Serie

Skribent

Matilda Klinga

27 november 2016 | 18:00

5 anledningar att längta efter årets julkalender "Selmas saga"

Årets julkalender "Selmas saga" påminner om "Tjuvarnas jul" och Astrid Lindgren. I år får vi möta magiska väsen och söka efter tomtens rike.
Astrid Lindgren möter en värld med magi - så känns årets julkalender "Selmas saga". 

Selma är åtta år gammal och får reda på att hennes familj ska vräkas från deras hus. För en åttaåring är det svårt att förstå och en förkrossad Selma flyr ut i den kalla vinternatten. Hon träffar på den smått excentriska forskaren Efraim von Trippelhatt, som säger sig ha en karta till Tomtens rike. Selma har något särskilt som står högst upp på sin önskelista som hon vill framföra till jultomten. 

Vi har förhandstittat, och listar här fem saker som du kan förvänta dig av årets julkalender. 

1. Spännande karaktärer


Vi får möta en märklig forskare och en drös andra spännande karaktärer. Vi får också möta magiska nordiska väsen, bland annat en tomte. De är osynliga för människan men om man vet hur så kan vi se dem. 



2. Framstående svenska skådespelare


Bänka er framför tv:n och se både Björn Gustafson som morfar Otto och Johan Ulveson som den märkliga forskaren Efraim von trippelhatt. Selma spelas av nykomlingen Ester Vuori. 



3. En julkalender som skapar julkänsla 


Årets julkalender är skapad av Per Simonsson och Stefan Roos och de har lyckats med att skapa ett slut på varje avsnitt så att man längtar till morgondagen. "Selmas saga" påminner en del om "Tjuvarnas jul" från 2011 vilket inte är konstigt då Simonsson och Roos har skapat båda. Båda julkalendrar utspelar sig under 1800-talet och behandlar teman kring stöld och fattigdom. Det är också vitt av snö som skapar en julkänsla, om vi inte får någon ny snö så finns den i alla fall i julkalendern.  



4. Påminner om Astrid Lindgrens värld


Årets julkalender påminde mig om Astrid Lindgrens fantastiska värld. Selma påminner om Madicken då de är lika bestämda och ska bara göra det som de har bestämt sig för. Däremot är nog Selma modigare än Madicken. Årets julkalender blir mindre lik Astrid Lindgren ju länge vi kommer in i serien när det dyker upp mer element av magi.
 

5. Lockar en bred målgrupp 


Jag tror att den här julkalendern kommer att locka även äldre och inte bara barn. Är du inte längre barn så får dock stå ut med en del barnslig humor, men det får man ju räkna med. Vissa scener blir ibland lite väl överdrivna och kunde tonas ned. Med det sagt så är den väldigt medryckande och vi hoppas att allt går bra för Selma. Om du gillade ”Tjuvarnas jul” så kommer du att inte bli besviken på ”Selmas saga”.


Du kan se första avsnittet 1 december kl. 7:15 samt 18:45 på SVT1. ”Selmas saga” kommer även att finnas på SVT Play.
| 27 november 2016 18:00 |