Serie

Skribent

Matilda Klinga

22 januari 2017 | 15:00

5 populära serier där modet har inspirerat tittarnas egna garderober

Ofta inspireras vi av det mode vi ser på TV. Stilguider för hur du klär dig som en viss karaktär har varit väldigt populärt under 00-talet, och här är fem serier som har lyckats påverka många.
Mode är ett självklart innehåll i många serier och vissa serier har till och med lyckats skapa en helt egen stil. När ”Gossip Girl” gick på TV gick många tjejer runt med hårband och strumpbyxor i starka färger. Carries tyllkjol från ”Sex and the City” har blivit ett ikoniskt plagg. Idag är det många som avundas tjejernas kläder i ”Pretty Little Liars”, och på nätet kryllar det av sidor som berättar vart du hittar deras kläder. 

Här följer fem serier som har påverkat vad tittarna haft på sig.

"Gossip Girl" 


Sedan den populära serien om de rika ungdomarna på Manhattan startade har modet varit i stor fokus. Deras skoluniformer hade de piffat till med accessoarer. Ett tag gick alla med färgade strumpbyxor som Blair och hennes vänner. Jag är själv skyldig till detta och köpte flera färger så som rött och blått. 

Hårband som Blair alltid bar blev också en stor trend och särskilt de med rosetter. Ännu en gång hakade jag på trenden och köpte ett likadant.


Kostymdesignern Eric Daman gjorde preppy-stilen trendig igen och tog fram flera nyckelplagg som definierade serien. Flera artiklar om hur du skapar stilen dök upp här och var både i magasin och på nätet. 

"Sex and the City"


Carries tyllkjol blev ett ikoniskt modeplagg som alla ville ha. Hennes garderob var också en dröm för många. Kostymdesignern Patricia Field älskade färg, mönster, tyllkjolar och att blanda nytt med vintage. Modet i serien var riktigt ögongodis. ”The Hills”


Minns ni realityserien ”The Hills”? De flesta stora trender rymdes i serien. Sådant vi inte skulle välja att ha på oss idag men som skapade habegär då. Glamour har satt ihop ett bildspel med trender som var poppis under seriens gång. Många avundas Lauren Conrads stil vilket resulterade i att hon skrev boken ”Style". ”Pretty Little Liars”


Modet i ”Pretty Little Liars” är ingen serie som har skapat ett eget mode på samma sätt som ”Gossip Girl” men kläderna är ändå lätta att hitta. Googlar man på outfits som lögnarna har haft på sig så är det lätt att hitta i vilka klädkedjor de är köpta. Jag har själv en klänning i garderoben från Zara som jag såg Hanna ha på sig. Även modet i ”Pretty Little Liars” har en stor roll och var lögnare har sin egen stil. Det finns flera hemsidor som listar var olika plagg finns att köpa. 


Så här kan en stilguide se ut, här är sådant som Spencer kan ha på sig. 

”The OC”


”The OC” började sändas år 2003 och blev snabbt populär. Tonårstjejer ville se ut som Marissa och Summer och försökte återskapa deras garderober. Jag var själv i tonåren när serien sändes och det var då jag bestämde mig för att klippa snedlugg. Man blev inspirerad av vad man såg på TV. Flera stilguider om hur man klär sig som Marissa och Summer ploppade upp både i magasin och på nätet. ”The OC” var så populärt att svenska klädkedjan JC gjorde reklam med Mischa Barton och Adam Brody som spelade i serien. 
| 22 januari 2017 15:00 |