SPEL

Skribent

David Grundström

18 april 2017 | 15:00

5 orsaker till att spel är bättre idag än någonsin

MovieZines spelskribent David Grundström lyfter fram orsaker till varför spelmediet idag är bättre än någonsin.
Det var inte länge sedan jag skrev om varför spel var bättre förr. Men idag är jag inte lika trött på spelvärlden som jag var då. Idag vill jag vara lite mer hoppfull och lyfta fram fem orsaker till varför spel är bättre idag:
 

1. Större variation

 
 
 
På grund av att spelmediet vuxit så enormt, och fortsätter växa för den delen, så har även utbudet expanderat. Jämför du de olika sorters spel som finns idag med hur det såg ut för, säg, 20 år sedan - så är det en enorm skillnad. Det finns sportspel, militärskjutare, rollspel och strategispel. Spel som låter dig ha romanser med nästan vem eller vad som helst och spel där du utforskar tomma världar och försöker lista ut vad som egentligen hänt. Det finns spel till din konsol, din dator och din mobil.
 
Mer än någonsin finns det möjlighet för vem som helst, må det vara en “hardcore gamer” eller din farmor, att hitta någonting som tilltalar dem. Den variationen, och tillgängligheten, är någonting värt att uppskatta.
 

2. Berättande

 
 
 
Berättande i spel är någonting som konstant utvecklas. Det finns definitivt många äldre spel som är bättre än många nya på att effektivt föra en handling framåt. Men med dagens teknik, erfarenheter och budget har det, överlag, blivit bättre.
 
Spel såsom studion Naughty Dogs “Uncharted” är närmast filmiska, handlingen i 2015 års “Life is Strange” gjorde mig tårögd och det pyrfärska “Persona 5” är en av de mest relaterbara berättelser jag tagit del av på länge.
 
Desstuom, när spel verkligen tar vara på hur unikt det är som medium med dess interaktivitet, kan det inte bara bjuda på bra berättelser: Det kan hjälpa dig att skräddarsy just din unika upplevelse av ett spel. Om det så är “Mass Effects” flera olika val eller “The Legend of Zelda: Breath of the Wilds” öppna värld där du letar upp dina egna äventyr.
 

3. Skådespel

 
 
 
Om vi tänker tillbaka till 90-talet, och spelkonsoler såsom Super Nintendo eller Sega Mega Drive så fanns inte riktigt teknologin där för att spela in långa rader dialog talade av en faktisk människa. Om vi sedan hoppar fram cirka 10 år börjar det poppa upp här och där. Faktiskt röstskådespel som i de bästa fallen kan förstärka upplevelsen av en berättelse.
 
Idag finns ännu mer möjligheter än så. Motion capture-teknologi används i nästan alla stora spel som släpps idag, och i rollerna ser vi allt större skådespelarnamn. Såsom Natalie Dormer i “Mass Effect: Andromeda” eller Kevin Spacey i “Call of Duty: Advanced Warfare”.
 
Skådespelen i spel blir med andra ord allt bättre, och detta hjälper verkligen till med inlevelse och känsla i berättelser.
 

4. Indiecommunityn

 
 
 
Det är idag lättare än någonsin att skapa och ge ut ett eget spel. Det mesta det egentligen handlar om är tid, vision och ihärdighet. Samt kanske lite tur, smart marknadsföring och en släng pengar om du vill skapa en riktig hit - eller någonting på en större skala.
 
Men verktygen finns där ute, exempelvis RPG Maker - som nästan är lika enkelt som att “klippa och klistra” - användes för att skapa spelet “To the Moon”. Professionella verktyg såsom Unreal Engine är gratis att använda (det är support och manualer som kommer kosta). Plattformar såsom Steam, App Store och Google Play ger dessutom de flesta spel samlade och användarvänliga platser att befinnas på.
 
På grund av detta uppsving ser vi allt mer vågade spel som släpps. Koncept som kanske aldrig annars hade blivit verklighet då stora studios inte riktigt trott på dem, eller för att de varit alldeles för vågade. Denna mångfald är definitivt en positiv sak, med hjälp av indiespel så finns det så många fler och så mycket mer varierande spel. Någonting för alla helt enkelt!
 

5. Tekniska framsteg

 
 
 
Den här punkten är kanske mest skriven på näsan, men de teknologiska framstegen som görs och mängden prestanda som kan tryckas ner i våra maskiner hjälper verkligen spel. I grund och botten ligger det bakom varenda punkt ovan i den här listan på ett eller annat sätt.
 
Dessutom ger det möjlighet till snyggare och mer responsiva spel. 4K upplösning börjar precis dyka upp, spelvärldarna blir bara större och du har idag möjlighet att spela tillsammans med dina vänner trots att ni inte behöver befinna er i samma rum - eller ens samma land.
 
Det är sannerligen en fantastisk tid vi befinner oss i. Trots att de många dåliga trender jag skrev om i min tidigare lista, så finns det så många fler möjligheter idag.
 
Vad tycker du är det bästa med spel idag? Lämna gärna en kommentar nedan.
| 18 april 2017 15:00 |