Film

Skribent

Alexander Kardelo

12 februari 2020 | 17:30

5 imponerande one-take-filmer att se efter ”1917”

Sam Mendes Oscarsvinnande drama låter oss uppleva första världskriget, till synes utan klipp. Vi kollar in några andra filmer som utspelar sig i en enda tagning.
Att avskeda klipparen och låta kameramannen slita desto mer är ett sällsynt åtagande, som få långfilmer vågar sig in på.

I fel händer kan det bli en gimmick som inte tillför något, men med rätt manus och regi tillåts publiken uppleva händelserna på ett alldeles unikt sätt. Det visste Hitchcock redan på 1940-talet, och det insåg även Sam Mendes när han tillsammans med fotografen Roger Deakins förberedde sig inför spektakulära krigsskildringen ”1917”.

Här är fem andra sevärda filmer som spelades in i en enda lång tagning… ibland med lite fusk och osynliga klipp, men oftast med ett imponerande slutresultat.
 
 

1. Repet (1948)

 
Två gamla klasskamrater stryper en tredje, och bjuder in till ett party medan maten serveras på kistan. Hitchcocks experimentella thriller om "det perfekta brottet" nämns ofta som filmen som startade one-take-trenden. Han ville att handlingen skulle utspelas i realtid under 80 minuter, precis som pjäsen den bygger på. Dåtidens begränsningar (filmrullar, ni vet) gjorde dock att den spelades in i tio minuter långa tagningar... ibland med rätt uselt dolda klipp.
 
Men det skulle dröja ända till 2000-talet innan one-take-filmer blev lite vanligare.
 
 

2. Timecode (2000)

 
Mike Figgis ambitiösa ensembledrama är inte en utan fyra (!) långfilmer inspelade i en tagning. Skärmen är uppdelad i fyra rutor och tittarna kan således själva bestämma om de vill följa exempelvis en lesbisk svartsjukehistoria eller en filmregissör på gång med att casta en långfilm. Stellan Skarsgård, Holly Hunter och Salma Hayek har några av huvudrollerna.
 
 

3. Birdman (2014)

 
Michael Keaton spelar rollen som en avdankad skådespelare, en gång i tiden känd som superhjälten Birdman. Alejandro Gonzalez Iñárritus Oscarsvinnande ”Birdman” följer honom under en kväll på Broadway då han måste hantera bland annat en drogberoende dotter (Emma Stone) och en bitter teaterkritiker.
 
 

4. Victoria (2015)

 
En ung spansk kvinna har just flyttat till Berlin. Under en vild festnatt möter hon nya vänner, men blir också meddragen på en farlig resa genom stan. Bankrånarhistorien som utvecklar sig lämnar mycket att önska, men att filmen är inspelad utan klipp (på riktigt) och dessutom rör sig mellan 20 olika inspelningsplatser i över två timmar, är tekniskt imponerande.
 
 

5. Utøya 22 juli (2018)

 
Erik Poppe ville berätta om terrordåden på Utøya utifrån offrens perspektiv. Under 90 minuter lämnar kameran aldrig huvudpersonen Kajas (en fenomenal Andrea Berntzen) sida. "Det är en upprivande skildring som kryper längs nackskinnet in i varje nerv", skrev vår recensent vid premiären. En omskakande verklig historia som får en extra dimension av att utspela sig i realtid.

Fler filmer som utspelar sig i en tagning: ungerska "Macbeth" (1982), ryska "Russian Ark" (2002), spanska "The Silent House" (2011) och remaken "Silent House" (2012), svenska relationsdramat "7333 sekunder Johanna" (2017), "Lost in London" (2017) av och med Woody Harrelson (som, hör och häpna, visades på bio live medan den spelades in!) samt norska "Blind Spot" (2018) av Tuva Novotny.
 
Vilka one-take-filmer är era favoriter? Tipsa nedan.
| 12 februari 2020 17:30 |