Film

Skribent

Alexander Kardelo

15 april 2023 | 18:00

5 omtalade filmer som ännu inte nått Sverige. Vad dröjer så?

Kommer vi någonsin få se Daniel Radcliffe som "Weird" Al Yankovic på en laglig streamingtjänst?
Streamingeran som vi lever i har definitivt sina fördelar. Ju mer olika streamers slåss om tittare, desto mer spännande innehåll för oss att välja bland. Under pandemin fick vi dessutom känna på lyxen att se färska biofilmer hemma relativt snabbt, och trenden ser inte ut att vända. Nya vanor har etablerats och är här för att stanna.
 
Men om det finns en nackdel med det hela, så är det de där filmerna och serierna som hamnar i limbo. Det kan handla om rättighetsproblem, eller att de inte plockas upp för distribution utanför USA.
 
För bara några år sedan var det inget konstigt att lilla Sverige kunde få vänta i över ett år på någon smalare filmpremiär. Men dessa tider förväntar vi oss nästan att allt ska släppas globalt, samtidigt - och följande filmer har skapat viss frustration bland väntande fans och filmnördar...
 
 

1. Armageddon Time

 
James Gray är en ofta kritikerhyllad regissör som gett oss filmer som "The Lost City of Z" och "Ad Astra". I familjedramat "Armageddon Time" samlar han dessutom en finfin ensemble med Anne Hathaway, Anthony Hopkins och "Succession"-aktuella Jeremy Strong i täten. Och ändå har ingen svensk distributör velat sätta upp filmen på bio.
 
Nu går "Armageddon Time" direkt till video-on-demand den 8 maj, nästan ett helt år efter världspremiären i Cannes. Jaja, kanske lika bra det. Jag blev något besviken på att Grays personliga barndomsminnen aldrig griper tag. Läs recensionen här...
 
 

2. Hellraiser

 
"Hellraiser" är en välkänd skräck-franchise som nådde Sverige för första gången för 35 år sedan. Clive Barkers skapelse, den mystiske Pinhead, har sen dess blivit nästan lika ikonisk som Freddy Krueger eller clownen Pennywise.
 
I ärlighetens namn blir skräck-uppföljare sällan väl emottagna. Men fjolårets reboot med en kvinnlig huvudroll fick hyfsade omdömen av amerikanska medier efter premiären på Hulu i oktober. Vi hoppades såklart få se den på Disney+ i samma veva, men vi väntar än.
 
 

3. Pearl

 
Den briljanta slasher-filmen "X" i regi av Ti West kom på svenska biodukar bara ett par veckor efter USA. Precis som man vill ha det! Filmen blev hyllad, Mia Goth briljerar i dubbla roller, och vi blev enormt taggade när det avslöjades att de även spelat in en prequel i smyg.
 
I höstas visades "Pearl" på filmfestivalerna i Venedig och Toronto. Den fick USA-premiär kort därpå. Hyllningarna fortsatte, och självaste Martin Scorsese tappade hakan inför den brutala historien om en ung, störd bondtjej.
 
Men av någon anledning fick inte "Pearl" samma enkelbiljett till svenska biodukar. Skräckfans får vänta lite till på bluray- och digitalpremiären i juni. Läs MovieZines recension här...
 
 

4. Teen Wolf: The Movie

 
Kultförklarad 80-talsrulle med Michael J. Fox blev till en populär tonårsserie på sex säsonger. Och sex år efter säsongsfinalen var det dags för Tyler Posey och gänget att återförenas i en långfilm, där varulvarna ställs inför en ny ondska.
 
I början av året bjöds fansen på "Teen Wolf: The Movie" på Paramount+, iallafall i USA. Mycket av innehållet brukar komma till svenska SkyShowtime - den här filmen har dock sopats under mattan och ingen vet något.
 
 

5. Weird: The Al Yankovic Story

 
Jag struntar i att komedin om "Weird Al" fick så lågt betyg av vår recensent Annika. Tanken på att se Daniel Radcliffe bjuda på sig själv i en parodi på komikern och sångaren Al Yankovics liv låter för oemotståndlig för att missas.
 
Men varför i helskotta har den ännu inte kommit till Sverige, snart ett halvår efter USA-premiären? Är det streamingtjänsten The Roku Channel som inte fattat att det finns folk utanför USA som vill se filmen?
 
Al Yankovic har såklart en oortodox lösning: med glimten i ögat tipsar han om att det finns "alternativa" sätt för de som ännu väntar på "Weird".
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Har du redan lyckats se någon av filmerna på alternativt vis? Berätta inte för oss nedan.
| 15 april 2023 18:00 |