Serie

Skribent

Patrik Linderholm

3 oktober 2015 | 08:01

5 förändringar i nya omgången av "The Leftovers"

Vi har kollat in de första avsnitten av säsong två av ”The Leftovers” och synat alla förändringar.
Kritiken var stor från en del håll innan den första säsongen av ”The Leftovers” skulle sändas. Inte bara på grund av dess grundmaterial – boken med samma namn av Tom Perrotta – som kommit att uppröra en del religiösa grupper, utan främst på grund av Damon Lindelof. ”Lost”-producenten har blivit något av en syndabock får dåligt skrivna produktioner (även om undertecknad diggade ”Lost” från början till slut) och det såg mörkt ut för mottagandet av hans nya serie som han skapade tillsammans med just Perrotta. 

Många fick dock sätta det ilskna spottet i halsen då duons nya mystiskt fundamentalistiska berättelse blev en snackis av rang. Med HBO som kraft bakom lyckades Lindelofs nya skepp få stor medvind och levererade en väldigt intressant första säsong. Nu är gänget tillbaka och vi har kollat in de tre första avsnitten av den nya säsongen som har premiär den femte oktober på HBO Nordic – men frågan är hur serien har förändrats efter förra säsongen?

1. Ingen förlaga

Den första säsongen av ”The Leftovers” fick med det mesta av Perrottas roman, och i den nya säsongen går de således in nästan helt utan förlaga som grund. Teamet har därmed haft väldigt blanka papper att ta vidare Perrottas story om det sargade samhället i efterdyningarna av den mystiska världskatastrofen The Rapture. Lindelof har tidigare sagt att en av huvudambitionerna den här omgången har varit att bryta ny mark och kasta omkring bollarna lite – och har nämnt bland annat ”The Wire” och dess säsongsskiftningar som inspiration.

2. Nya karaktärer

Till skillnad från vad Lindelof tidigare sagt om att byta ut stora delar av karaktärerna är större delen av skådespelarensemblen faktiskt kvar. Inget namn av värde har strukits bort utan vi får fortfarande följa familjen Garvey med pappa Kevin (Justin Theroux) i spetsen, pastor Matt Jamison (Christopher Eccleston), Nora Durst (Carrie Coon), Meg Abbott (Liv Tyler) och till och med Patti Levin (Ann Dowd). Ett betydande tillskott har dock skett med familjen Murphy – med John (Kevin Carroll) och Erika (Regina King) i spetsen – som är Garvey-familjens grannar i deras nya hem. Förutom att få nya perspektiv och framför allt en naturlig inblick i seriens nya setting får vi äntligen några rasifierade huvudkaraktärer som skapar lite diversitet i serien. Välbehövligt, minst sagt.

3. Ny plats

I och med denna säsong förflyttar vi också stor del av fokus från New York-förorten Mapleton till Jarden, Texas som har fått det nya namnet Miracle efter att det är den enda staden som inte förlorade en enda person under The Rapture. Till följd av detta har staden blivit något av ett paradis och ett mecka dit folk från hela världen vallfärdar. Hit flyttar som sagt familjen Garvey för att få en nystart i livet – men så klart dröjer det inte länga förrän underliga saker börjar ske.

4. Laurie pratar!

Utöver en flashback-sekvens så fick vi inte höra Laurie Garvey (Amy Brenneman) prata under hela förra säsongen. I efterdyningarna av händelserna i säsongsfinalen har hon dock brutit upp med de vitklädda kedjerökarna The Guilty Remnant och därmed även brutit sitt tystnadslöfte. Och det med råge – för nu har hon helt bytt sida och kämpar istället mot The Guilty Remnant i ett projekt att avslöja deras korrupta tillvägagångssätt.

5. Fler frågor och mysterier

Med nya platser, nya karaktärer och ny omgång är det naturligt att vi ställs inför en rad nya frågeställningar – och såklart ska en inte döma alltför mycket med bara tre avsnitt in. Men med många frågor fortfarande lämnade obesvarade sedan förra säsongen och ännu fler tillkommit får en känningar att Lindelof börjar anamma den typ av showrunneri som enligt många sänkte ”Lost” ner i gyttjan – fler och fler frågor, men bara färre svar.

Alla förändringar till trots så fortsätter ”The Leftovers” göra det den gjort bäst – att skapa intressanta karaktärsporträtt och utvecklingar och framför allt inte vara rädd att fokusera på enskilda karaktärer under hela avsnitt. Även ton och känsla är perfekt bevarad från den första säsongen. Krackeleringarna i såväl individ som det större samhället i efterdyningarna av ”The Rapture” fortsätter ligga i fokus och skapar intressant dynamik i seriens tematik. Så för de som diggade mystiken i förra omgången lär man inte bli besviken på den nya säsongen.


Första avsnittet av den nya säsongen av ”The Leftovers” kommer finnas tillgänglig på HBO Nordic på måndag 5 oktober.

Vad är dina tankar inför den nya säsongen av ”The Leftovers”? Kommentera nedan!
| 3 oktober 2015 08:01 |