Film

Skribent

Nader Ryan Pahlevani

26 oktober 2023 | 18:00

5 helt nya skräckfilmer att streama till Halloween

Blöta gator, kala träd och isig vind gör oss mer och mer påmind om att hösten har anlänt. Men allt är inte grått och trist; det är högsäsong för skräck och thrillerfilmer. Här är några förslag på (hyfsat) nya spännande rullar att spana in (eller undvika) under Halloween!
Vi tar en närmare titt på titlarna som direkt gått tilll streaming/VOD denna höst. En salig blandning av spännande titlar för alla smaker - ta en titt och se om du hittar något att sätta tänderna i! 
 
 

1. No One Will Save You (Disney+)

 
Brian Duffield regisserar och adderar därmed ännu en intressant titel till sin resumé som bäst beskrivs som kuriös. Ännu en variant av “home-invasion”-genren men i en annorlunda tolkning. Kaitlyn Dever (Booksmart) bokstavligen äter upp materialet och strålar i en stark prestation. Med minimal dialog och maximal action utlovas en filmupplevelse utöver det vanliga i denna vattendelare. För mig var det definitivt en “bättre-än-väntat”-upplevelse (skippade trailern).  
 
 

2. Konferensen (Netflix)

 
Svensk skräck rider en rejäl våg för tillfället; inte mindre än hela tre svenska skräckfilmer har gått upp på biograferna den senaste tiden. “Feed”, “Canceled” och “Karusell” har alla avverkat varandra på löpande band men den bästa titeln har ironiskt nog inte ens visats på landets biografer. “Konferensen” hade Netflixpremiär fredag den 13 oktober och är baserad på Mats Strandbergs novell med samma namn. Teambildning och annat härligt går blodigt snett i en skruvad film med mycket svart humor.  
 
 

3. Totally Killer (Amazon Prime Video)

 
Slasher-filmer har alltid haft en speciell plats i mitt hjärta och det pirrar till något extra när Hollywood vågar släppa originella filmer i kategorin. “Happy Death Day” är ett perfekt exempel på en slasher som vågade sticka ut och göra något eget av konceptet. “Totally Killer” följer trenden med lagom mycket våld, humor och överraskande mycket hjärta. Det är nästan som om “Scream” och “Tillbaka till framtiden” har fått barn ihop; resultatet är en ofarlig filmupplevelse med ljuvliga 80-talsreferenser.  
 
 

4. Jurtjyrkogården: Blodslinjer (VOD)

 
Minns du heller inte remaken av “Jurtjyrkogården” från 2019? Inte så konstigt men tanke på hur ytterst lättglömd och uttryckslös filmen som helhet var. Inte ens Stephen Kings material kan rädda vissa filmatiseringar. Nu är det dags för uppföljaren absolut ingen bad om; “Jurtjyrkogården: Blodslinjer”. Även enda filmen på listen jag aktivt undviker; är du däremot sugen på något att ha i bakgrunden samtidigt som du scrollar kan detta vara rätt för dig. Varning för låga 4,7 på IMDb och risiga 20% på Rotten Tomatoes. Finns att hyra på SF Anytime och andra tjänster.
 
 

The Last Voyage of the Demeter (VOD)

 
Regissören bakom “Trolljägaren” och den smått briljanta “The Autopsy of Jane Doe” är tillbaka med en stilren och mörk film om Draculas båttur på skeppet Demeter. När skeppet beger sig mot England från Bulgarien märker besättningen att något onaturligt är med dem på färden. Detta är en långsam film som tar sin tid innan saker och ting börjar hända i den sista akten. Gillar du “slow-burns” lär detta gå hem hos dig, annars finns det tekniska aspekter att beundra i en film som mestadels fått mixat mottagande. Digitalpremiär 30 oktober på tjänster som SF Anytime.
 
Har du redan sett någon av titlarna? Om inte, vilken verkar intressant? Kommentera nedan. 
| 26 oktober 2023 18:00 |