Film

Skribent

MovieZine

28 juli 2015 | 07:00

5 lesbiska filmer du inte bör missa

Annies lesbiska filmblogg tipsar om flatklassiker med spänning, romantik och humor.
Filmer med lesbiska karaktärer i fokus växer inte på träd. Nedan tipsar filmbloggaren Annie om fem favoriter där flicka möter flicka.

Tomboy
Jag vill börja med att rekommendera denna jättecharmiga franska film från 2011. Tioåriga pojkflickan Laure och hennes familj flyttar till ett bostadsområde utanför Paris. Det är sommarlov och kvarterets barn är ute och leker hela dagarna. Den första personen Laure träffar på i det nya området är Lisa. När de hälsar presenterar sig Laure som Mikael och så fortsätter hennes sommarlov med en ny identitet. Mikael spelar fotboll med killarna, klipper av sin baddräkt så att den blir ett par badbyxor och kysser sin första tjej. Men när sommarlovet närmar sig sitt slut börjar problemen hopa sig. Lisa undrar varför Mikaels namn inte står på klasslistan och en dag ringer en grannfru på och vill prata med Mikaels mamma...

Bound
”Bound” är en mycket spännande, sexig och blodig maffiafilm och dessutom en riktig flatklassiker! Corky är en tuff före detta fånge som kommit ut ur fängelset. När hon tar ett jobb att reparera en lägenhet träffar hon på en granne i huset, Violet, som flirtar hejdlöst med henne och Corky gillar också vad hon ser. De får snabbt kontakt och bestämmer sig för att tillsammans lura åt sig miljoner av gömda maffiapengar och sätta dit Violets skurkaktige pojkvän Caesar. Men saker och ting går inte helt enligt planerna och det blir mycket nagelbitande innan filmen är slut.

Fingersmith
Den här filmatiseringen har BBC gjort efter Sarah Waters bästsäljande bok med samma namn. Huvudpersonen är Sue, som bor i Londons mörka läskiga slum, hos Mrs Sucksby som tar hand om oönskade barn. En dag dyker en småskurk kallad Gentleman upp med en plan som ska göra dem rika. I planen ingår dock inte att Sue ska blir kär i arvtagerskan som är deras offer. Ändå är det precis vad som händer och allting blir med ens inte lika självklart. Som alltid i Sarah Waters berättelser vet man aldrig vem man kan lita på och det är just det som gör det så väldigt spännande!
 

Aimée & Jaguar
Att vara judinna i Nazityskland är inte något bra utgångsläge från början. Att vara judinna och lesbisk och kär i en soldats hustru medan man ingår i motståndsrörelsen gör inte livet enklare. Den här tyska filmen från 1999 är baserad på en bok om Lilly Wusts och Felice Schregenheims verkliga liv. "Aimée & Jaguar" är en stark, romantisk, vacker, verklighetstrogen och hemsk film som jag har svårt att tro kan lämna någon oberörd.

Imagine Me and You
Om den där klassiska romantiska filmen i feelgoodgenren är ”Notting Hill” eller ”The Holiday” så är det här den lesbiska motsvarigheten. Hur vanligt är det att bruden blir kär i floristen på sitt bröllop? Inte så väldigt vanligt kanske, men det är precis vad som händer i den här filmen. Och lite besvärligt är det allt, att bli kär i någon annan när man just har gift sig. Och i en annan kvinna dessutom, när man trott att man var straight.Om skribenten: Filmflata, romantiker, spänningsfantast. Annie har recenserat lesbisk film på Annies lesbiska filmblogg sedan 2011 och har i skrivande stund 81 st lesbiska filmer på topplistan.

Se också: 2000-talets bästa queerfilmer

| 28 juli 2015 07:00 |