Film

Skribent

MovieZine

29 januari 2016 | 08:00

5 konstigaste filmerna du kan se på Göteborg Film Festival i år

Vi har lusläst festivalprogrammet och hittat några riktigt udda titlar.
Göteborgs internationella filmfestival, GIFF, står för dörren. Jag föreslår att ni struntar i alla storfilmer och högtravande brittiska dramer, istället kikar ni in dessa fem udda filmer.

The Forbidden RoomDen diametrala motsatsen till ”Beck - Gunvald”, i alla aspekter. Att se ”The Forbidden Room" är som att tävla i orientering hög på LSD. 

Regissören Guy Maddin ger dig inte en chans att få ett grepp om handlingen. Filmen har nämligen inget narrativ. Inget alls. Och den är sprängfylld med referenser till stumfilmer som du aldrig sett. Och inte ens kunnat se, för Maddin har baserat delar av filmen på manus till filmer som aldrig blev gjorda. 

Så släpp taget och låt ”The Forbidden Room" skölja över dig. Du kommer att lämna salongen som en kulturellt rikare människa.

AnomalisaJa, det är väl inte många som missat den här stop motion-rullen. Men detta till trots, så måste man säga att den passar in i kategorin udda filmer. 

”What is it to be human?” Michael Stone känner hur vardagens grå existens släpar sig över honom. Han dras mot randen av apatins avgrund - till han träffar Anomalisa.

Charlie Kaufman balanserar på knivseggen, är han ett enastående geni, eller är han helt paj i kolan? Se filmen, och bedöm själv.

Varje minut i filmen tog en vecka att spela in och det är väl anledning nog att man inte ska tanka eller ful-streama den här. STÖD KONSTEN!

Fragment 53


Huvudtemat på årets festival är Italien, så det vore väl skam att inte tipsa om en italiensk film?
 
Med ett förrädiskt lugn speglar "Fragment 53" helvetet, som i detta fall är de Liberiska skogarna. Genom en serie intervjuer med soldater, generaler och krigsherrar som deltog i Liberias inbördeskrig ringar konstnärerna Tribbioli och Lodoli in krigets själva essens och väsen. Det kanske låter som en annan rulle som kom för en tid sen, ja, det gör det, och den var ju svinbra. Missa inte den här.

O-townNåja, den här filmen är måhända inte så udda. Men däremot så är det udda att svara: ”Jag ska gå på en Tarantino-esk nigeriansk actionkomedi”, när du får frågan om vad du ska göra i morgon. Så säg så till dina polare, och ta med dom.

The Sky Trembles and the Earth is Not Afraid and the Two Eyes are Not BrothersKika på den här trailern och hör på handlingen: ”Brittiske experiment-filmaren Ben Rivers skildrar en uttråkad avantgarde-regissör som sticker ut i öknen från pågående filminspelning, blir kidnappad och iklädd en konservburks-dräkt och säljs till högstbjudande.”. 

Och sen, TITELN. Man måste ju gå och se den!

Göteborgs internationella filmfestival invigs idag, den 29:e januari. Biljetter till ovan nämnda filmer och massa andra hittar ni här.

Daniel Allansson
| 29 januari 2016 08:00 |