Serie

Skribent

Patrik Jonsson

5 februari 2016 | 17:00

5 karaktärer som vi bara måste få återse i "Deadwood"

För några veckor sedan avslöjade HBO att de, efter mycket om och men (10 år!), tänker göra filmen "Deadwood". Hög tid att snacka karaktärer!
För om det är något som verkligen sticker ut i tv-serien "Deadwood" så är det då definitivt det minst sagt färgsprakande och alldeles underbara karaktärsgalleriet. Nu finns det givetvis massa annat som sticker ut, jag menar detta är ändå en av mina absoluta favoritserier genom alla tider, de återkommande karaktärerna blir dock ack så viktiga i den avslutande filmen. Vilka behåller man, vilka hoppar man och vilka skådespelare är egentligen tillgängliga?

Dessa är frågor som redan nu är rätt svåra att svara på. Projektet har ju inte ens börjat filmats ännu, men vi kan väl åtminstone tillåta oss att spekulera lite? Det tycker jag. Nu har "Deadwood" som sagt massor av helt makalösa karaktärer, att sitta och välja ut endast fem är så klart väldans marigt. Jag har dock resonerat som så att jag valt ut fem rätt viktiga och stora karaktärer, man skulle nästan kunna kalla dem för seriens huvudkaraktärer. Detta trots att den inte har några sådana då staden, Deadwood itself,  egentligen utgör den allra största "huvudrollen". Jag tror nog dock ni är med på noterna? Okej, då kör vi. 

Cy Tolliver (Powers Boothe)
Power Boothes smått slemmiga Cy Tolliver känns som en given karaktär att ta tillbaka, kanske till och med ett måste. Han känns nämligen som en av seriens absolut starkaste hörnstenar, en man med många järn i elden så att säga. Många intriger utspelades kring och genom denna man och ifall jag minns helt korrekt så fick inte alla dessa intriger något riktigt slut? Angående mannen bakom Tolliver, det vill säga Boothe, så har han för närvarande en roll i "Agents of S.H.I.E.L.D.". Ifall denna roll hindrar honom från att komma tillbaka till "Deadwood" vet jag självfallet inte, men jag tror dock inte det. Boothe har klarat av att bemästra flera roller under ett och samma år längre tillbaka i tiden, så varför inte nu? Vi hoppas på det!

Calamity Jane (Robin Weigert)
Calamity Jane kanske inte utgjorde en av de allra största hörnstenarna i serien, men hennes blotta närvaro var dock ack så viktig. Hennes fullständigt galna upptåg gjorde rum för både skratt och sorg. På detta sätt var (och är) detta ändå en mycket viktig karaktär och ni där ute som kan er västernhistoria vet nog att detta inte direkt var någon nobody då det begav sig. Sedan måste vi naturligtvis även belysa Robin Weigerts fantastiska rolltolkning, helt klart en av seriens absolut starkaste insatser. För övrigt dyker Weigert upp i en rad olika tv-roller nuförtiden, bland annat i "Law & Order SVU" och här senast kunde vi se henne i "Jessica Jones". Hennes schema ser absolut inte fullspäckat ut, det ser med andra ord riktigt lovande ut för en återkomst!

George Hearst (Gerald McRaney)
Hearst dök först upp i den sista tillika tredje säsongen, han lämnde dock ett jätteavtramp. Man skulle kunna säga att han blev "Deadwoods" nye nemesis och det var just kring Hearst mycket kretsade då slutligen HBO tråkigt nog drog ur pluggen. Med detta sagt lämnades alltså väldigt många dörrar öppna kring just denna karaktär och dessa dörrar suktar jag något så otroligt efter att äntligen få se stängas. Ifall nu David Milch (seriens skapare) väljer spinna vidare på handlingen där den tredje säsongen lämnade oss så är Hearst ett måste, så är det bara. Vad det gäller skådespelaren McRaney så ser dennes framtida schema ut att vara rätt tomt, åtminstone för tillfället. Detta bådar så klart väldigt gott för en comeback i "Deadwood". Superviktigt.  

Seth Bullock (Timothy Olyphant)
Nu börjar vi komma till riktigt viktiga karaktärer här, ett "Deadwood" utan sheriffen Seth Bullock skulle nog fungera så där. Det var ju ändå genom just Bullocks ögon vi fick beskåda Deadwood och dess invånare för allra första gången. Att vi därefter spenderat enormt med tid kring just denna karaktär går icke att förbise. Han fanns närvarande i de flesta intriger. Bullock är ett måste. Vi får helt enkelt hoppas på att Olyphant beslutar sig för att återvända i rollen som Seth. Nu tror jag inte heller att detta ska vara några större problem, då Olyphant definitivt varit en av de skådespelare som talat allra varmast om sin tid i "Deadwood". Olyphant har roller i några filmer framöver, men nog fasen ska han väl lyckas kunna trycka in en roll i "Deadwood" också? Jag tar helt enkelt inte ett nej.

Al Swearengen (Ian McShane)
Om det finns någon karaktär som känns viktigare än Seth Bullock så bör det tveklöst vara Al Swearengen himself. Jag menar Swearengen ÄR Deadwood. En av tidernas absolut härligaste antihjältar och vilken underbar pondus. Nämn den intrig i "Deadwood" som inte den här saten haft ett finger med i? Nej, tänkte väl det. Självklart är Swearengen en av seriens absolut viktigaste karaktärer, ett "Deadwood" utan den här mannen skulle nog inte fungera överhuvudtaget, så pass viktig tycker jag faktiskt att han är. McShane har ju sedan tiden med "Deadwood" tilldelats rätt stora roller i minst lika stora filmer och det ser inte ut att vara någon ände på det. Jag är dock trots detta inte direkt orolig för att han skulle tacka nej till en återkomst. Jag menar, han har mycket att tacka Milch och "Deadwood" för. McShane (skådespelaren alltså, absolut inte Swearengen) känns som en man av heder. Alla tummar är hållna för en "Deadwood"-comeback, allt annat skulle vara ett fruktansvärt nederlag, något jag inte ens orkar tänka på. 

Det finns som sagt massa andra karaktärer jag mer eller mindre skulle dö för, för att få återse, här följer därför ytterligare några helt makalösa Deadwoodinvånare; Doc Cochran, E.B. Farnum, Dan Dority, Charlie Utter, Hugo Jarry, Alma Garret, Tom Nutall, Trixie, Sol Star, Silas Adams, Mr. Wu med flera.

Vilka karaktärer vill ni helst återse och känner ni som jag att den här filmen var bland det bästa som kunde hända? Snacka gärna av er här nedan!
| 5 februari 2016 17:00 |