Film

Skribent

Nader Ryan Pahlevani

25 november 2023 | 15:00

5 juliga skräckfilmer du kan ha missat

Julen närmar sig med stormsteg och med det också julstressen. Som filmfantast hittar man kanske inte så mycket tid för filmer, och det är sällan man med vänner och familj tittar på skräckfilmer under julen. Men för den som letar barnförbjuden underhållning med julkänsla kommer här en lista som kan få dig på rätt humör. Inga av filmerna är Oscarsmaterial men definitivt roande, äckliga eller rysliga, beroende på vilken du väljer.
Julen närmar sig med stormsteg och med det också julstressen. Som filmfantast hittar man kanske inte så mycket tid för filmer, och det är sällan man med vänner och familj tittar på skräckfilmer under julen. Men för den som letar barnförbjuden underhållning med julkänsla kommer här en lista som kan få dig på rätt humör.
 
Inga av filmerna är Oscarsmaterial men definitivt roande, äckliga eller rysliga, beroende på vilken du väljer.
 
Large 9b058550d37316350699ee4f53504868 ak.jpg
 

Krampus (2015) 

 
Det finns massvis med filmatiseringar av Krampus-monstret som härstammar från 1100-talets Tyskland. Besten sägs komma fram för att skrämma stygga barn och är på ett sätt motpolen till jultomten. Just denna version fokuserar på Max (Emjay Anthony) vars dysfunktionella familj samlas för att fira jul ihop. I brist på gemenskap och kärlek lockar Max till sig Krampus som över högtiden ger familjen ett och annat att oroa sig över.
 
Det är galet, maxat och kul med Toni Collette, Adam Scott och David Koechner i några av rollerna. Lyckas du få tag på den oklippta versionen är den såklart att föredra! 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Better Watch Out (2016) 

 
“Ensam hemma” möter “The Babysitter”. Låter det lockande?
 
Ashley (Olivia DeJonge) sitter barnvakt åt tolvåriga Luke (Levi Miller) och förväntar sig en händelselös natt. Snabbt sker motsatsen när objudna gäster försöker ta sig in i huset. Vilka är dessa, och vad vill de? Det blir en kamp om liv och död när Ashley mer och mer börjar inse att detta inte är ett vanligt inbrott. Julens färg är röd och filmen bjuder på mycket blod, kreativa mord och härliga vändningar. Rekommenderas extra varmt till alla som gillade “The Babysitter”.
 
 

Anna and the Apocalypse (2017)

 
Det finns massvis med olika typer av zombies; vaggande zombies, springande zombies, muterade zombies och tänkande zombies. Listan kan göras lång så varför inte addera ännu en typ av zombie till listan? Juliga zombies.
 
När Annas (Ella Hunt) lilla sömniga hemstad förvandlas till ett zombie-näste under julen behöver hon göra allt i sin makt för att överleva. Det sjungs, hackas och springs för glatta livet. Det är oseriöst, skamlöst och mot alla odds rätt medryckande. “Shaun of the Dead” möter “La La Land” säger en kritiker och jag kan bara hålla med.
 
 

Inside (2007) 

 
Renodlad fransk extrem-skräck. När jag som 16-årig första gången såg filmen var jag i absolut chock. Jag hade ingen aning om hur mycket extrem våld och spänning jag hade att förvänta mig och upplevelsen skakade om mig något rejält.
 
Höggravida Sarah (Alysson Paradis) återhämtar sig från en fruktansvärd nära döden-olycka och tänker därför spendera en tyst och lugn jul i sitt hem. Detta ställs på sin spets när en okänd gestalt försöker ta sig in i huset med siktet inställt på hennes ofödda barn.
 
Filmen är grotesk, deprimerande och bokstavligen motsatsen till allt vad julkänsla innebär. 2016 kom en risig och onödig amerikansk remake som inte gör annat än att förstöra en redan perfekt film.
 
 

The Lodge (2019) 

 
Skräckscenario som är igenkännbart för alla som behövt dela upp julen mellan skilda föräldrar. Syskonen Aiden (Jaeden Martell) och Mia (Lia McHugh) blir insnöade tillsammans med sin nya styvmamma Grace (Riley Keough) under julledigheten. Vad som till början är stela interaktioner börjar snart tinas upp och trion verkar hitta varandra, dock slår det slint när oförklarliga händelser avlöser varandra. Stugan ligger öde, kylan genomträngande och snöandet konstant. Vad är det som sker? 
 
Se till att ha en mysig filt nära till hands då filmen verkligen lyckas fånga en isig atmosfär. Det är välspelat och stugans isolering från omvärlden effektiv, likaså alla mörka vrån och knarrande balkar. Regissörduon Severin Fiala och Veronika Franz har tidigare också gett oss pärlan “Goodnight Mommy”.
 
Har du sett någon av filmerna på listan? Kommentera nedan. 
| 25 november 2023 15:00 |