Serie

Skribent

Patrik Jonsson

19 november 2015 | 18:00

5 intryck av tv-serien "Into the Badlands"

Ni har garanterat inte sett något liknande på tv.
I veckan hade AMC:s nya storsatsning "Inte the Badlands" premiär och här följer några snabba intryck av pilotavsnittet. Innan jag drar igång kanske det vore på sin plats att berätta vad detta egentligen är för serie, lite om handlingen?

"Into the Badlands" utspelar sig under en slags framtida era där den starkes rätt hägrar. I det som en gång var den amerikanska mellanvästern har nu det brutala feodalsamhället Badlands bildats, där sju baroner är rivaler om makten. Krigarna kallas "Clippers" och de Clippers som i sin tur tjänar traktens mäktigaste baron erhålls hög status. Huvudkaraktären Sunny (Daniel Wu) är en mycket fruktad och hänsynslös Clipper med över fyra hundra liv på sitt samvete. Hans syn på tillvaron förändras dock när han möter tonårspojken M.K. (Aramis Knight), som bär på en tung hemlighet.

Nu var detta endast en kort sammanfattning, det finns ack så mycket mer att berätta. Jag hoppas dock att detta gav en hygglig bild av vad för slags serie "Into the Badlands" är. I slutet av artikeln finns även en trailer som fyller på informationen ytterligare. Nu över till några punkter som definitivt fångade mitt intresse för serien.

Fotot
Jag ska inte sitta här och säga att detta var det snyggaste eller vackraste jag sett i en tv-serie, det är dock inte långt ifrån. "Into the Badlands" bjuder på helt fantastiska vyer, miljöer och scener. Här märks det att man har varit noga med utseendet för att sedermera skapa den rätta känslan och stilen. Fortsätter den utstråla sådan här pass mäktig magi genom resten av säsongen lär den med all rätt sopa hem en hel del priser på de kommande galorna. Splendid!

Fighting-koreografin
Det vackra våldet, var jag nära på att säga. Men det är nästan just så, slagsmålsscenerna är ordentligt snyggt koreograferade. Visst har jag sett riktigt snygga fightingscener i andra tv-serier som till exempel "Banshee" och "Deadwood". "Into the Badlands" bjuder absolut inte på något sämre, det hela är nästan poetiskt. Nu fokuserar serien mycket på just Martial Arts så kanske inte så konstigt, jag trodde dock aldrig att det skulle bli så här pass bra. Jag fick både "Kill Bill" och "Enter the Dragon"-känslor på en och samma gång.

Daniel Wu
Vart f-n kom han ifrån? Jag har förstått att den här skådisen gjort en hel del Martial Arts-filmer genom åren och kanske just därför flugit under min radar totalt. Jag är nämligen, trots min kärlek för just "Into the Badlands", inte direkt någon Martial Arts-junkie. Jag ursäktar min okunnighet. Jag vill dock här och nu passa på och säga att Wu är grym i den här serien. Jag blev totalt överraskad av denne herre, dessutom passar han som handen i handsken som den hårde Clippern tillika mentorn Sunny. Vad det gäller resten av ensemblen så finns det lite att slipa på, detta är dock främst en fighting och actionserie därför kan jag ha översyn med detta.

Musiken och ljudet
Att man på senare år i stora och rejält påkostade blockbusters blivit bortskämda med helt fantastiska ljudeffekter kan nog de flesta skriva under på. Däremot är man väl inte lika van vid det i tv-seriernas värld. Visst finns det tv-serier med riktigt grymma ljudeffekter och ljudet i "Into the Badlands" sållar sig helt klart till toppskiktet. I och med att ljud och musik är rätt nära besläktat vill jag även passa på att ge en stor eloge till musiken i serien. Den skapade sannerligen den där härliga matinékänslan just en sådan här tv-serie behöver för att lyfta sig ytterligare några steg.

Originaliteten
Jag tror jag vågar sticka ut hakan här och påstå att ni i tv-seriesammanhang inte sett någonting liknande. Visst har det bjussats på lite Martial Arts här och var i tv-svängen. Bland annat i "Banshee", "Marco Polo" och även i klassikern "Shogun" om jag inte minns helt fel? Jag tror dock aldrig genren har representerats så väl som i "Into the Badlands". Men det handlar inte endast om Martial Arts. Det är något speciellt med den här serien, den sticker kort och gott verkligen ut. Därför vill jag starkt understryka att även ni som, precis som mig, i vanliga fall inte är direkt intresserade av just Martial Arts ska ge denna en chans. Sedan vill jag tacka AMC som återigen visat på mod då de gett sig på något dylikt och även ett tack till C More som har visat på den goda smaken att köpa in serien!

Här har ni en trailer som faktiskt ger en ganska rättvis bild av vad som väntar:


Vad tycker ni andra som sett första avsnittet, håller ni med mig eller snackar jag bara blaj? Till er som ännu inte sett avsnittet, tänker ni ge serien en chans? Konversera gärna på här nedanför!
| 19 november 2015 18:00 |