SPONSRAT

Skribent

Melody Sasha Ohlsson

13 juni 2023 | 15:00

5 intressanta fakta jag lärde mig om stalkning i "Take a Chance"

Den nya dokumentären på Prime Video följer en holländsk stalker som flyttade till Sverige för att komma nära sin stora idol.
I Sverige har över 600 000 personer rapporterat att de blivit stalkade, ändå är stalking ett ämne det sällan talas om. I den nya dokumentären "Take a Chance" på Prime Video får tittaren dock möjlighet att lära sig mer om vad stalking faktiskt innebär när vi följer historien om stalkern som skakade om kändissverige
 

1. Det handlar inte om idoldyrkan

 
Som man kan tro gällande fall där kändisar stalkas handlar det faktiskt inte om idoldyrkan - även om det ofta börjar med det. Det är inget sjukligt i att vara ett fan, det är när ett fan blir fanatiskt som problemen uppstår och då handlar det inte längre om musiken eller vad kändisen nu skapar för verk. Nej, besattheten beror snarare på vad den personen symboliserar för stalkern.
 
För Gert fyllde Agnetha Fältskog ett tomrum inom honom, fantasin om henne blev ställföreträdare för vänner i hans ensamma liv under uppväxten. Han byggde upp en idealiserad bild av både henne som person, ABBA som grupp och Sverige som land; en idealiserad bild som bara förstärktes av ABBAs extrema popularitet under denna tidsperiod. Experterna i dokumentären förklarar det som att Agnetha och ABBA blev en slags medicin för Gert, ett sätt att finna glädje och hopp i ett liv som annars var tomt.
 
 

2. Stalkers vanföreställningar och fantasier är sanning för dem

 
Vad som kan vara ett oskyldigt ögonkast mot publiken på en konsert från kändisen kan för en stalker eller potentiell stalker upplevas som snarare ett tecken på att det denne känner stämmer, ett tecken på att de två delade ett ögonblick som bevisade att de är menade att vara med varandra. När stalkerns upplever att hens känslor blir bekräftade, och det finner de ofta något sätt att tolka en situation på, förvärras ofta stalkningen.
 
I dokumentären kan vi se exempel på detta när Gert arbetar på flera jobb under många år för att spara pengar, lär sig svenska och sedan köper ett hus nära Agnetha efter att han upplevt att de delat en speciell stund tillsammans - en stund som förmodligen inte sågs som något speciellt i Agnethas ögon.
 

3. Inget sker av slumpen i stalkerns planer

 
Lyssnar du på stalkerns version är det inte ovanligt att höra hur de av slumpen, eller rentav ödet, råkade stöta på personen de åtrår men enligt experterna stämmer inte detta: de planerar dessa möten in i minsta lilla detalj för att de ska komma nära personen på ett sätt som ser motsatsen till planerat ut.
 
Agnetha fick uppleva detta flertalet gånger, bland annat första gången hon träffade sin stalker Gert under en promenad på sin födelsedag då han ”råkade” befinna sig på Skytteholm där hon bodde. Enligt honom själv hade han ingen aning om detta och han förnekar också att han vid senare tillfällen dykt upp vid hennes hem och på platser där han vet att hon befinner sig. Experterna ställer sig tveksamma till hans uttalanden och menar på att allt är en del av en grundlig plan från hans sida och att en stalker aldrig litar på tur.

Det är aldrig ett sammanträffande hur de träffar sitt objekt, de planerar det in i minsta detalj för hur de ska komma nära inpå personen och hur det ska se spontant ut, de lägger ned all sin tid på att läsa på om och jaga en annan människa.
 
 

4. Stalkers är som farligast i nära relationer

 
Det är inte bara kändisar som upplever stalkning, nej faktum är att stalking är vanligast i nära relationer och det är även då risken för våld är som störst.
 
Experterna menar på att man måste förstå att det här är människor som lägger ned hela sina liv på att läsa på om och jaga sina offer, därmed är det ytterst svårt att få dem att inse att vad de tror och känner är fel: de har byggt hela sina verklighetsbilder utifrån fantasierna om dem själva med offret. Deras beteende leder till att offret förlorar mer och mer autonomi då hen känner sig otrygg, instängd och ständigt jagad vilket lätt bryter ned en människa, något som i sin tur gör dem mer tillgängliga för stalkern. Därför ska offret inte skambeläggas om hen haft eller går in i en relation med stalkern - det är ofta exakt stalkerns mål med sin jakt och manipulation berättar experterna.

Och när offret för deras besatthet säger nej, försöker sätta stopp, när de blir avvisade och verkligheten krockar med deras fantasi. Det är när de känner sig avvisade de blir hämndlystna.
 

5. Sociala medier öppnar upp nya möjligheter för stalkning

 
I Sverige har över 600 000 personer uppgivit att de blivit stalkade och majoriteten är kvinnor. Det är inte heller särskilt lätt att få en stalker att sluta: experterna berättar att kontaktförbud och liknande åtgärder sällan har verkan, de ses bara som en bit papper av stalkern som är förblindad av sina fantasier och anser dem stå över verkligheten.
 
”En stalker kommer inte förstå att hen är en stalker” säger en av experterna, och däri ligger den stora faran - tills stalkern får insikt om att sitt beteende är felaktigt kommer denne inte att ge upp.
 
Riskerna vid stalkning är ännu större nu när sociala medier finns lättillgängligt för stalkers: kontaktförbud kan inte stoppa dem på sociala medier och de kan följa sitt offer anonymt via sociala kanaler för att i realtid se vart hen befinner sig genom exempelvis bilder och taggar på platser som läggs upp. På så sätt får stalkern fler möjligheter att ta reda på information om sitt offer och dennes vanor: de kan se vart offret tränar eller äter lunch regelbundet, se när offrets hem står tomt eller få vetskap om offrets mående och när hen är som mest sårbar.
 
Detta gör att stalkern utökar sina chanser att närma sig offret, både i verkligheten och digitalt, och anpassa sina planer utefter offret för att kunna nå fram till det vid bästa möjliga tillfälle.
 
 
 
Prime Video finns tillgängligt till ett pris av 59 kr/månad. Registrera dig för en kostnadsfri 30-dagars provperiod på www.amazon.se/prime (det går att avbryta när som helst).
| 13 juni 2023 15:00 |