Serie

Skribent

Patrik Jonsson

28 augusti 2015 | 17:00

5 höstserier som inte lär bli långlivade

Snart höstsäsong med mängder av nya tv-seriepremiärer. Patrik Jonsson listar de minst lovande.
Att redan nu sätta sig ned och skriva om hösten och dess tv-premiärer ska väl erkännas att känns väl lite vemodigt. Faktum är dock att vi snart är där, snart är det höst, vare sig vi vill det eller inte. För mig personligen spelar dock detta inte någon större roll, för hur än mycket jag älskar en härlig sommar så älskar jag en härlig höst minst lika mycket. Men ändå, att gå mot mörkare och framförallt kallare tider känns väl alltid lite sorgligt.

Då är det ju bra att man kan ha en tv som där i höstmörkret lyser upp tillvaron. Gärna då med lite grymma och bra tv-serier. Vi kommer säkerligen att få några sådana även denna höst också, men i just denna artikel väljer jag som sagt att istället bita i de sura äpplena. Vi börjar med de svaga korten så har vi helt sonika det överstökat. Jag kommer nämligen att återkomma till fler tv-seriepremiärer i kommande artiklar, detta är bara början mina vänner.

De serier som följer kommer samtliga, förmodligen inte helt oväntat, från network-kanalerna. En bunt kanaler (ABC, CBS, Fox osv.) som inte imponerat särskilt mycket på många år nu. Det finns dock långt fler än dessa fem tv-serier jag inte är ett dugg intresserad av. Till exempel tv-versionerna av "Minority Report", "Limitless" och "Uncle Buck" eller NBC:s "Blindspot".

Den sistnämnda handlar om en kvinna vilken hittas naken tillika fullbeklädd i tatueringar där varje tatuering skvallrar om ett brott. Suck, i mina öron låter det så löjligt och fånigt att jag nästan tappar hoppet om networksen överhuvudtaget. En procedural så klart och jag som inte är mycket för sådana överhuvudtaget. Detta lär dock bli en av de värsta procedurals någonsin. Tänk er själva, veckans brott; ta en titt på tatueringen under höger armhåla, nästa veckas brott; läs på vänster skinka och så vidare. Men, och detta är ett viktigt men, detta i mina ögon och öron korkade upplägg kan säkert slå ändå bland networkspubliken och denna artikel ska ju handla om tv-serier jag tror tittarna inte kommer att ta till sig överhuvudtaget. Kort och gott nedläggningsprojekt!

Här är således mina fem aspiranter:

"Of Kings and Prophets" (ABC)


Large 1d856fd371639cc3f7db4bc9b0ad3041 ofkings

ABC är knappast kanalen att förknippa med storslagna och episka tv-serier, åtminstone inte sett till senare år. Den senaste tiden har nämligen ABC blivit såpakanalen numeros ett. Vad man dock kan förknippa ABC med är trendslaveri, ja eller simpel feghet vad det gäller produktionssatsningar. 

För en tid sedan märkte garanterat ABC att Historys "The Bible" gick riktigt bra så då valde även de (desperat) att satsa på en sådan serie (självklart). Problemet är bara att de som vanligt är lite sent ute då Historys bibelserie stadigt tappat tittare. Man har numer, för att uttrycka det lite "fyndigt", tappat lite tron på bibelproduktioner. Så lycka till med denna ABC, det kommer ni att behöva då jag inte tror särskilt många väljer att zappa in en såpaindränkt bibelserie hösten 2015. Dessutom har de valt att sända serien på söndagskvällar (!!!). En veckokväll där det finns sjuttioelva tusen andra och framförallt bättre tv-serier att välja se på... smart? I think not, denna är doooomed.

"Lucifer" (Fox)


Large 1d856fd371639cc3f7db4bc9b0ad3041 lucifer

Apropå på bibeln liksom, här kommer självaste Lucifer! Det är mycket riktigt ungefär lika korkat som det både låter och ser ut... Jaja, denna är baserad på en bunt serietidningar/pocketböcker från DC Comics men jag tror ändå inte detta kommer att fungera särskilt bra. Kolla bara på "Constantine" som var (är) snarlik. Jag tror folk börjar bli mätta på dessa halvtrötta och till synes rätt okända seriefigurer som dyker upp likt tistlar och annat ogräs i våra kära tv-rabatter. 

Lyssna bara till denna totalt oinspirerade, trötta och rent av dumma synopsis; "The series will focus on Lucifer, who is bored and unhappy as the Lord of Hell and resigns his throne and abandons his kingdom for the beauty of Los Angeles, where he gets his kicks helping the LAPD punish criminals." 

Jag anser att jag inte behöver tillägga så mycket mer annat än att jag tror att någon i Fox styrelse är bored och unhappy...

"Rosewood" (Fox)


Large 1d856fd371639cc3f7db4bc9b0ad3041 rosewood

Att networksen inte ger upp idén om att skapa en ny slags "House"? "Backstrom" fungerade inte och "Rake" fungerade inte. "Rosewood" kommer heller inte att fungera, vänta ska ni se. Jag förstår inte alls hur de resonerar här, jag blir bara irriterad, någon borde byta jobb. Rosewood (Morris Chestnut) är alltså en pathologist som "hjälper polisen i svårlösta fall". Har vi hört det någon gång förut? Åtskilliga. Naturligtvis har karaktären Rosewood tilldelats samarbetsproblem... japp, vi har hört den "några gånger" förut också. Nej, denna kommer fullständigt att drunkna i höstens övriga tablåer och ingen kommer att kasta ut någon livboj. Låt skiten sjunka och gå (zappa) vidare.

"The Frankenstein Code" (Fox)


Large 1d856fd371639cc3f7db4bc9b0ad3041 frankenstein

Japp, Fox IGEN. Att den kanalen har svårt att hålla sina serier ovan ytan någon längre tid är kanske inte längre så konstigt? Jag menar deras satsningar är fullständigt ologiska. Har de ingen koll längre på sin tv-publik, som ju är det viktigaste av allt? De må nu ha sin "Empire" att luta sig tillbaka på, förmodligen några år, men sedan är det hysteriskt blinkande varningslampor över hela bygget. 

Jag ska dra eländet i korthet här; "The Frankenstein Code" är "löst" baserad på romanen om Frankensteins monster..."Twisten" här är att "monstret" är en 75-årig före detta polis som genom en konspiration blir tvingad till tidig pension för att sedan vid ett rån bli mördad. Han blir sedermera väckt till liv igen tack vare någon miljonär...Ja och naturligtvis återvänder han i en ung och snygg kropp. Nä bevare mig väl, det räcker här, jag mår illa. Långsöktheten vet inga gränser. Skämmes Fox, det finns inte en chans att denna kommer överleva, då ska JAG byta jobb.

"Supergirl" (CBS)Nu må den stora flugan fortfarande (suck) vara superhjältar, men här tror jag ändå att gränsen är nådd. Nu handlar detta absolut inte om att just denna serie kretsar kring en kvinnlig superhjälte (så snälla, dra inte igång någon tröttsam könsdebatt för det orkar jag inte). Nä, det handlar helt enkelt om att detta ser ut som skit, det finns inte en enda positiv aspekt jag kan nämna här. Trams. 

För några år sedan visades klipp (en tid därefter hela piloten har jag för mig) av NBC:s "Wonder Woman", den serien blev aldrig av. Ty den såg helt förskräcklig ut, denna ser om möjligt ut att vara ännu sämre. Ändå ensvisas CBS, trendkåta som de är, att sända denna smörja. Jag hoppas innerligt att det blir ett dyrt äventyr så de lär sig något. Visst, vill det sig riktigt illa kan denna ändå överleva, just tack vare genren den behandlar, men detta får bara inte ske. Jag må vara hyggligt "säker" på samtliga av dessa fem tv-seriers ödesdigra framtid. Detta är dock, trots mitt innerliga hat till den, den mest osäkra eventuella nedläggningen av dem. Just på grund av att det trots allt är en superhjälteserie. 

Så där ja, härmed "låser" jag dessa nedläggningstippningar och inväntar hösten med spänning. Strax innan jul då höstsäsongen är till ända vet vi svaret på hur många rätt jag hade, förmodligen tidigare än så, men tv-hösten varar ju till jul så vi säger så. 

Vilka tv-serier tror ni läsare att kommer få möta den blöta nedläggningsyxan i höst? Håller ni med mig om mina tips eller har ni egna förslag? Kommentera gärna nedan!
| 28 augusti 2015 17:00 |