Film

Skribent

Andreas Samuelson

25 november 2023 | 17:00

5 filmer som Ridley Scott nästan regisserade

Ridley Scott har regisserat några av våra mest populära storfilmer och ”Napoleon” är bara den senaste av många. Men det finns däremot flera kända filmer han nästan gjorde.
Från genombrottet ”Alien” till bioaktuella ”Napoleon” via sin Oscarsnominerade regi på ”Thelma & Louise”, ”Gladiator” och ”Black Hawk Down” - få regissörer har levererat så många storfilmer som Ridley Scott.
 
Mellan påkostade science fiction-äventyr och episka historieskildringar så har blockbusters blivit något av den adlade brittens specialitet. Men han har också tackat nej eller blivit nekad en rad kända filmer.
 
Bland annat har han varit påtänkt för titlar som ”Conan barbaren” (1982), ”Blodshunger” (1983, som blev brodern Tonys regidebut), ”Jacobs inferno” (1990), ”Air Force One” (1997), ”Terminator 3” (2001), ”Parfymen: Berättelsen om en mördare” (2007) och ”Bohemian Rhapsody” (2018, som ersättare för Bryan Singer). Här är fem ytterligare filmer han nästan regisserade.
 
 

1. Alien 3 (1992)

 
Både Scott och James Cameron var nära att återvända till den populära monster-franchisen när båda blev tillfrågade om filmseriens tredje del. Men Scott ansåg, liksom Renny Harlin som också var påtänkt, att filmen borde utforska Xenomorph-arten. Detta ansåg producenterna skulle bli för dyrt då specialeffekterna under denna tid var mestadels praktiska.
 
Scott valde istället att göra floppen ”1492 - Den stora upptäckten” (1992, även den med Sigourney Weaver för övrigt) medan långfilmsdebuterande David Fincher fick jobbet. Ur Camerons perspektiv hade han egna idéer för en uppföljare och sade till filmbolaget att han skulle göra en fjärde film om de fick Scott att göra den tredje. Detta blev som vi vet aldrig av men Scott fick till slut återvända till Xenomorph-universumet med ”Prometheus” och ”Alien: Covenant”.
 
 

2. Dune (1984)

 
Den ursprungliga filmatiseringen av Frank Herberts roman har en lång, problemfylld produktionshistoria. Inledningsvis skulle Scott regisserat filmen och var redo att sätta igång omedelbart men produktionen haltade. Hans vision för filmen var en estetisk lik den i ”Alien”, något producenten Dino De Laurentiis ansåg skulle bli för avledande.
 
Det blev också argumentationer kring en incestscen som Scott och medförfattaren Rudy Wurlitzer skulle skrivit, som inte fanns i boken. Det ryktas att Herbert klev in och protesterade, något Scott själv förnekar. I slutändan lämnade Scott produktionen när hans äldre bror avled, David Lynch tog över och resultatet blev en ökänd flopp. Scott gjorde istället ”Blade Runner” som inte heller gick något vidare på bio men åtminstone fått en desto större skara beundrare.
 
 

3. Dödligt vapen (1987)

 
Scott var producenten Joel Silvers första val att regissera vad som kom att bli en av 1980-talets största actionkomedier. Men Warner Bros. hade en inte helt problemfri relation med regissören efter den problemfyllda och i slutändan ekonomiska misslyckandet ”Blade Runner” och valde att gå vidare med andra regissörer.
 
Efter att ”Star Trek”-skådespelaren Leonard Nimoy var påtänkt blev det ”Superman”-regissören Richard Donner. Men Shane Black och Jeffrey Boams manus var ursprungligen mörkare än dess slutgiltiga komiska ton och hade kanske blivit annorlunda i händerna på den seriösa Scott.
 
 

4. Point Break (1991)

 
Surfarrullen med Patrick Swayze och Keanu Reeves var på väg att bli film redan på 1980-talet. Runt 1986-87 anlitades Scott att regissera och spenderade fem månader i förproduktion. En av filmens producenter, Rick King, har sagt att Scotts förarbete på filmen varade längre hans eget totalt.
 
Matthew Broderick, Johnny Depp, Val Kilmer och Charlie Sheen var alla påtänkta för rollen som FBI-agenten Johnny Utah, senare spelad av Reeves. Sheen fick rollen men när produktionen lades på hyllan gjorde han ”Young Guns” istället. Scott hoppade av och gjorde istället ”Thelma & Louise”, som gav honom hans första Oscarsnominering. Kathryn Bigelow fick så småningom jobbet när produktionen återupptogs.
 
 

5. The Wolf of Wall Street (2013)

 
Filmatiseringen av ökände börsmäklaren Jordan Belforts liv blev aktuell redan 2007 när Leonardo DiCaprio och Warner Bros. köpte rättigheterna till den saftiga storyn. Martin Scorsese jobbade på manuset men Warner drog ständigt i handbromsen till Scorseses frustration och regissören han göra både ”Shutter Island” och ”Hugo Cabret” innan han skulle återvända och fullgöra projektet.
 
Däremellan hann Scott skriva på filmen och återförenas med DiCaprio efter ”Body of Lies”. Men Warners tjafs med distributionsbolaget Paramount pausade återigen filmen och slutligen övergav Scott projektet för att göra ”Prometheus”. Scorsese återvände till slut och resten är Oscarsnominerad, 400-miljoner dollars-historia.
 
Vilka av dessa filmer hade du velat se regisserad av Ridley Scott?
| 25 november 2023 17:00 |