Film

Skribent

Nader Ryan Pahlevani

23 januari 2024 | 19:15

5 omtalade filmer Oscarsjuryn totalt ignorerade i år

Hur tänkte Oscarsjuryn här, egentligen?
Att en film spelar in mycket pengar eller skördar många vinster och nomineringar på andra galor innebär inte alltid en Oscarsnominering, vilket titlarna nedanför bekräftar. Här listar vi 5 filmer som Oscarsjuryn ignorerade, helt utan inbördesordning.

 

 

1. Saltburn 

 
Nominerad för 2 Golden Globes och 5 Bafta Awards men fick inte en enda nominering på årets Oscarsgala. Att filmen ignorerades totalt behöver kanske nödvändigtvis reflektera filmens kvalité men det måste onekligen vara bittert för regissören Emeral Fennell och skådespelarna när hypen varit så stor annars. Fennells förra film "Promising Young Woman" fick 5 nomineringar och vann i kategorin "bästa originalmanus". 
 
 

2. Höstlöv som Faller 

 
Den finska produktionen "Höstlöv som Faller" nominerades för Palm d'Or på Cannes Film Festival och vann juryns pris på samma festival, så inför årets Oscarsgala hade man nog hoppats på lite mer erkännande än vad man fick. Filmen lyckades ändå få 2 Golden Globe nomineringar för bästa internationella film och bästa kvinnliga skådespelerska i kategorierna musikal/komedi. Dessutom delade MovieZine ut full pott och kallar filmen för en "otroligt vacker kärlekshistoria om längtan och samhörighet."
 
 

3. Origin 

 
Mest troligen den minst kända titeln på listan; baserad på Isabel Wilkersons bästsäljare "Caste" som skildrar amerikanska systemet och dess relation till rasism och klassfrågor. Skådespelerskor som Regina King och Angelina Jolie har uppmärksammat filmen och dess huvudrollsinnehavare Aunjanue Ellis-Taylor, men det lyckades inte resultera i någon Oscarsnominering överhuvudtaget. 
 
 

4. The Killer 

 
Netflixfilmen har visat sig vara en vattendelare bland publik men uppskattad av de flesta kritiker. Varken huvudrollsinnehavaren Michael Fassbender eller regissören David Fincher är främmande för Oscarsnomineringar; Fassbender har i dagsläget nominerats två gånger och Fincher tre, men ingen har ännu lyckats vinna en statyett. Deras senaste samarbete "The Killer" får inte ens en enda nominering och det återstår att se vem utav duon som vinner först - om alls - i framtiden. 
 
 

5. Super Mario Bros. Filmen

 
Filmen ligger på en andra plats över de mest inkomstbringande filmerna 2023 med fantastiska $1,36 miljarder och uppmärksammades trippelt på Golden Globes för bland annat bästa animerade film och bästa originalsång. Oscarsjuryn tyckte annorlunda och gav inte filmen en enda nominering trots den ekonomiska framgången. Dock lär väl Universal knappast gråta över det utan skrattar hela vägen till banken och smider planer för en uppföljare. 
 
Vilken film tycker du borde ha nominerats? Kommentera nedan. 
| 23 januari 2024 19:15 |