Sponsrat

Skribent

Annons

22 november 2022 | 16:30

5 filmer om ekonomi och börsen

Finansvärlden, i alla dess former kan bli en bra film. Tragedi, komedi, uppfinningsrikedom, katastrof och hämnd finns alla i de många finansfilmer som Hollywood har producerat genom åren.
Även om de flesta finansfilmerna skildrar finansmännen i ett mindre smickrande ljus, är de otroliga historierna om överdrifter, risktagande och naturligtvis girighet alla fängslande filmer. Om du funderar på att jobba med att samla lån och krediter kan det vara bra att lära sig lite tips och tricks av dessa filmer. 
 

Wall Street (1987)

 
Wall Street är en amerikansk dramafilm från 1987 i regi av Oliver Stone. I huvudrollerna syns Michael Douglas, Charlie Sheen och Daryl Hannah.

Filmen handlar om den unge mäklaren Bud Fox (Sheen) som gör allt för att komma in på den prestigefyllda Wall Street. Han lyckas till slut få jobb hos den framgångsrike mäklaren Gordon Gekko (Douglas). Gekko ser snabbt potentialen i den unge Fox och tar honom under sina vingar. Men när Gekko börjar använda illegala metoder för att tjäna pengar, inser Fox att han måste välja mellan lojaliteten mot sin mentor och lojaliteten mot sig själv.
 

Margin Call (2011)

 
Margin Call är en amerikansk dramathriller från 2011 i regi av J.C. Chandor. I huvudrollerna syns Kevin Spacey, Paul Bettany, Jeremy Irons, Zachary Quinto och Demi Moore.

Filmen handlar om den fiktiva banken Lehman Brothers Holdings Inc., och deras nedgång under finanskrisen 2008. Margin Call följer bankens anställda under de 24 timmarna som ledde upp till konkursen.
 

Boiler Room (2000)

 
Boiler Room är en amerikansk dramafilm från 2000 i regi av Ben Younger. I huvudrollerna ses Giovanni Ribisi, Vin Diesel, Nia Long och Nicky Katt.

Filmen handlar om den unge studenten Seth Davis (Giovanni Ribisi) som börjar jobba på ett bolag som säljer aktier via telefon. Han upptäcker snart att företaget inte alltid handlar laglig och att det finns stora pengar att tjäna på att sälja aktier till oförberedda kunder. 
 

The Wolf of Wall Street (2013)

 
The Wolf of Wall Street är en amerikansk biografisk svart komedi/kriminalfilm från 2013 i regi av Martin Scorsese och skriven av Terence Winter, baserad på Jordan Belforts memoarer från 2007 med samma namn. Filmen berättar Belforts perspektiv på sin karriär som aktiemäklare i New York och hur hans företag, Stratton Oakmont, ägnade sig åt utbredd korruption och bedrägerier på Wall Street, vilket i slutändan ledde till hans fall. Leonardo DiCaprio, som också var producent till filmen, spelar huvudrollen som Belfort.
 

Trading Places (1983)

 
Trading Places är en amerikansk komedifilm från 1983. Filmen handlar om två män som byter plats efter att ha blivit föremål för ett vad. Den ene mannen, Louis Winthorpe III (Dan Aykroyd), är en rik bankman som tas ner av sin chef och hamnar på gatan. Den andre mannen, Billy Ray Valentine (Eddie Murphy), är en tjuv som hamnar i fängelse. När de två männen byter plats, upptäcker de snart att de inte passar in i den nya miljön. 
| 22 november 2022 16:30 |