Serie

Skribent

Anna Thunman Sköld

20 mars 2015 | 20:00

5 bedrifter "Glee" lyckades med

I kväll tar Ryan Murphys musiksaga slut. Efter sex säsonger går ridån ner över "Glee".
Och trots att många tittare inte orkade hänga med hela vägen, tittarsiffrorna i USA halverades under de sex säsongerna, lämnar inte "Glee" tv-världen obemärkt.

När tvåtimmarsfinalen sänts i amerikansk tv i natt kan skaparna Ryan Murphy, Brad Falchuk och Ian Brennan samt alla som jobbat framför och bakom kamerorna se tillbaka på några riktiga bedrifter.

1. "Glee" gjorde skolshowkörer, så kallade glee clubs coola(re). 

2. "Glee" hjälpte öka toleransen för det som anses annorlunda. Serien har propagerat för större acceptans för homo-, bi- och transpersoner och för människor med inlärningssvårigheter och/eller funktionsnedsättningar. Även depressioner, ätstörningar och annan mental ohälsa har tagits upp. 

- Ryan Murphy är helt orädd och backade inte för några ämnen, säger Jane Lynch, som spelat idrottsläraren Sue Sylvester i alla sex säsonger,  till TVGuide

- Allt som unga är rädda för som gör dem annorlunda, har han satt en spotlight på och berättat för dem att det är inget som gör dem annorlunda. Det gör dem bara till det de är. 

3. "Glee" slog Beatles listrekord. I oktober 2010 hade "Glee" 75 låtar på Billboards Topp 100-lista och det var fyra fler än Beatles tidigare haft. Men till skillnad från Beatles låg bara 14 av hitsen kvar efter en vecka... [FYI: Rekordet gällde för grupper, både Elvis och James Brown låg före dem när det kom till soloartister.]


4. "Glee" blev en plattform för nya talanger. Lea Michele, Cory Monteith (som avled i en drogöverdos 2013, 31 år gammal), Chris Colfer, Chord Overstreet, Dianna Agron, Heather Morris, Mark Salling, Darren Criss, Kevin McHale med flera har blivit välbekanta namn för allmänheten.  

5. "Glee" fick folk att få upp ögonen för både ny och äldre musik. Det talar - om inte annat - 50 miljoner sålda låtar och 11 miljoner sålda album för. Att få med en låt i "Glee" innebar seriöst klirr i kassan för låtskrivarna. Trots det ville vare sig Foo Fighters eller Kings of Leon ha något med serien att göra. 

Journeys "Don't Stop Believing är ett bra exempel på en "gleeifierad" hit:


I Sverige kommer finalsäsongen att börja visas först i sommar i Kanal 11.

Vad är dina minnen av "Glee"? Har du följt serien ända fram till nu? Kommer du sakna den? 
| 20 mars 2015 20:00 |