Serie

Skribent

Patrik Jonsson

29 september 2016 | 18:00

5 av höstens TV-debutanter ni förmodligen kan skippa

Tv:s höstsäsong har precis dragit igång och redan nu kan man, ifall man vill, börja sålla. Har ni redan späckade tv-scheman, känner att ni knappt hinner med men ändå är lite nyfikna på höstens tv-debutanter? Då kanske jag kan hjälpa er att rensa bort en del fula fiskar.
Nu ska man visserligen inte döma en hel säsong/serie efter endast ett pilotavsnitt. Ibland brukar det nämligen vara att gå händelserna lite i förväg. En serie kan alltid rycka upp sig bara den får lite tid på sig.
 
Nu har vi dock inte den tiden, första intrycket får avgöra, duger det inte är det adjöss och goodbye. Det finns så pass många grymma tv-serier nuförtiden att man inte alltid har tålamod att sitta där och glo på en halvkass serie i en tio avsnitt och hoppas på att den ska bli bättre. 
Denna artikel är alltså till för er som väljer att vara hårda och köra med en obarmhärtig beslutsamhet. För er som inte har tid att tramsa. 

En fördel är så klart att ni vet med er att ni brukar tycka ungefär lika som mig, ha en smak som är lite besläktad med min. Med detta sagt; detta är endast några tips.

Dessa tycker jag ni kan skippa;
 

"Notorious" (ABC)


Large 45f155af295c5d9af31a54b8e71bdcd3 skippa 20notorious

Denna serie kretsar kring samarbetet mellan försvarsadvokaten Jake Gregorian (Danjel Sunata) och mediaprofilen Julia George (Piper Perabo). Här snackar vi alltså mycket om insiders, mediamanipulering, lögner, svek och annat skvaller. "Notorious" blandar helt enkelt en nyhetsredaktion med en advokatbyrå, typ.

Karaktärerna Jake Gregorian och Julia George baseras för övrigt på verklighetens försvarsadvokat Mark Geragos respektive Larry Kings nyhetsproducent Wendy Walker. Japp, man kan göra film/tv-serier om precis vad som helst nuförtiden.

Pilotavsnittet var en ren pina att se. Snabba klipp och rappa dialoger. Allt för att försöka skapa en känsla av att vara cool, hipp samt väldans viktig och betydelsefull. Detta gäller både serien i sig men främst dess karaktärer. Istället för att fastna för karaktärerna skapades istället ett förakt, nyckelordet är bajsnödigt.

Dessutom pumpar serien ut en massa musik i högt och snabbt tempo, hela jäkla tiden. Frågan är ifall det var tyst i en enda bildruta? Är du inte kissnödig innan du sätter dig och tittar på den här soppan så lär du bli.

"Kevin Can Wait" (CBS)


Large 45f155af295c5d9af31a54b8e71bdcd3 skippa 20kevin 20can 20wait

Från slutet av 90-talet till slutet av 00-talet rönte Kevin James och hans komediserie "King of Queens" stora framgångar. Det blev faktiskt hela nio säsonger innan det var färdigt. Nu är självklart frågan; kan James upprepa samma succé med hans nya serie "Kevin Can Wait"?
Föga. Alltså det här med skrattband...när ska de sluta med detta sattyg? Det finns absolut riktigt bra komediserier med skrattband; från 70-talet, från 80-talet och även från 90-talet. Jag antar att man accepterade skrattband mer på den tiden, nu tycker jag dock att det är nog. Det är förlegat, det är irriterande.

Speciellt irriterande är det då dessa förbaskade skrattslingor läggs in då det inte är roligt alls. "Kevin Can Wait" är nämligen inte något vidare värst roligt. Det mesta kändes stelt, passé och inövat. Från karaktärer, skådespelare till det ack så viktiga manuset; en snoozefest. Men skrattbandet tyckte det var kul, hela tiden, jamen tänk så det skrattade!

"Designated Survivor" (ABC)


Large 45f155af295c5d9af31a54b8e71bdcd3 skippa 20designated 20survivor

Jack Bau...Kiefer Sutherland i all ära, men nu börjar alla dessa långsökta koncept bli tröttsamma. Det spelar inte längre någon roll hur än mycket de tvistar till upplägget, jag orkar bara inte.
Kiefer gör här rollen som Tom Kirkman, en slags minister som efter en förrödande explosion i Washington (vilken tar livet av samtliga kabinettmedlemmar, inklusive presidenten) blir insvuren som ny president.
 
Som sagt, det går knappt längre att göra en tv-serie utan att huvudkaraktären sätts i en helt fantastisk situation (eller tilldelas fantastiska förmågor eller egenskaper), inte ifall serien ifråga är producerad av ett network (markbunden kanal).

Nu visste jag visserligen om upplägget innan jag såg "Designated Survivor", grejen är dock att detta hade kunnat bli bra. Hade bara serien framfört detta koncept på ett mer lekfullt och avslappnat manér hade det hela säkert blivit riktigt underhållande. Nu var dock allt på fullaste allvar; stramt, stelt och väldans up-tight. Dessutom bäddar serien, med tanke på dess koncept, för en hel del patriotism.
 
Visserligen är Kirkman (Sutherland) en rätt laid-back person som gärna undviker krig och förödelse. Man kan dock smått ana vad som komma skall, vad det bäddar för. Det känns nämligen som jag kan sådana här serier vid det här laget.

"The Exorcist" (Fox)


Large 45f155af295c5d9af31a54b8e71bdcd3 skippa 20the 20exorcist

Efter "Bates Motel" ("Psycho") kom "Rosemary´s Baby", efter "Rosemary´s Baby" kom "Scream", efter "Scream" kom "Damien" ("Omen") och nu efter "Damien" kommer alltså "The Exorcist". Suck, pust och flämt.

Snart finns det alltså inte några gamla skräckklassiker kvar att fördärva och det är väl det enda positiva jag kan finna i just detta sammanhang. En serieversion av "The Exorcist" var väl typ det sista man behövde nu känns det som.

Nu ska jag dock inte säga att "The Exorcist" verkar vara den allra sämsta adaptionen av de nyss nämnda, den känns dock bara så brutalt onödig. Vem bad om denna? Inte då jag.
Sedan anser jag att just markbundna kanaler, Fox i detta fallet, är helt fel producenter för den här typen av tv-serier. De får ju för FAN inte ens svära och hur kul är egentligen det då vi snackar om en förlaga som "The Exorcist"? En demon försedd med munkavle, kom igen...

Till råga på allt uppfattade jag det hela varken skrämmande, spännande eller ens äckligt. Nä, se om originalet istället.

"MacGyver" (CBS)


Large 45f155af295c5d9af31a54b8e71bdcd3 skippa 20macgyver

Mer "gammal skåpmat" som vackert har paketerats om och som de nu ska försöka sälja in till en ack så svältande tv-publik. Lycka till med det, lycka till.
För det första tror jag inte tv-publiken är speciellt hungriga på någon ny hipp, cool och totalt identitetsvåldtagen MacGyver? Återigen blir jag tvungen att ställa frågan; vem bad om denna? 
Det känns definitivt inte som "MacGyver" längre, det uppfattas mer som att en närmast odödlig Bond-light springer runt och välter skurkar. Karaktärerna, och inte endast MacGyver, är helt åt helv...

Det är ytligt, det är skrikigt, det är hetsigt men framförallt är det oengagerande. Man har natuligtvis i och med detta försökt att modernisera "MacGyver", man moderniserar dock inte "MacGyver", man låter honom vila i frid.
 
Ni som är väl bekanta med er gamla hederliga "MacGyver" kommer förmodligen att behöva en spyhink till hands. Ni andra? Tja...jag tycker även ni kan skippa denna, se hellre originalet.

Där har ni åtminstone fem debuternade tv-serier jag tycker ni kan undvika nu i höst. Vilket förhoppningsvis gör att ni får lite mer tid över till annat. Om det nu skulle visa sig att någon eller av några av dessa tv-serier rycker upp sig framöver, lovar jag att informera om detta då jag gör mina smått traditionella summeringar kring jul och nyår.

Nu kanske detta kändes väldigt mörkt och trist, som en riktigt tråkig tv-höst? Därför tänkte jag avsluta det hela i en mer positiv anda. Här är några höst debutanter ni faktiskt kan spana in; "Quarry", "The Good Place", "Better Things", "This Is Us" och eventuellt även "Lethal Weapon". 
Ja, och glöm nu inte att spana in HBO:s "Westworld" på måndag!

Nu har höstsäsongen knappt börjat, många fler premiärer väntar oss i oktober och november. Men vad tycker ni egentligen om höstsäsongen hittills, svag eller stark? Själv skulle jag vilja säga ljummen. Snacka gärna av er här nedan! 
| 29 september 2016 18:00 |