Serie

Skribent

Patrik Jonsson

10 december 2015 | 18:00

Årets 5 sämsta TV-serier

December är summeringarnas månad och denna veckas artikel kommer alltså tillägnas åt att bunta ihop fem av årets absolut sämsta tv-seriedebutanter.
Förra veckan tog vi oss an det sorgliga uppdraget att summera de tv-serier som tvingats lämna oss under året som gått. Denna vecka ska vi dock istället ta oss en titt på skräpet som föll över oss 2015. Med andra ord de tv-serier jag önskar hade lämnat oss för längesen, eller att de helt enkelt inte blivit gjorda överhuvudtaget.

Nu har jag endast valt ut fem stinkbomber, men dessvärre finns det bra många fler tv-serier jag rekommenderar er att hålla er borta från. Med detta sagt ska ni göra er beredda på en hel del stinkbubblare i slutet av texten också. Som en liten påminnelse vill jag även understryka att detta endast gäller tv-serier som haft premiär under 2015. Alltså, inga återkommande serier, endast debutanter. 

Som vanligt gäller detta endast min personliga smak, ni andra får tycka precis vad ni vill, och detta är inget facit. 

Nu tar vi och kryper i gummidräkterna och dyker rakt ned i skitbassängen. Håll andan!

5. "Heroes Reborn" (NBC)
Vi tar och mjukstartar. Anledningen till att jag säger detta är på grund av att jag egentligen tycker det finns avsevärt mycket sämre debutanter än just "Heroes Reborn". Jag valde dock ändå att ta denna med då jag anser att den var en sådan pass stor besvikelse. En gigantisk let-down. NBC velade länge med "Heroes Reborn" och ett tag var de helt inställda på att låta den sändas under sommaren. Där, bland mindre konkurrens och lägre krav, hade den nog också mycket riktigt platsat bättre. Man var dock giriga och trodde detta skulle bli en lika stor succé som när originalserien "Heroes" hade premiär. 

Det fungerar inte riktigt så. Då måste man förnya serien bra mycket mer, komma med något nytt, överraskande och originellt. "Heroes Reborn" är endast en sämre version av sig själv skulle man kunna säga. Tråkiga hjältar, trista förmågor, trötta skådisar (för att inte säga dåliga) och ett väldans segt och ointressant manus som bara blir sämre ju längre in i serien du kommer. Den här gången skulle man nog valt något slags preventivmedel, denna pånyttfödelse var extremt oönskad.


4. "Fortitude" (Sky Atlantic)
I våras skulle det minsann bli mordmysterier ute på den väldiga och ogästvänliga tundran. Vad vi fick var "Fortitude". En thrillerserie där både spänning, trovärdighet och karaktärsgalleri stavades subzero! Det sorgliga är att denna faktiskt verkligen hade potential att bli någonting bra. Med starka skådespelare som bland andra Michael Gambon och Stanley Tucci samt naturligtvis det väldiga Svalbard som scen, lät det på förhand faktiskt inte så jäkla illa.

Tyvärr valde man att kasta ned all potential i närmsta isvak, åka hem och sedermera hoppas på det bästa. Tydligen gick dock serien bra nog för att ge den en andra säsong, vilket i mina ögon är helt oförståeligt. Nä, denna är inget annat än iskall och en besvikelse med råge.

3. "Quantico" (ABC)
ABC, alfabetskanalen som knappt gjort någonting vettigt sedan "Lost", kom nu i höstas med ännu en tvistande, mystisk och framförallt långsökt tv-serie kallad "Quantico". Här går det mesta fel. Här finns noll trovärdighet. Här fuskar och genar manusförfattarna som om de tänkte; "Äsch, det är ingen som kommer att titta ändå". Vad det gäller mig personligen fick de i så fall helt rätt. Jag gav upp efter sisådär fyra fruktansvärt fördummande avsnitt. Huvudrollsinnehaverskan, den indiska skådespelerskan Priyanka Chopra, är dessutom en ren katastrof. Hur tänkte de där? Inte alls tydligen. Vidare verkar man tycka att det går helt fantastisk bra att vräka på med massa fullständigt opassande rock och poplåtar närhelst det faller på. Nej ABC, ni är inte MTV och kan ni vara så snälla att sluta behandla er tv-publik som om de vore fullständigt kvalitetsfrämmande? Jag tackar på förhand och hoppas nu ni lägger ned dyngan.

2. "Scream" (MTV)
Lite ironiskt detta. Här har vi däremot en kanal som ska sända just rock och poplåtar, medan ABC ska sända tv-serier. Men nej, nej. Det råder tydligen upp-och-ned-vända veckan hos ABC och MTV, året om. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om den här serien egentligen? Skulle jag göra det väldigt enkelt för mig skulle jag bara citera Brasse Brännström i "Fem Myror Är Fler Än Fyra Elefanter" och säga, nej, skrika; "Fel, fel, fel fel, fel, fel, fel!" Detta summerar nämligen MTV:s tv-serie "Scream" ganska bra. Noll rätt, alla fel. En mycket dålig idé från första början att göra en tv-serie av "Scream"-filmerna (som redan i sig är nog så uttjatade). 

Jag tycker helt enkelt inte att en tv-serie är rätt format för detta upplägg. Att man sedan fyller på det hela med skådespelartalanger från närmsta lokalrevy gör knappast saken bättre. Nåväl, jag får SKRIKA bäst jag vill för MTV har ändå gett tramset en andra säsong.

1. "Ängelby" (SVT)
Att man ska behöva sitta och placera en svensk produktion på skittoppen känns väl så klart lite småtrist. Men vad ska jag göra? Jag är ju så illa tvungen. Det finns nämligen, inte då mig veterligen, någon sämre debutant från 2015 än denna soptunna till tv-serie. 

Som vanligt lockas man ju till att ställa den berömda frågan; vad f-n hände här? Jag vill dock genast ta tillbaka den frågan ty jag vill absolut inte veta svaret, huvaligen. Här vill jag däremot klaga på allt, precis allt. Jag vill klaga på manuset, på klippningen, på fotot, på skådespelarinsatserna, på regin och jag vill klaga på SVT som i vanliga fall brukar veta vad de pysslar med. Mia Skäringer, som jag vanligtvis gillar, var mer eller mindre en katastrof. När Göran Ragnerstam sedan dök upp i något som till synes verkade vara en påkörd alternativt gruppvåldtagen golvmopp på skallen, då brast det för mig. Här fick det liksom vara nog, jag nästan skämdes där framför tv-rutan. Med detta sagt bjuder alltså inte "Ängelby" på något som kan kallas värdighet, inte på något som ens kan liknas vid värdighet för att vara riktigt ärlig. Odiskutabelt sämst i år, fem skämskuddar av fem möjliga.

Bonus:Anledningen till varför jag endast nämner denna som en "bonus" är för jag endast mäktade med ett avsnitt. Jag kan därför inte ge ett helt rättvist omdöme. Pilotavsnittet var dock så dåligt att jag mår illa än idag, just därför förtjänar denna katastrofala soppa att nämnas. Fy, usch och tvi vale vad jag tyckte detta var fel på alla sätt och vis. Punkt.

Här följer några ytterligare skamfulla skamfläckar från tv-året 2015:

"100 Code", "Olympus", "Backstrom", "Secret & Lies", "Powers", "The Returned", "Wayward Pines", "Ballers", "Aquarius", "Code Black", "Modus", "Grandfathered", "The Grinder" "Jordskott", "Flesh & Bone", "The Odd Couple", "Galavant", "Truth to be Told", "CSI Cyber", "12 Monkeys", "Blood and Oil", "Dr. Ken", "Scream Queens", "Wicked City" och "Blindspot".
| 10 december 2015 18:00 |