Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

20 februari 2016 | 15:00

Var inte en noob: 5 anledningar att se "Video Game High School"!

Har du någonsin drömt om att bli TV-spelsproffs? "Video Game High School" kan låta lite pubertalt, men om du älskar spel lika mycket som TV får du inte missa denna moderna kult-darling!
Vad säger du - har du fortfarande inte sett "Video Game High School"?

Serien, oftast förkortad "VGHS", utspelar sig i en nära framtid där E-sport tas lika seriöst som vilken annan sport som helst (hurra!). Vår huvudperson är BrianD blir antagen till institutet VGHS där unga talanger tränas i en tävlingsinriktad miljö för att bli världens nästa toppspelare för ligorna, efter att ha råkat besegra en elitspelare i ett FPS-spel online . På skolan får Brian två nära vänner - Ted Wong och Ki Swan - och blir kär i FPS-teamets ledare Jenny Matrix. I verkligheten ledde serien till att skådespelarna bakom BrianD och Jenny Matrix faktiskt gifte sig.

Här är 5 anledningar att genast sträck-kolla igenom "Video Game High School":

1. TV-spels-scenerna är grymma


Något av det allra bästa med serien är när vi placeras mitt i TV-spelet ihop med karaktärerna. Istället för att se huvudkaraktärerna svettas av spänning medan de trycker på knappar framför en skärm, ser vi BrianD springa runt i terräng med militärkläder och vapen och utföra de mest spektakulära dragen ihop med Jenny Matrix i fiktiva "Field of Fire", som ska föreställa svenska "Battlefield". Vi ser Ki i kampsportskläder spöa upp sin motståndare med trippelkombos i Mortal Kombat-liknande stuk. Ted försöker ta kurvorna i ett "Need For Speed"-aktigt bilspel. Det finns också ett underbart roligt avsnitt där bilkörandet snarare tar plats i en MarioKart-kopia, vilket fick mig som fan av spelet att gapskratta och samtidigt hålla andan av spänning. Dessa är bara ett axplock.

Inte bara erbjuder scenerna en hel del cool action, utan refererar ständigt till typiska upplevelser som en gamer kan känna igen sig i och använder sig av en hel del uttryck som är vanliga att stöta på bland spelare: ord som "nade-spam", "noob" och "rofl-copter" samt frustrationen över när du inte kan röra dig p.g.a lagg i onlinespel eller hur hardcore-gamers kan se sig själva som mer värdiga än social-gamers - de som spelar "FarmVille" och mobilspel.2. Vem skulle inte vilja gå på en TV-spelsskola?


I Sverige har vi ju idrottsgymnasium för den som verkligen vill satsa på en elitsportar-karriär, men vi väntar fortfarande på ett E-sportsgymnasium. Video Game High School är en dröm för mig och många andra som har spelat TV-spel sedan barnsben. Att titta på serien och uppleva både själva spelandet genom scener som får dig att känna det som om du var inuti spelet, kombinerat med alla mer allmängiltiga relationer man har till vänner, fiender och kärlekar på gymnasiet, är ändå ganska nära upplevelsen av att faktiskt gå på en sådan skola.

Med tanke på E-sportens ökade acceptans som en giltig sport hoppas jag ärligt på att den här typen av skola kan bli verklighet snart. Men för oss som är födda försent - "VGHS" är det närmaste vi kommer att gå på TV-spelsakademi.

3. Skapad med mycket indie-hjärta


Serien möjliggjordes enbart genom folk som trodde på idén och ville se serien. Det började som ett Kickstarter-projekt 2012 med ett ödmjukt mål på $75,000, men hade i slutändan dragit in en budget på hela $273,725!

Brian Firenzi, den bisarra grundaren bakom YouTube-kanalen "5secondfilms" (kolla upp!) har skrivit manus och spelar den lika bisarra antagonisten The Law. Regin står Freddy Wong för, som är en hardcore gamer med VM-mästartitel i "Guitar Hero 2" från 2007 i bagaget. I serien gör han cameo som Teds farsa, men i verkligheten är skådisarna bröder. Då inga stora producentbolag har varit inblandade har skaparna haft full kreativ frihet och det känns verkligen som att de förstår sig på sin gamer-nördiga publik som har sponsrat serien. Det finns många subtila gaming-referenser att upptäcka genom seriens gång.4. Sköna karaktärer som du aldrig får nog av


Vi följer BrianD som vår huvudperson, som är en ödmjuk, godhjärtad nörd med en tjock katt vid namn Cheeto (efter ostbåge-märket), alltså den perfekta hjälten att heja på! Brian specialiserar sig på FPS-spel (First Person Shooters), medan hans urflippade rumskamrat Ted spelar Drifting-spel och hans ordningsamma vän Ki är en mästare på Fighting-spel och programmering. Tillsammans liknar de Harry-Potter-trion i sina personligheter.

I samma ögonblick som BrianD lyckades döda elitspelaren The Law och blev antagen till skolan, skaffade han sig en dödsfiende. The Law är en otroligt rolig antagonist med excentriska och narcissistiska drag som gör allt för att sabotera för BrianDs framgångar. Konflikten mellan dem blir inte lättare av att BrianD förälskar sig i The Laws flickvän Jenny Matrix, som också är Brians lagledare. Jenny Matrix får dock mycket mer plats i serien än The Law, så det är inte talan om något schablonmässigt "kärleksintresse utan egna motiv". Hon är en ändlöst målinriktad och kickass spelare som känns otroligt äkta och välskriven. Som gamer-tjej kan jag verkligen identifiera mig med henne.

Rektorn på skolan, Calhoun, måste ha en eloge för att vara en riktigt underhållande "lovable douche" när han ständigt grillar BrianD.


5. Alla tre säsongerna är redan ute och sjukt lättillgängliga gratis


I dagsläget finns 3 säsonger ute på Netflix och YouTube-kanalen RocketJump, som är namnet på produktionsbolaget. Med andra ord - du kan låsa in dig på rummet genom 21 avsnitt som alla lockar till att bara kolla ett avsnitt till... och ett till... Vad väntar du på?
| 20 februari 2016 15:00 |