Film

Skribent

Alexander Kardelo

30 april 2019 | 17:30

5 tidiga idéer för "Avengers: Endgame" som skrotades

Manusförfattarna avslöjar vilka scener som kunde ha sett väldigt annorlunda ut.
Manusförfattarna Christopher Markus och Stephen McFeely har skrivit sex filmer i MCU, inklusive senaste monstersuccén "Avengers: Endgame".

Den massiva inspelningen av "Infinity War" och "Endgame" pågick i 200 dagar, och är antagligen tidernas dyraste filmprojekt. Något som minst sagt ger utdelning nu när det senaste kapitlet slår alla möjliga biorekord. Och det är svindlande att ens tänka på vilket enormt pussel det innebar för filmskaparna, att låta 20+ filmer och dussintals karaktärer mötas och få ett värdigt avslut.

I en lång och läsvärd intervju med NY Times går Christopher Markus och Stephen McFeely igenom några av filmens avgörande ögonblick, och berättar hur tidiga utkast och idéer skilde sig från den färdiga filmen.
 
 

Att lägga The Snap i rätt ögonblick

 
Deras första utmaning var att lägga The Snap - Thanos dödliga fingerknäpp - vid rätt tillfälle i den totalt 5-6 timmar långa historien, berättar Christopher Markus:

- Om det inte inträffade i slutet av den första filmen, så skulle den inte ha något slut. Och om den inträffade för tidigt, skulle det bli lite av ett antiklimax efter att halva universum har dött.

- Sen är frågan när alla ska komma tillbaka, tillägger McFeely. Är det tidigt i den andra filmen? Eller sent? Vi såg att originalgänget var kvar och ville ge dem utrymme. Så antagligen får de andra komma tillbaks sent. Om du är ett fan av Black Panther eller Doctor Strange så medverkar de bara ett kort ögonblick. Vi kan inte göra alla nöjda.
 
 

Thor skulle ha blivit hämndlysten

 
Båda författarna skrev ett stort dokument redan vid arbetet med "Captain America: Civil War", som skulle guida dem till karaktärernas resor i de kommande filmerna. Markus berättar:

- När vi började spåna fram "Endgame" började det med Thor på hämnduppdrag. Sen insåg vi att han var på hämnduppdrag i den senaste filmen med. Det är allt han gör! Och han misslyckas varje gång. Så låt oss se honom gå in i väggen och se vad som händer.

- Han blev full och fet istället, säger McFeely.
 
 

Hulkens historia kunde se annorlunda ut

 
I "Endgame" möter vi också en förändrad Bruce Banner, som lever som Hulken på heltid. Planen var att Banner skulle bli Smart Hulk redan i "Infinity War", enligt Markus:

- Vid ett tillfälle skedde det redan i första filmen. Det var väldigt kul men det kom i fel ögonblick, det blev något komiskt när alla andra var nere.

- Det hände i Wakanda, förklarar McFeely. Hans story var liksom att, "jag kommer inte överens med Hulken, Hulken vill inte komma fram". Och så gör de en kompromiss och blir Smart Hulk.

De skrev scener som skulle utspela sig i ett laboratorium och visa hur Banner (Mark Ruffalo) kommer fram till sin nya identitet. Men i slutändan nöjde de sig med att sätta honom i en restaurang framför en hög pannkakor, utan närmare förklaring.
 
 

Hawkeyes förödande scen var planerad för "Infinity War"

 
I den fantastiska öppningsscenen i "Endgame" tas vi till Clint (Jeremy Renner), och hans familj, som plötsligt försvinner spårlöst.

- Vi funderade på att ha bågskytte-scenen i förra filmen, kort efter The Snap. Knäpp - och vi är på hans gård. Vad är det vi tittar på? Det skulle bli en första antydan om vilken bred effekt det hade haft. Men Hawkeye hade ju inte varit med i filmen fram till dess. Det var coolt, men det skulle ta bort lite av Thanos brutala konsekvenser.
 
 

Andra varianter på tidsrese-scenerna

 
Det var producenten Kevin Feiges idé att få in tidsresor i filmen, vilket öppnade upp för många roliga möjligheter. I en rad både underhållande och känslosamma scener återbesöker Avengers några av de tidigare filmerna, och återser nära och kära.

- I det första utkastet åkte vi inte tillbaks till första "Avengers". Vi åkte till Asgard, vi ville skicka dit Tony i en osynlig dräkt. Han skulle slåss med Heimdall som kunde se honom, säger McFeely.

Thor skulle dessutom ha långa scener med Natalie Portman, och manusförfattarna lekte med tanken på flera andra alternativ, och platser ur de tidigare filmerna.

- Det var som att vi ville undvika "Avengers". Det verkade så uppenbart att det vore för uppenbart, säger Christopher Markus.
 
 
Vilka är era favoritscener i "Endgame", och de ni gillade minst?
| 30 april 2019 17:30 |