Serie

Skribent

Anna Thunman Sköld

9 augusti 2014 | 09:00

5 aktuella TV-serier som bygger på böcker

Får du inte nog av att se din favoritserie i rutan? Läs den också! Sen kan även du komma med expertinvändningar när serien går en annan väg än boken...
"True Blood", "Game of Thrones" och "Orange Is The New Black" är alla exempel på succéserier som baseras på romaner. Det har så klart givit TV-bolagen blodad tand.
Så här är fem andra rykande aktuella TV-serier som också härstammar från den litterära världen. 

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

1. "The Leftovers" (HBO Nordic) - hade premiär 29 juni


Baseras på:  "The Leftovers" av Tom Perrotta

Gamle "Lost"-skaparen Damon Lindelof har med hjälp av författaren Perrotta gjort TV-serie av sistnämndes roman som handlar om hur 3 procent av jordens befolkning helt plötsligt försvinner - poff bara - och hur det påverkar de som blir kvar. I centrum finns Kevin Garvey, spelad av Justin Theroux, (borgmästare i boken, polischef i serien) som kämpar febrilt för att få både förorten Mapleton där han bor och sin trasiga familj att hantera det som hänt på ett vettigt sätt, samtidigt som falska profeter och domedagssekter blomstrar. Boken finns inte översatt till svenska.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

2. "The Strain" (FX) - hade premiär 13 juli


Baseras på: "Släktet"-trilogin av Guillermo del Toro och Chuck Hogan

"The Strain", om en otäck vampyrsmitta som börjar sprida sig, med start i New York, skrevs först av Guillermo del Toro och Chuck Hogan med en framtida filmatisering i bakhuvudet. Men istället bidde det en 13-delars TV-serie för kabelkanalen FX. del Toro gick tidigt ut och sa att han behövde sex-sju säsonger för att kunna berätta hela historien klart. Även i det här fallet kommer serien ta sig "friheter" utifrån böckerna sett. Hela trilogin finns att läsa på svenska under namnen "Släktet", "Förgörelsen" och "Evig natt".

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

3. "Outlander" (Starz) - premiär 9 augusti


Baseras på: "Outlander"-serien av Diana Gabaldin

"Battlestar Galacticas" Ron Moore har tagit sig an Diana Gabaldins romantiska äventyrsböcker där en gift sjuksköterska i andra världskrigets Storbritannien far tillbaka i tiden och hamnar i 1700-talets Skottland där en annan man väntar. Åtta avsnitt kommer att visas nu i höst, resterande åtta i början av 2015. Sju av de åtta böckerna, som börjar med "Främlingen", finns översatta till svenska. Den senaste, "Written in My Own Heart's Blood", släpptes 10 juni i år.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

4. "Legends" (TNT) - premiär 13 augusti 


Baseras på: "Legends: A Novel of Dissimulation" av Robert Littell

Sean Bean ("Game of Thrones") spelar undercover-agent för FBI i det här tiodelade dramat från "Homeland"-producenterna Howard Gordon och Alexander Cary.  Hans rollfigur Martin Odum går in till hundra procent i varje ny person han ska föreställa. Men en "mystisk främling" får honom att börja ifrågasätta vem han egentligen är. Legends = tidigare identiteter man haft, på FBI-språk. I boken är Odum CIA-agent och i onåd, vilket lett till att han istället jobbar som privatdeckare. Så, ja, de skiljer sig åt, åtminstone i dessa två fall. Den finns inte heller i svensk översättning. Vad nu alla Sean Bean-fans hoppas är att han överlever alla tio avsnitt...

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

5. "Intruders" (BBC America) - premiär 23 augusti


Baseras på: "Intruders" av Michael Marshall Smith

"Arkiv X"-manusförfattaren och -producenten Glen Morgan står bakom TV-versionen av britten Michael Marshall Smiths bästsäljare från 2007 med samma namn.  I åtta avsnitt kommer man få följa ett hemligt sällskap som kan ha kommit på ett sätt att leva för evigt - i andras kroppar. John Simm och Mira Sorvino har två av rollerna. 

***

Utöver ovanstående fem "bok till TV"-projekt är flera andra spännande TV-överföringar på gång, bland annat "Jonathan Strange & Mr Norell" av Susanna Clarke (kommer i BBC America), "American Gods" av Neil Gaiman (kommer i Starz) och "Vassa objekt" av Gillian Flynn (har inte fått nån kanal än).  

På min TV-blogg har jag tidigare gjort två inlägg i ämnet men kom gärna med dina egna tips på böcker som blivit TV-serier i kommentarsfältet! 
| 9 augusti 2014 09:00 |