Film

Skribent

Fanny Degerfelt

17 maj 2020 | 15:00

45 tankar jag har när jag ser om "Rymdimperiet slår tillbaka"

Idag är det 40 år sen "Rymdimperiet slår tillbaka" hade premiär. Moviezines Star Wars-expert ser om filmen och slås av nya insikter.
Den mittersta delen i en trilogi är alltid den svåraste. Karaktärerna måste utvecklas och det måste fortfarande finnas ett klimax, men det får inte slå det klimax som kommer i efterföljande film.
 
Trots de förutsättningarna anses "Rymdimperiet" av många vara den bästa Star Wars-filmen. Det är en mörkare tagning som alltid är i rörelse, samtidigt som den fokuserar just på karaktärsutveckling, med en av filmhistoriens bästa vändningar.

Regin står Irvin Kershner för, och det är lätt att säga att det är på grund av regissörbytet som "Rymdimperiet" är så bra. Men om du kikar på resten av Kershners filmografi tycker jag det känns rimligt att tänka på den här filmen som ett samarbete då bitarna bara föll på plats. Inte minst på grund av manusduon Leigh Brackett och Lawrence Kasdan.
 
 
Det är en film som tjänar på att ses om, och här är de tankar som slog mig senaste gången jag gjorde det.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
1. Vid vilken tidpunkt tror ni att de som designade Stjärnkryssare insåg hur mycket de ser ut som strykjärn? Denna formgivning ledde till det här fantastiska lilla skämtet i "The Last Jedi".

2. Scenerna på Hoth är filmade i vårt grannland Norge, på en glaciär som heter Hardangerjøkulen (försök säga det fem gånger snabbt, eller en gång långsamt), och är förmodligen den närmsta Star Wars-inspelningsplats du som svensk kan besöka. Jag gillar att föreställa mig att det tvåbenta horndjuret Tauntaun Luke rider på i själva verket pratar norska.

3. Jag älskar att det existerar snömän i Star Wars-universum. Den må kallas wampa, men vi vet alla att det är en snöman.

4. Det har spekulerats kring om hela scenen med snömannen skrevs in för att ge en förklaring till att Lukes ansikte förändrats, då Mark Hamill var med om en ganska allvarlig bilolycka som skadade bland annat hans näsa och kindben.

5. Känns som om vår favoritpälsboll Chewbacca borde vara väldigt lättantänd, så jag är alltid lite nervös när han svetsar.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
6. Han Solo är något av en fuckboy. Han berättar för nån random snubbe att han ska dra, vilket Leia råkar höra, men när hon ger honom ett kyligt svar när han släpar sig över till henne blir han genast jättekränkt.

7. Leia och Han tjafsar i en iskorridor, och några andra passerar utan att ta någon notis av grälet. En person går till och med mellan dem utan att ens se upp. Då det gått ungefär tre år sen händelserna i "Stjärnornas krig" (1977) kan jag bara föreställa mig att Han och Leia tjafsat så här konstant sen de träffades. Inte konstigt att ingen omkring dem verkar bry sig.

8. Snömannen har en väldigt intressant teknik att klistra upp sina offer i taket i väntan på att äta dem. Oklart vad fördelarna är med det, men det ger Luke en möjlighet att testa den där Kraften han lekt lite med tidigare.

9. Kanske C3PO:s bästa scen någonsin när han försöker vara tröstande i hangaren. Han må vara en irriterande besserwisser, men han är också en empatisk vän.

10. Obi-Wan har ett väldigt märkligt sinne för tajming. Bästa tillfället att skicka iväg sin lärling på nästa quest är tydligen när han är halvt ihjälfrusen. Men det har tidigare etablerats att mottagningen inte är den bästa på Hoth, så Obi-Wans kraftspöke kanske bara befunnit sig i radioskugga tills nu.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
11. Ni noterade tidigare att jag aldrig sa att Han Solo är en total fuckboy. För när han verkligen behövs kommer han ändå för att hjälpa sina vänner. Han hittar dem i en snöstorm och stoppar in dem i magen på ett riddjur så att de ska hålla värmen om det är vad som krävs av honom.

12. Efter alla dessa år förstår jag fortfarande inte hur Carrie Fisher kan säga ”half witted scruffy looking nerf herder” utan att börja garva. Tydligen har hon signerat oräkneliga saker med de orden, hon sa själv i en av sina böcker att det var en av de vanligaste sakerna folk bad henne skriva.

13. Det sägs ofta att Disney inte riktigt verkat ha en plan med sin Star Wars-trilogi (vilket är sant!) men låt oss inte glömma att George Lucas och gänget också verkade ta det lite som det kom. Om de haft en tydligare plan lär ju inte det här syskonhånglet inträffat igen. Hoppas jag.

14. Darth Vader verkar inte ha några problem att strypa någon på långt avstånd, men han måste ha Zoom-kontakt för att se vad han gör. Konferenssamtal verkar således suga även i en galax långt, långt bort.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
15. ”I feel like I can take on the whole empire by myself” är rymdspråk för polisfilmernas “Jag går i pension nästa vecka,” så kallad Retirony

16. Darth Vaders pyttelilla hologram är bedårande när det käckt sätter händerna i sidorna.

17. Det kommer aldrig sluta vara magiskt när en AT-AT snubblar ner i snön som nån sorts stelopererad dinosaurie.

18. Slaget på Hoth ett av mina favoritslag. Det är kort och fokuserat – vilket inte är något man kan säga om särskilt många slag i storfilmer. Det börjar lite stelt, men snart känns det väldigt nära och väldigt verkligt. Jag gillar växlingen mellan rebellernas egna synvinkel, och hur Imperiet ser på dem när de jagar dem. Det är inte unikt för just den här scenen, men det används mycket effektivt här. Och på något sätt är det fortfarande roligt.

19. Att Falken aldrig riktigt funkar är så typiskt för det Star Wars jag älskar. Vi är i en galax där det både finns magi och teknologi vi bara kan drömma om (dock har vi trådlösa hörlurar, så jag antar att det är något som talar för oss) men ändå finns det överallt saker som bara inte funkar.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
20. Djur som borrat in sig i grottor verkar vara ett oproportionellt stort problem i den här galaxen.

21. R2 fungerar även som en visslande ubåt. Vad kan den lilla soptunnan inte göra?

22. Allt Imperiet äger tenderar att vara kontrollerat, sterilt och blankpolerat, vilket även är hur en kan beskriva Darth Vader. Därför blir kontrasten till den lilla bit av Vaders skalle vi får se – olika hudtoner varav ingen känns mänsklig, ojämn ärrvävnad - så stor. Kan inte föreställa mig hur olidligt det måste varit att se den här scenen och sen behöva vänta tre år innan en faktiskt får se vad som egentligen pågår under hjälmen.

23. Medan de hänger i asteroiden hittar Han tiden att vara creepy. För det mesta älskar jag Han och Leia ihop, deras dynamik, hur deras relation utvecklades både i originaltriologin och Disneytriologin. Jag gillar nästan jämt deras ”banter” men alltså… Leia säger nej både verbalt och ickeverbalt, hon verkar mest rädd. De här scenerna är rätt svåra att titta på med moderna ögon.
 
(Pop Culture Detective har gjort en bra video om "Predatory Romance in Harrison Ford Movies" som går in mer på den här scenen.)

24. Vem älskar inte Yoda? Luke föreställer sig garanterat att den Jedimästare han söker ska vara någon som påminner om Obi-Wan men så är det den här busiga lilla varelsen som pratar bakvänt och hamnar i en dragkamp med R2 över en ficklampa. Styrningen av dockan och rösen görs av Frank Oz som bland annat även gjort Miss Piggy, Kakmonstret, Bert och Grover i Mupparna.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
25. ”Rymdimpieriet” är kanske den Star Wars-film som mest tjänar på att ses om. Det är intressant hur scenen där Kejsaren och Darth Vader över flimrigt hologram diskuterar att Luke måste vara Anakin Skywalkers barn får en annan mening när en vet hur det slutar. Trots masken är det lätt att läsa in ett gäng olika känslor hos Darth via hans kroppsspråk, och de kan förändras varje gång en ser filmen.

26. Sjukt oartigt att inte bjuda in R2 och bara låta honom stå utomhus i regnet.

27. Yoda är en yogalärare med magiska krafter och 0 fucks. Jediträningen verkar mest innebära att springa runt med en honom på ryggen och diskutera vaga filosofiska begrepp. Antingen har Yoda strömlinjeforma utbildningen under tiden han varit under jorden, eller så ser han avsaknaden av en läroplan som grönt ljus för göra vad fan han vill.  

28. Jag tycker att Lucasfilm borde sponsra en stödgrupp för alla oss som i ung ålder traumatiserades av grottscenen. Det är en fantastisk, spänd scen som varslar om vad som komma skall, men så fort den där ödlan kryper upp ur ingången får jag ett orimligt stresspåslag.

29. Jag hade glömt att första gången vi ser Boba Fett (efter ”The Star Wars Holiday Special" där han sjukt nog gjorde sin debut) höjer Darth Vader ett varnande finger i hans ansikte med orden ”No disintegrations”.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
30. Personalomsättningen bland chefer inom Imperiet verkar vara skyhög. Tror ni att deras underordnade satsar pengar - eller förlåt mig, Imperial credits - på vem som kommer att dö först?

31. Det här att det bara är att ligga tillräckligt tätt intill en Stjärnkryssare så hittar de dig inte känns konstigt. Om en liten eka låg väldigt nära ett enormt kryssningsfartyg skulle ju någon hitta den rätt omgående om de bara tog ett varv?

32. Mötet med Lando i Molnstaden väcker något i mig jag inte trodde var möjligt – jag blir lite sugen på att se ”Solo” igen. ”Solo” må vara en trist film som reste sig ur ett fascinerande produktionskaos, men båda versionerna av Han och Lando har så bra kemi, jag vill bara ge mig ut på äventyr med dem, se vem som förråder vem först.

33. Det är nåt roligt med det faktum att Darth bara sitter och chillar vid kortändan på ett bord medan han väntar på våra hjältar.

34. Snällt av Imperiet att låsa in Chewie med alla 3PO-bitar så att han har nåt att göra.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
35. Ordväxlingen ”Jag älskar dig” - ”Jag vet” må vara ikonisk, men Han Solo kan verkligen inte sluta vara en fuckboy. Det här skulle mycket väl kunna vara hans sista stund i livet, hans sista chans att säga nåt till den där tjejen han ränt efter i över tre år – men Hans stora svaghet är att inte kunna låta en bra oneliner passera. Och det är en svaghet jag motvilligt måste respektera.

36. Kunde de inte gjort karbonit-Han ett aningen mer värdigt ansiktsuttryck?

37. Lasersvärdsduellen mellan Darth och Luke har utvecklats jämfört med den mellan Obi-Wan och Darth i första filmen. Den är mer dynamisk och snyggare filmad, har några coola visuella element med både snurrningar och telekinesi, men håller fokus så det inte bara blir en akrobatkoreografi eller ett specialeffektsbonanza. Det viktigaste är kraftmätningen, som går ut på att Darth mest leker med Luke.

38. Den mest ikoniska av Star Wars många (många!) avhuggna händer. När George Lucas en gång fick frågan om vad grejen var med det svarade han ”Det är vad som händer när du leker med svärd.”

39. ”I am your father” är ett sånt där filmcitat som alla känner till, även om de inte har sett en enda Star Wars-film har en snappat upp det genom kulturell osmos. Det har sagts sen 80-talet men det är nog olagligt att inte påpeka det igen – denna vändning kan inte ha varit någon stor chock i Tyskland.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
40. Luke har inte Hans problem med oneliners. Det fanns tusen han skulle kunnat säga som avsked till Vader, men istället bara faller han ner i gruvschaktet (?) under värdig tystnad.

41. Att ens fall stoppas av en järnstång i knävecket är kanske inte det mest smärtsamma i världen, men Luke reagerar knappt.

42. Obi-Wan har övergivit Luke efter att Luke gick emot hans råd, men Luke kan fortfarande få kontakt med Leia. Jag älskar den lilla växlingen i Leias ansikte när hon hör honom, hur hon inte ens tvekar och bara ber dem vända skeppet.

43. Leia kysser Luke på munnen en tredje gång. Kan någon få det att sluta!

44. Det känns som om den verkliga lärdomen i den här filmen – förutom att inte kyssa sina syskon då - är 3PO:s varning att inte lita på främmande datorer.

45. Luke får sin hand lagad, och är nu delvis maskin. Precis som pappan han lärde känna för fem minuter sen och redan har en minst sagt komplicerad relation till. En perfekt plats att avsluta filmen på. 
 
 
Hur håller "Rymdimperiet slår tillbaka" idag enligt er? Vilka är favoritscenerna? Kommentera nedan.
| 17 maj 2020 15:00 |