Serie

Skribent

Patrik Jonsson

30 juni 2016 | 19:00

4 tv-serier som aldrig levde upp till sin första säsong

Det är inte alltid så lätt att starta urstarkt, ibland brakar det åt skogen redan i den andra säsongen.
Att dra igång en tv-serie så där alldeles magiskt är självklart en dröm för varendaste liten tv-kanal. Att lyckas hänföra tv-publiken redan från pilotavsnittet och sedan stadigt öka både dramatikmässigt och tittarmässigt genom hela säsongen stavas givetvis succé. En succé betyder sedan i sin tur oftast en fortsättning, en andra säsong. Just här kan dock vissa tv-serier stöta på rejäla problem. Det är nämligen inte alltid så lätt att leva upp till den magi man en gång skapat i begynnelsen. 

Här nedan följer således fyra tv-serier som, enligt mig, bjöd på ett rejält antiklimax då det väl var dags för den extremt efterlängtade och ofta överhopade uppföljarsäsongen:

"Twin Peaks" (ABC)
Vi ska börja med att kasta oss tillbaka ända till början av 90-talet och här ska vi trampa på väldigt klassisk mark. "Twin Peaks" om någon serie kan väl ändå kallas klassisk? Även solen har dock sina fläckar, så även "Twin Peaks". 

Jag älskade verkligen den första säsongen och jag var knappast ensam om att bli fullständigt besatt i att följa denna då det väl begav sig. Detta var en monstersuccé, en produktion som inte liknade någon annan tv-serie som tidigare hade sänts. Då det året därpå väl var dags för den andra säsongen satt man så klart som på helspänn, vad som följde var dock en stor besvikelse. Nog för att Lynch ofta brukar servera rätt konstiga och underliga produktioner, men den andra säsongen av "Twin Peaks" spårade ur fullständigt. Jag ska inte säga att det var som att man satt och såg på en helt annan serie, men det var inte långt ifrån. 

Vi må ha "Twin Peaks" att tacka för väldigt mycket, dess andra säsong vill jag dock helst bara glömma. Ifall jag ser fram emot den tredje säsongen? Nja.


"Prison Break" (Fox)
Här har vi ännu en tv-serie som det inom kort ska bli en slags revival på. Jag kan redan nu säga att jag inte alls är så där jättepeppad på en fortsättning av denna. Så, då har vi det överstökat. Angående "Prison Break" så var det definitivt en av 00-talets stora höjdpunkter vad det gällde beroendeframkallande tv-serier, ni vet sådana där med extremt jobbiga (fast på ett bra sätt) cliffhangers? Man ville ju så gärna veta hur det skulle gå för dessa "utbrytarkungar", jag personligen missade inte ett enda avsnitt. 

"Prison Break" blev en stor succé för Fox och självklart utannonserades en andra säsong innan knappt den första hade kallnat. Höll då den andra säsongen den förstas mått? Nej, nu blev det spretigare, tramsigare och framförallt bjöds det på alltmer ologiska och långsökta moment. Visst, serien var väl alltid lite over-the-top, men det måste ändå finnas gränser tycker jag. Nu ska jag dock tillägga att dess andra säsong inte var en fullständig katastrof, det skulle bli mycket värre. Den tredje säsongen tog nämligen ytterligare ett steg ned för källartrappen medan den fjärde föll, slog en kullebytta och landade med ansiktet före rakt ned i det steniga källargolvet. Ridå. 

"Heroes" (NBC)
Medan det just nu jobbas flitigt på revivals av "Twin Peaks" och "Prison Break" har vi lyckligtvis redan tagit oss förbi återupplivandet av "Heroes". Kort och gott; den var som väntat inget vidare. När "Heroes" dock hade premiär och bjöd oss på dess allra första säsong var det definitivt helt andra visor, jag tyckte nämligen serien var smått fantastiskt. Detta trots att jag inte är så mycket för tv-serier och filmer med superhjältar/människor med specialförmågor. Det var grymt bra skrivet och berättat, dessutom bjöd serien på en fasansfull mängd av intressanta och älskvärda karaktärer. 

Då det väl var dags för den andra säsongen måste dock proppen gått fullständigt. Det hela blev ofokuserat, krångligt, händelselöst och framförallt ointressant. Säsongen blev dessutom rejält nedkortad från 22 till avsnitt till endast 11. Man skyllde förstås på den då stundande författarstrejken, fast sanningen är nog mer den att tittarna blev lite väl högljudda. De var besvikna och de höll knappast tyst om detta. "Heroes" tappade tittarsiffror likt ett läckande såll. När det väl var dags för dess avslutande tillika fjärde säsong hade tittarsiffrorna mer än halverats. Ett tragiskt öde för en så pass lovande tv-serie.

"True Detective" (HBO)
Vi ska ta och "landa" i en lite färskare produktion, men inte vilken som helst. Det här är en av de senaste årens absolut mest hyllade och kritikerrosade tv-serier. Jag personligen anser den tillhöra en av de bästa tv-serierna genom tiderna, sett till dess första säsong. 

Nu skiljer ju sig dock "True Detective" lite från de övriga tv-serierna här i artikeln, i och med att denna faktiskt kör med fristående säsonger. Med andra ord  behandlar dess säsonger helt olika fall och kretsar kring helt olika karaktärer. Man får helt enkelt bedöma denna lite annorlunda. Jag vill dock understryka att jag inte tycker att den andra säsongen av "True Detective" var dålig. Den bjöd på en helt okej kriminalhistoria. Nu var ju dock dess första säsong så pass jäkla stark, magisk och out-of-this-world att det blir en lite väl stor kontrast då man sedan serveras något som "bara" är okej. Det duger liksom inte och då blir det oftast konsekvenser. Konsekvenser som i detta fall bestod av en besviken kritikerkår och en minst lika besviken tv-publik.

Hur det nu blir med den kommande tillika tredje säsongen återstår att se, alla tummar är dock så klart hållna för att de ska hitta tillbaka till det som gjorde den första säsongen så pass fantastisk.

Läs också: 8 tv-serier som spårade ur totalt


Vad tycker och tänker ni själva, håller ni med om dessa tv-seriers tragiska nedförsbackar eller tycker ni jag bara yrar? Och har ni några egna exempel på tv-serier som lovade lite väl mycket i dess inledande säsonger? Det har ni säkert, låt höra!
| 30 juni 2016 19:00 |