Serie

Skribent

Patrik Jonsson

22 oktober 2015 | 15:30

4 saker "The Bastard Executioner" gör fel

Sju avsnitt in i FX senaste storsatsning "The Bastard Executioner" är det tyvärr bara att fastställa att serien har sina uppenbara brister.
Sju avsnitt är mer än halvvägs in i säsongen, och endast tre avsnitt återstår. Just därför tycker jag det känns både tryggt och rättvist att peka ut lite skavanker redan innan säsongen är till ända. Med andra ord, så värst mycket lär knappast förändras i de avslutande avsnitten.

Innan jag går in på de punkter jag har att gnälla på, vill jag ändå understryka att jag inte tycker att "The Bastard Executioner" är ett totalt haveri. Serien har absolut sina ljusglimtar och gör faktiskt en del saker helt rätt också. Det har borta i staterna gnällts mycket på hur Kurt Sutter skildrar våldet, förtrycket, sexet och så vidare, att han enbart skulle göra det för att chockera. Chockerar gör det sannerligen, men jag tycker ändå att det ofta är ett befogat våld. Detta var inga curlingtider direkt, inte ens barn gick säkra.Man har till och med gnällt på att serien känns smutsig, ostädad och vulgär. Vad ska man säga? Lika lite som det fanns brun-utan-sol fanns till exempel Pepsodent Ultra. Människor såg oftast härjade och ovårdade ut under den här tiden, utom möjligtvis de som kunde kalla ett slott för sitt hem. Med detta sagt tycker jag Sutter gjort helt rätt som inte tvekat inför att visa till exempel skitiga hudar och knallgula tänder. 

Nog snackat om detta, nu över till mina invändningar!

Otydlig genre

Vad jag menar med otydlig genre är att jag är osäker på ifall detta är menat att vara en historiabaserad serie eller en fantasyserie. Uppenbarligen är den största vikten lagd på just en slags historisk serie och den har även till stor del marknadsförts som en sådan. Då och då har dock Sutter valt att trycka in en massa övernaturliga element. Visst skulle en historisk serie med fantasyinslag fungera, problemet är bara att här känns det allt annat än smidigt. De övernaturliga elementen känns kort och gott malplacerade, och jag tycker serien hade klarat sig ack så mycket bättre utan dessa utsvävningar. Lite andlighet hade han gärna fått smörja in serien med, men här blir det stundtals för mycket.Musiken

Hårda och tunga elgitarrsslingor i all ära, men jag tycker inte de passar in i en sådan här serie. Jag har alltid haft svårt för historiska serier och filmer där man envisats med att trycka in "populärmusik". Visst finns det vissa serier och filmer som ändå har kommit undan med detta, det gör dock inte "The Bastard Executioner". Återigen känns det totalt malplacerat. Detta är lite synd då det verkar som att Sutter ändå lagt ned mycket svett och tid på att få så mycket annat att verka autentiskt. Själva illusionen brister i slutändan ändå.

Castingen

Med denna underrubrik vill jag nu absolut inte dra in hela skådespelarensemblen, för det finns definitivt många riktigt skickliga skådespelare här. Skådespelare som dessutom passar mycket bra i sina roller och i just dessa miljöer. Tyvärr finns det också de som känns totalt, nu är vi där igen, malplacerade. Här tänker jag främst på Katey Sagal, som tidigare var så fantastiskt bra i "Sons of Anarchy". I "The Bastard Executioner" uppfattas det dock mest som att hon fått en roll här på grund av att hon är Sutters fru. Hennes dialekt är usel och hon står för ett allmänt styltigt skådespel. Till hennes försvar får jag väl ändå säga att hon inte fått direkt mycket att jobba med från första början. Hon känns alltså inte endast malplacerad, utan hon känns även fullständigt bortkastad.Handlingen och manuset

Handlingen är tyvärr inte så pass finslipad som den borde vara här. Om man bara gett manuset ett år till på sig att utvecklas hade förmodligen den här serien varit mycket tajtare och mer intensiv. Jag tycker nämligen att grundpremissen är riktigt bra, tyvärr får jag känslan av att egentligen inte endast manuset, utan hela produktionen har stressats fram. Till exempel bryr jag mig inte så pass mycket om karaktärerna som jag förmodligen borde göra. Dessutom finner jag hela berättandet ganska spretigt och ofokuserat. Det skapas alldeles för lite spänning och detta mycket på grund av att själva tempot haltar. Det svider lite i mig då jag säger det, men "The Bastard Executioner" känns just nu som lite av en missed opportunity.Främst dessa fyra punkter borde Kurt Sutter ta sig en funderare på då han eventuellt tar sig an en andra säsong. Om, och detta är ett mycket stort om, det nu blir någon andra säsong. Pilotavsnittet sågs av över två miljoner tittare, men den siffran har nu vid sitt sjunde avsnitt drastiskt sjunkit ned till under en miljon. 

Vad tycker ni andra som sett och följt "The Bastard Executioner"? Håller ni med mig i min kritik eller tycker ni helt enkelt att det är en riktigt bra serie? Prata gärna av er här nedan!
| 22 oktober 2015 15:30 |