Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

24 november 2018 | 21:10

4 oväntat grymma YouTube Originals du borde ge en chans

YouTube har precis som sina streamingkonkurrenter börjat satsa allt mer på egenproducerade originalserier - men har du vågat ge någon av dem en chans ännu?
YouTube har länge varit synonymt med mer eller mindre underhållande användarproducerat material, trailers, musikvideor, make up-tutorials och folk som låter oss titta på när de spelar olika former av spel.
 
Det finns givetvis fortfarande en marknad för den delen av YouTube, ni anar exempelvis inte hur många gånger jag har sett "Babblarna" eller "Vlad & Nikita" tillsammans med mina barn. Den som är villig att betala en slant kan däremot få ut en hel del mer av sin YouTube-vistelse.
 
YouTube Premium låter en nämligen ladda ner innehåll i offlineläge, slippa reklam och lyssna på klipp med avstängd skärm, men framför allt får man ta del av hela YouTube Music-utbudet (tänk Spotify fast hos YouTube) samt ett gäng originalproduktioner på film och tv-sidan.
 
Även om jag personligen inte bryr mig ett skvatt om musikdelen, vilket gör tjänsten aningen dyr för min egen del (dryg 100 kr/månad), så kan jag verkligen rekommendera alla att ta del av gratismånaden och då beta av nedan serier illa kvickt!
 

"Cobra Kai"

 
 
Det var garanterat många som höjde på ögonbrynen när YouTube berättade att de avsåg att göra en fortsättning på kultklassikern "Karate Kid", med samma skådespelare involverade. Något oväntat visade det sig sedan att YouTube visste precis vad de höll på med. Fortsättningen är nämligen precis lagom nostalgisk, nyskapande och med en tydlig glimt i ögat som genomsyrar hela säsongen. 
 

"Impulse"

 
 
Doug Liman vann mitt förtroende efter att han hade ihjäl Tom Cruise, tillsammans med Emily Blunt, ett hundratal gånger i "Edge of Tomorrow". Sex år innan misslyckades han däremot helt med ett spännande upplägg i teleporteringsfilmen "Jumper". Enligt han själv släpptes filmstudion filmen innan han själv var helt nöjd med den, något som alltid stört honom, och nu har han av YouTube fått chansen att dyka ner på nytt i samma värld.
 
"Impulse" är trots att den utspelar sig i samma värld som "Jumper" däremot ett helt annat (och fristående) projekt. Här råder det ingen tvekan om att Liman har lyckats avsevärt bättre, särskilt då "Impulse" har en given plats på min topplista här i slutet av året. Teleportering må förekomma, men under ytan döljer sig en gripande historia om händelserna efter ett våldtäktsförsök.
 

"Origin"

 
 
"Origin" börjar lite skakigt med ett, enligt mig själv, onaturligt manus. Ett faktum som glöms bort redan efter säsongens första avsnitt, när det plötsligt står klart vad det är för typ av serie vi har att göra med. Det gamla hederliga upplägget med en grupp "på-liten-yta-instängda"-människor, där en eller flera av dem är onda nog att döda de andra för att bevara sin hemlighet.
 
Tydliga liknelser med serier som "Battlestar Galactica", "Stargate Universe", "Lost in Space", "Altered Carbon" och filmen "Sunshine", går med enkelhet att finna. Jag inser snabbt att jag fullständigt älskar den här typen av produktioner, trots att handlingen bitvis är någorlunda förutsägbar. Ett måste för alla rymdskräckis-älskare!
 

"Wayne" - premiär 16 januari

 
 
Okej, i det här fallet vet jag visserligen inte med säkerhet att vi har en hit. Premiären ligger trots allt en dryg månad bort. Trailern påminner däremot starkt om den första säsongen av den brittiska Netflixserien "The End of the F***ing World", som inledde året 2018 med en oförglömligt härlig säsong.
 
Med tanke på att YouTube har lyckats riktigt bra på Originals-fronten i år, är jag villig att kasta mig rakt in i "Wayne". Den nya serien är dessutom skriven av manusförfattarna bakom "Deadpool"-filmerna, vilket ser ut att båda riktigt gott i trailern ovanför.
 
Har du provat på YouTube Premium ännu - vilka serier är du mest sugen på? Kommentera gärna nedan!
| 24 november 2018 21:10 |