Serie

Skribent

Charlotte Brange

20 november 2021 | 15:00

4 galna saker som händer i nya säsongen av “Tiger King”

Den bisarra tigerserien fortsätter leverera märkligheter i säsong 2. MovieZines Charlotte Brange plockar ut höjdpunkterna...
När pandemin bröt ut våren 2020 så förenades vi - inte fysiskt - på ett sätt. Vi tittade alla på “Tiger King: Murder, Mayhem & Madness”. Fejden mellan tigerkungen i hockeyfrilla, Joe Exotic, och tigerhippien “Cool cats and kittens” Carole Baskin kom precis rätt i tid och fick oss alla att karantän-bänka oss framför Netflix. Den helgalna följetongen slutade med att Baskin kom ut med segrande - medan Joe Exotic fick precis som sina tigrar, sitta i bur.

I veckan landade säsong två av Netflixs braksuccé “Tiger King” - fem avsnitt där vi får spinna vidare på konsekvenserna av ha en något liberal inställning till skötsel av stora kattdjur. Säsong två har inte riktigt samma glans som sin föregångare, men den lyckas ändå presentera flera bisarra händelser som bara kan hända vår egna tigerkung.

Här är några highlights från vad säsong 2 bjuder oss på:
 
 

1. Är Carole Baskins ex-man Don verkligen död?

 
Carole Baskins förre detta man Don Lewis, som i första säsongerna mellan raderna ansågs ha försvunnit i en tigerbur - framställs nu ingående som en helskum skattesmitare som kan ha flytt till Costa Rica. Enligt uppgifter från närstående flög han regelbundet ner med säckar av pengar för att just gömma dem i påhittade bolag och undvika tunga skatter. Don dödförklarades i sin frånvaro redan 2002, men nu visar det sig tydligen finnas tydliga spår att den hemlighetsfulla mannen befinner sig livs levande under en ny identitet - och inte alls i magen på en tiger.
 
Large 7263af871d972c794027ad9cc45a896c tigerking2 episode1 00 01 39 21 20 1
 

2. Donald Trump kunde ha benådat Joe Exotic

 
Redan strax efter att “Tiger King” gjort succé fick Trump frågan om benådning av tigerkungen, vilket Trump svarade lovande att han “skulle titta närmare på fallet”. Det satte fyr på gänget Team Tiger och deras hetsiga kampanj “Pardon Joe Exotic”, som de bedrev hela vägen fram till Vita husets höga stängsel. I säsong två får vi se dem stångas för en önskan om Joes frihet - något som inte ens var särskilt populärt hos djurälskade republikaner - en dröm som tyvärr gick i kras när Trump valde att helt hoppa över Joes namn i förmån för andra mer eller mindre kriminella typer.
 
 

3. Mordhotet på Carole Baskin var istället ämnat åt Joe Exotic

 
Spiken i kistan i den tidigare säsongen var de brutala mordplanerna på Carole Baskin, som enligt uppgifter beställts av Joe Exotic och skulle genomföras av den lejda mördaren Allen Glover. För $3000 skulle han gillra en dödlig fälla för Baskin - något som läckte ut och blev den främst anledningen till Exotics inspärrning. I säsong två däremot, svär Allen under ed att fällan inte alls var menad åt Baskin utan Exotic själv - en konspiration mellan Allen och Jeff Lowe för att komma åt pengarna från Joe Exotics livförsäkring.
 
 

4. Kan det finnas en ny Tiger King i stan?

 
I de senare avsnitten får vi bekanta oss närmare med Tim Stark, om än möjligt en nästan lika galen tigerälskare som förklätt sig under välgörenhetsbanderollen “Wildlife in Need”. I arga scener får vi följa när hans många djur under vilda protester beslagtas från hans miserabla förhållanden. Idag har han ett flertal stämningar emot sig - bland annat från djurrättsaktivistorganisationen PETA - och för bara några veckor sedan så förklarade han själv i personlig konkurs.
 
De nya avsnitten visas nu på Netflix. Har du sett säsong två av “Tiger King” än?
| 20 november 2021 15:00 |