Film

Skribent

Nader Ryan Pahlevani

8 februari 2024 | 20:45

3D och 4DX kritiseras av Martin Scorsese: "Inte en film längre"

Martin Scorsese är en man med många åsikter, och det med all rätt.
- Jag var orolig för om en film behöver mer än en bild på en skärm, om den behöver stolar som rör sig, dofteffekter och fler tekniska förbättringar utöver bilden på skärmen, hur skulle filmen upplevas utan dessa element? 
 
Scorsese ställer sig djupa frågor under sitt samtal med BBC Radio 4’s Today och nu är det 3D och 4DX som ifrågasätts av den Oscarsaktuella regissören. 4DX kallas tekniken i vissa biosalonger där en filmupplevelse förstärks med hjälp av doft, rök, vatten och stolar som rör sig - detta utöver ordinarie 3D. 
 
- Skulle det fortfarande vara en film? I så fall är det stora element som skulle saknas från filmen. 
 
Regissören har erfarenhet av 3D; hans Oscarsvinnande barnfilm "Hugo" från 2011 kallades för en "befriande" upplevelse av honom under tiden. Scorsese menar dock att 3D-filmer som inte ses i 3D-format inte levererar den tänkta upplevelsen till åskådaren. 
 
- När du ser 3D-inspelade filmer i vanligt format är det ett helt lager av information som saknas. Den vanliga versionen jämfört med 3D-versionen fungerar inte nödvändigtvis lika bra. Det blir nästan som att det inte är en film längre. 
 
Vad tycker du om Scorseses tankar kring 3D och 4DX? Kommentera nedan. 
 
 
| 8 februari 2024 20:45 |