TRIBECA 2018

Skribent

Annika Andersson

28 april 2018 | 21:00

"Cobra Kai" bjuder på härlig 80-talskarate i nytappning

34 år senare - och som vi har längtat! ”Cobra Kai” lyckas fint med att balansera 80-tal och nutid, så att essensen av ”Karate Kid” finns kvar fast i nytappning.
Finns det någon som inte sett ”Karate Kid”, eller åtminstone hört talas om den klassiska filmen som kultförklarat 80-talet precis lika mycket som hockeyfrillor, benvärmare och bärbara jättebandspelare?

Nu är de tillbaka i alla fall, Daniel Larusso (Ralph Macchio) och Johnny Lawrence (William Zabka), men denna gång i en serie. Tribeca filmfestival visade de två första avsnitten av de sammanlagt 10 som släpps i ett svep på YouTube Red i början av maj. Här få vi träffa dem 34 år senare, och serien börjar med Johnny, som har en tuff dag.
 
 
Johnny lever ensam i ett deprimerande lägenhetskomplex, och kör runt i området som saneringsarbetare medan Daniels glada ansikte ler ner mot honom från reklamskyltar för Larusso Auto Group.
 
Men det går från illa till ännu värre när han förlorar sitt jobb, hamnar i finkan för att han med hjälp av karate klått upp ett gäng bråkstakar som mobbat tonårsgrannen Miguel (Xolo Maridueña), och till sist får sin Pontiac Firebird kvaddad av en distraherad tonårsförare. Det för skickligt berättelsen i riktning mot Daniel, för gissa vart han måste hämta ut sin kvaddade bil någonstans?

Seriestarten var både rolig och underhållande, och har lyckats fint med att balansera 80-tal och nutid, så att essensen av ”Karate Kid” finns kvar fast i nytappning. Den leker även med de båda tidsepokernas olikheter och vad som är politiskt korrekt nu, så att Miguel ifrågasätter Johnnys ”don’t be a p***y” med ”but my counselor says...” och när Jonny klagar över immigranter och frågar vart Miguel är ifrån svarar han Riverdale.
 
Filmskaparna Jon Hurwitz och Hayden Schlossberg, skådespelaren Billy Zabka, filmskaparen Josh Heald och skådespelaren Ralph Macchio på Tribeca-premiären.
 
Publiken på Tribeca var i extas över avsnitten, och kanske även över det faktum att både Macchio och Zabka fanns på plats för en frågestund efter filmvisningen tillsammans med några av serieskaparna.

Streaming har ju öppnat upp möjligheter för ett nytt sätt att producera serier, men finns det fler anledningar till att just 2018 är rätt år för ”Cobra Kai”? Serieskaparna förklarar:

- Teman som mobbning och faderskap är ju fortfarande aktuella. Särskilt mobbning har ju skiftat och utvecklats, så att det inte längre är en kille som får ett slag i magen utanför lekparken, utan nu sker det på nätet. Men mobbare mobbar ju förmodligen för att de blivit mobbade. Det här var teman vi ville dyka ner i och undersöka lite djupare.

- Vad skulle Johnny tycka om mobbarna idag? Han skulle nog tycka de var riktiga förlorare. På den tiden fanns det ju något chevalereskt över mobbarna (skratt), de var inte anonyma och gömde sig inte bakom någon Avatar.

Inte nog med att manusförfattarna har 34 år av de båda karaktärernas liv de kan gå tillbaka och återskapa, men det finns även ett rikt utbud av oanvänt material från originalfilmen de kunnat använda sig av i serien. Zabka berättar:

- Vad som är riktigt coolt är att min mamma nu är med i filmen. Hon stod och såg på [karatetävlingen mellan Daniel och Johnny] och i nya vinkeln vi klippt in i serien finns hon med.
 

Ralph Macchio och Billy Zabka mötte publiken.
 
När en publikmedlem ber Macchio kommentera sin roll som Daniel och hur han levt med den i efterhand, svarar han:

- Privilegiet, uppskattningen, glädjen och välsignelsen är helt otrolig! Tänk att få göra någonting idag, som folk 34 år senare fortfarande kommer att prata om med respekt och inspireras av, ja då är det självklart att man säger ja med en gång. (Rungande applåder.)

I publiken sitter även Marideuna och flera av de yngre skådespelarna som ska komma att bli seriens nästa omgång ”Karate Kids”. För vad tror ni händer efter att den mobbade Miguel storögt sett på när Johnny utan ansträngning oskadliggjort mobbarna med hjälp av ”old school karate”? Jo, vi får återigen höra den klassiska repliken ”can you teach me...?”
 
 
"Cobra Kai" går att streama från den 2 maj på Youtube Red.
| 28 april 2018 21:00 |