Film

Skribent

Peter Lithell

4 november 2014 | 18:00

30 galna saker du inte visste om Terminator!

Terminator fyller 30 år! Hur bättre fira än genom denna lista med 30 knäppa fakta du förmodligen inte visste om filmerna.
Så i väntan på "Terminator: Genisys" nästa år säger vi hipp hipp hurra och gör en djupdykning i kuriosaträsket.

1) Visste ni att bland andra Mel Gibson tackade nej till rollen som the Terminator? Även O.J Simpson var av oklara skäl tilltänkt i titelrollen men fick till slut kalla handen då han ansågs för ”trevlig”. Producenterna trodde inte biopubliken skulle köpa honom som känslokall mördare. Ironins gudar skrattar fortfarande.

2) I början av den första filmen lyssnar Sarah Connor av ett meddelande på telefonsvararen. Mannen som ringt för att ställa in en date är ingen annan än regissören James Cameron. Linda Hamilton (som spelar Sarah Connor) och James var även gifta ett antal år efter Terminators premiär 1984.

3) I "Terminator 2" fick Edward Furlongs röst i många scener läggas på i efterhand då han var i målbrottet och kraxade lite för friskt för att tas på allvar.

Large a48850cfe797f8018d8e34f2e6e6b347 t2

4) Spännande nog blev Ang Lee erbjuden att regissera "Terminator 3: Rise of the Machines". Han tackade nej för att istället regissera "Hulk". Synd på flera sätt. Vi kunde fått slippa Ang Lees version av "Hulk" och samtidigt fått "Crouching Terminator, Hidden John". Eller "Brokeback Terminator: Robot Romance".

5) James Cameron sålde rättigheterna till Terminator-franchisen för 1 dollar enbart för att få möjligheten att regissera den första filmen. Även om det inte går någon större nöd på James i dagsläget har de fyra (snart fem) filmerna och tillhörande merchandise genererat en del stålar han inte sett röken av.

6) Två par tvillingar användes i "T2" för scenerna när T-1000 imiterar en annan karaktär. Don och Dan Stanton spelar säkerhetsvakten på sjukhuset som får en otrevlig överraskning under kaffepausen. Linda Hamiltons tvillingsyster (convenient) var även med i slutet under uppgörelsen i smältverket.

7) Robert Patricks familjejuveler togs bort digitalt i scenen då han anländer efter tidsresan i början av "T2". För er som känner er blåsta på konfekten finns dock delar av paketet kvar i videoversion av filmen. Så... damma av VHS-spelaren antar jag? 8) Skynet lanserades ungefär samtidigt som Google. Enligt Terminator-filmerna går Skynet online den 29:e augusti 1997. I vår värld registrerades domänen Google den 15:e september 1997. Tack vare Terminator vet vi alltså vad som väntar. Googla ifall ni inte tror mig.

9) Bland de bättre förslagen från Orion, studion bakom Terminator: Kyle Reese, filmens protagonist, skulle ha en robothund som sidekick. Sweet!

10) "Terminator" släpptes i Polen under titeln ”The Electronic Murderer”. Tydligen blir översättningen av ”terminator” ungefär ”lärjunge” på polska. Intressant tanke men kanske inte vad vi förknippar med filmen.  Oavsett har den polska titeln ändå en skön 80-talsklang.

11) James Cameron (som tyvärr inte är inblandad i den kommande Terminator-rullen) gjorde dock ett försök till att förklara varför T-800 kommer att se lite gubbhängig ut i "Terminator Genisys" (2015): "Jag påpekade att Terminatorns yttre inte är syntetiskt, utan organiskt och kan därför åldras. Teoretiskt sett kan man ha en Terminator som skickas tillbaka i tiden, missar sitt mål och helt enkelt lever som en del av samhället."12) Mot slutet av "Terminator: Rise of the Machines" rebootar T-800 sig för att bli kvitt viruset från T-X, spelad av Kristanna Loken. När detta sker kan vi se många rutiner scrolla förbi i T-800:s synfält: "Remote Access", "Sound", "Memory", "Software Update", "QuickTime Player", "Control Strip", "Date and Time", "Multiple Users", "Keychain Access", "Location Manager", "Energy Saver" och"Add Application Program". Allt är komponenter från Macdatorers operativsystem, troligen Mac OS 9. Tydligen köpte Skynet upp Apple någon gång längs resans väg. Mer troligt än otroligt.

13) James Cameron fick idén till "Terminator" under en febrig dröm. Enligt egen utsaga drömde han om ett robotliknande metallskelett mot en brinnande bakgrund. Robotmonstret hade tydligen släpat sig fram på golvet med hjälp av köksknivar. 

Large 9d2a94ba702a213d700222c1c4083747 terminator7

14) När vi ändå är inne på ämnet inspiration: sci-fi författaren Harlan Ellison stämde framgångsrikt James Cameron för att sistnämnda lånade för mycket från ett avsnitt av serien ”The Outer Limits”. Avsnittet i fråga från 1964 handlar om två krigare som sänds tillbaka i tiden.

15) Ännu ett av James Camerons röstskådespel: Han stod för T-1000:s skrik när denne dog smältningsdöden i slutet av "T2".

16) Har ni tänkt på att John Connor inte skulle existera om Skynet inte hade sänt den första terminatorn tillbaka i tiden för att döda Johns mamma? Hade de inte skickat T-800 för att döda Sarah Connor så att John aldrig skulle kunna födas, hade motståndsrörelsen inte heller skickat tillbaka Kyle Reese för att rädda Sarah. Det hade då aldrig blivit någon sexy time och John hade inte blivit till. Ingen John = Ingen ledare för motståndsrörelsen som i framtiden krossar Skynet.

Large 9d2a94ba702a213d700222c1c4083747 terminator3

17) Om vi håller oss kvar vid ämnet ”mindfucks”, vad sägs om följande: Skynet skulle inte ens existera om de inte hade skickat den första terminatorn tillbaka i tiden. I "T2" får vi veta att Skynet blev till genom att Cyberdyne fick tag på kvarlevorna från terminatorn i den första filmen (chipet och armen). Teknologin användes för att skapa programvaran till Skynet som till slut blir självmedveten och bombar hela världen.  Häll gärna upp en grogg och analysera det hela några varv.

18) I ett tidigt utkast av "Terminator 3" var John Connor en framgångsrik programmerare som också hade en stor roll i aktiveringen av Skynet. Sarah Connor hade också en roll i filmen och den onde terminatorn kunde, förutom det vi såg i filmen, även anta gasform.

19) Enligt "Terminator 3" är det exakta datumet för Domedagen den 25 juli 2004 kl. 18:18.

20) I första "Terminator" ville Schwarzenegger inte yttra den numera ikoniska repliken “I´ll be back”. Han hade med sin kraftiga brytning svårt att uttala “I´ll” och ville hellre köra på “I will be back”. James Cameron köpte inte idén.

21) När T-800 väljer varor i livsmedelsbutiken i "Terminator 3" plockar han bland annat med sig en Manner Schnitten; ett österrikiskt kex i rosa paket. 

22) I en bortklippt scen från T2 försöker John lära T-101 att le: 


23) Ärren John Connor har i "Terminator 2" och 3 (efter att Domedagen inträffat) är ett direkt resultat av fighten med T-800 i slutet av "Terminator Salvation". Ni vet, scenen med CGI-Arnold som envisas med att kasta runt Christian Bale istället för att bara krossa honom med sina robothänder. 

24) "Terminator 2" är tekniskt sett en indie-film. Trots att den vid tiden var världens dyraste film finansierades den utanför studiosystemet i Hollywood. Detta till stor del på grund av rättighetsproblem. 

Large 9d2a94ba702a213d700222c1c4083747 terminator4

25) Även om de visuella effekterna i "T2" kostade multum användes många kostnadseffektiva ljudeffekter. När T-1000 passerar genom gallret på mentalsjukhuset är det exempelvis ljudet av hundmat som långsamt hälls ur burken som vi hör. 

26) I originalmanuset till "T3" övervägde John självmord i scenen när han sitter på en bro. Detta då hans liv saknade mening utan Domedagen.

27) Det finns ett alternativt slut till "Terminator 2" som utspelar sig år 2029. Domedagen inträffade aldrig, Sarah Connor är gammal och John har blivit senator. Filmmakarna kom dock på att detta, bortsett från att lukta rutten grävling, skulle göra det svårt för potentiella uppföljare:


28) Arnold Schwarzenegger vägrade länge att göra en tredje Terminator-film såvida James Cameron inte skulle regissera. James skall då ha sagt: "Just do it and ask for a shit-load of money”. Sagt och gjort men ytterligare ett bevis på att pengar inte löser alla problem.

29) Det finns en bortklippt scen från "Terminator 3" kallad ”Sgt. Candy” som förklarar varför alla terminators ser ut som Arnold Schwarzenegger. Tyvärr (?) kom den inte med i slutversionen av filmen. Rätt kul är den hur som helst samtidigt som den svarar på en av många frågor vi som tittare haft.


30) Låt oss avsluta med ett nyligen bekräftat fakta för "Terminator: Genisys" (fuck you spell check). Plotdetaljerna som i dagarna släpptes går ut på följande osannolikt dumma scenario: Genom lite mer fifflande med tid och rum är Sarah Connor anno 1984 en antisocial enstöring som vid nio års ålder blev föräldralös tack vare en elak terminator. Sedan dess har hon vuxit upp med och uppfostrats av (trumvirvel) Schwarzeneggers T-800, en äldre och snäll version som tydligen är programmerad att skydda henne. Hon kallar terminatorn för ”Pops”.  

- I´ll be back… when you´ve finished your homework Sarah.
- You´re the best Pops! 
| 4 november 2014 18:00 |