Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

7 juni 2022 | 18:00

3 saker som gör "Ms. Marvel" helt annorlunda från andra Marvel-serier

MovieZine har kollat in de två första avsnitten av "Ms. Marvel", en actionkomedi som kommer att stå ut ur mängden bland Marvels många MCU-produktioner.
Det har blivit dags för ännu en Marvel-serie att få premiär hos Disney+, bara några veckor efter säsongsfinalen av "Moon Knight" och knappt två månader innan premiären av "She-Hulk". Den här gången är det däremot "Ms. Marvel" som står på tur, vilket är en originstory för en av Marvels yngsta karaktärer hittills.
 
Kamala Khan/Ms. Marvel kommer att spelas av Iman Vellani, som för övrigt gör sin skådespelardebut i seriens huvudroll. Och det är redan klart att karaktären sedan även kommer att dyka upp i Marvel-filmen "The Marvels" nästa år.
 
Efter att ha fått förhandstitta på två avsnitt (av seriens totalt sex avsnitt) inför premiären, så måste jag ändå säga att jag blev positivt överraskad. "Ms. Marvel" är på många sätt en frisk fläkt i en Marvel-maskin som på många sätt ofta känns väldigt upprepande. Och med tanke på att det här är ännu en originstory, så finns det givetvis en hel del upprepning även här... men här nedan har jag lyft fram de tre tydligaste sakerna som får serien att stå ut ur mängden. 
 

1. Det är den tydligaste actionkomedin bland Marvel-serierna hittills

 
 
Visst, "Hawkeye" och "Loke" var ju rätt roliga utöver sin sedvanliga Marvel-action. Men "Ms. Marvel" är utan tvekan den Marvel-serie som lutar sig allra mest åt komedigenren hittills. Med tanke på att det är en serie som följer en av de yngsta "superhjältarna" hittills, så måste jag däremot erkänna att det var ett bra beslut att låta serien stå ut ur mängden på just det här sättet.
 
Under de två avsnitt jag har fått förhandstitta på så spenderas en hel del tid på high school-området, på ett sätt som vi egentligen bara har fått se i Tom Hollands "Spider-Man"-filmer tidigare... och precis som med hans filmer (lyckligtvis) så har man fått till sidokaraktärerna som spelar skolkamraterna på ett bra sätt. 
 

2. Den är mer lik Pixar-filmen "Röd" än någon annan Marvel-produktion 

 
 
När det kommer till själva handlingen och den övergripande känslan man får när man tittar på serien, så är närmsta jämförelse till berättelsen om Kamala Khan inte någon av de tidigare Marvel-produktionerna (mer än möjligtvis just Spider-Man då)... utan här osar det av Disney Pixars "Röd" på så många sätt att det mer eller mindre är exakt samma berättelse åtminstone två avsnitt in.
 
När det kommer till tonen så finns det även tydliga vibbar av "Familjen Mitchell mot maskinerna" och vissa likheter mellan hur Kate Bishop varit ett fan av Hawkeye i mer eller mindre hela sitt liv... medan det i Kamalas fall istället är en superhjältefascination för Captain Marvel.
 

3. Muslimsk och amerikansk-pakistansk kultur

 
 
Ett känsligt tema för somliga, av någon konstig anledning. Men på samma sätt som många fick lära sig om en annan kultur genom exempelvis "Röd", så tar "Ms. Marvel" oss hela vägen in i den moské som familjen Khan är flitiga besökare vid. Där får vi exempelvis se hur den kvinnliga delen av moskén är sunkig och sliten, med någon som brukar stjäla skor under tiden det predikas, medan den främre delen för männen har renoverats gång på gång.
 
Det här tar visserligen bara upp en liten del av handlingen. Men det råder ingen tvekan om att Kamalas relation till sin familj, familjens rötter i Pakistan och den (för Marvel i övrigt) annorlunda kultur hon växt upp i - påverkar sättet och anledningarna till besluten hon fattar i serien.
 
 
Det första avsnittet av "Ms. Marvel" får premiär hos Disney+ den 8 juni. Serien kommer att bestå av totalt sex avsnitt, där ett nytt avsnitt släpps varje onsdag fram till säsongsfinalen den 13 juli.
 

Läs också: 7 saker du behöver ha koll på innan du ger "Moon Knight" en chans

 
Kommer du att ge "Ms. Marvel" en chans under sommaren? Kommentera gärna nedan!
| 7 juni 2022 18:00 |