Serie

Skribent

Patrik Jonsson

4 augusti 2016 | 19:00

3 kommande true crime-serier att hålla ögonen på

Efter de enorma framgångarna med FX:s "American Crime Story" och Netflix "Making a Murderer" har det verkligen börjat bubblat i genrens vener. Vi kollar in tre lovande alternativ.
Detta är dock någonting jag personligen inte har några som helst problem med, tvärtom. En sådan här trend välkomnar jag med öppna armar. Jag börjar nämligen bli, som ni säkert alla redan vet, förbaskat mätt på denna till synes odödliga superhjältetrend. Kan en true crime-trend vända på skutan? Förmodligen inte, men bara den tilldelas en liten bit av kakan är jag nöjd och jag tar dessutom gärna en påtår.

I skrivande stund är dock premiärdatum för samtliga av dessa serier fortfarande okända. Ja, men kommer de då ens att bli av tänker ni kanske då? Det kommer de i allra högsta grad att bli då samtliga av kanalerna bakom serierna redan har beställt fulla säsonger av respektive serie. Dyker de inte upp i den senare delen av detta år lär vi nog ganska säkert få se dem under nästa år.
Här nedan följer således tre serier som vi true crime-älskare snart kan vältra oss i;

"The Murder of JonBenét Ramsey (project)" (CBS)
I detta fall är alltså inte ens titeln helt fastställd ännu, men oroa er inte, för precis som jag sa alldeles här innan är alltså en full säsong beställd. Vad handlar nu detta om då? Jo, julen (den 25:e december) 1996 bradges den sexåriga skönhetsdrottningen JonBenét om livet under väldigt mystiska omständigheter. I staden Boulder, Colorado, hittades hon död i ett litet rum i källaren, en vinkällare, till familjen Ramseys hus. Att en sexåring bara dör så där hux flux är väl uppseendeväckande bara det, här var dock grejen att hon dessutom hittades med ihopbundna fötter och händer samt att hennes mun var tejpad. Föräldrarna John och Patsy Ramsey var i nästan tio år huvudmisstänkta för mordet, detta fram till sensommaren 2006. Då greps nämligen den före detta läraren John Mark Karr i Bangkok för mordet. Slutet gott allting gott? Knappast. Det skulle nämligen snart visa sig att Karr var oskyldig och än idag, 20 år efter händelsen, är alltså mordet på JonBenét olöst. CBS:s "The Murder of JonBenét Ramsey" kommer att bli en dokumentärserie.

"Law & Order: True Crime" (NBC)
Precis som det låter ska alltså även "Law & Order" ge sig i kast med denna ack så populära genre. Här snackar vi alltså inte om någon dokumentärserie, utan om en tv-serie baserad på verkliga fall och karaktärer. Upplägget här skiljer dock sig från "Law & Order"-franchisens övriga installationer. Här kommer varje säsong att behandla ett fall i taget, precis som till exempel "American Crime Story". Den första säsongen av "Law & Order: True Crime" kommer att ha undertiteln "The Menendez Brothers Murders" och ska kretsa kring bröderna Menendez, Lyle och Erik, som 1989 dömdes för dubbelmordet på sina förmögna föräldrar (Jose & Mary) i Beverly Hills. Nu tänker jag inte gå in så mycket om vad som hände med risk för spoilers (om man nu kan spoila verklighetens historia), men jag tänkte att detta kanske kan vara kul att följa helt ovetandes. Fallet i sig fick i alla fall stor uppmärksamhet och kunde väl i vissa drag liknas fallet kring OJ Simpson. Med detta sagt, det hela blev ibland lite absurt, en cirkus. Kan tänka mig att NBC såg likheterna och föreställde sig en lika stor succé som just "American Crime Story". Detta återstår dock att se, intressant ska det dock bli.

"Trust" (FX)
Vi ska avsluta med ännu en verklighetsbaserad tv-serie och denna gång från en kabelkanal. "Trust" ska kretsa kring kidnappningen av den 16-årige oljemagnat-arvingen John Paul Getty III och som seriens huvudproducent finns Danny Boyle ("Slumdog Millionare"). Här har vi ännu en slags cirkus som det ska bli riktigt intressant att följa. Den 10:e juli 1973 kidnappades den då 16-årige John Paul Getty i Rom. Ett hotbrev där förövarna krävde 17 miljoner dollar mottogs strax efteråt, många av familjemedlemmarna trodde dock att det hela bara var på ploj då den unge Getty många gånger skämtat om att "kidnappa sig själv". Detta var dock inget skämt, fler hotbrev följde, Getty Sr. vägrade dock att betala och till slut dök ett brev med en hårlock och ett öra upp. Resten får ni upptäcka själva då det blir dags (eller så får ni googla ifall ni inte kan hålla er). Vad vi dock kan räkna med är en helt bisarr resa som verkligen visar på vad pengar kan göra med människor. Det handlar om girighet, envishet men kanske främst oförmögenheten att kunna lita på människor, inte ens sin egen släkt. John Paul Getty III var för övrigt pappa till skådespelaren Balthazar Getty.

Förutom dessa tre produktioner kan vi inom kort även vänta oss ytterligare en säsong av "Making A Murderer" samt (minst) en andra säsong av "American Crime Story".

Vad tycker ni själva, ser ni fram emot mer true crime? Kommentera gärna nedan!
| 4 augusti 2016 19:00 |