Film

Skribent

MovieZine

30 april 2019 | 19:00

21 svenskar heter Skywalker - och här är fler filminspirerade namn

Dags att byta förnamn till det betydligt coolare Batman, kanske?
Filmhjältar och serietidningskaraktärer inspirerar och fascinerar många av oss. En del så pass att de döper sina barn efter sina favoriter, eller själva lånar in ett nytt förnamn direkt från bioduken.

Ratsit har tagit fram roliga fakta som visar hur många svenskar som delar namn med en superhjälte. Och visste du att 30 personer där ute i landet kan skryta med Bamse som namn? Själv funderar jag på att byta efternamn till Dunderhonung.

Fantomen och Batman bor i västra Sverige

Fantomen och Batman är två av namnen som förekommer på listan. Det finns 10 personer som heter Batman och 8 som heter Fantomen. Namnen förekommer i hela landet med en viss koncentration i området i och kring Göteborg.

Star Wars är alltid populärt

Skywalker är det näst mest förekommande namn bland de som Ratsit har undersökt. Hela 21 personer heter Skywalker i för- eller mellannamn och är vanligast om man bor i Stockholmsregionen. Yoda har gett namn åt 16 personer i Sverige. Obi-Wan Kenobi har gett namn åt fyra personer i Sverige. De fyra personerna som alla är män är i åldrarna 17-42 år.

Både den långhårige Chewbacca och storskurken Darth Vader har tre personer uppkallade efter sig. Personerna är alla män i åldrarna 29 till 43 och är utspridda över hela landet.

Bamse - En svensk superhjälte

En svensk seriefigur som givit namn åt 30 personer är Bamse. Namnet förekommer i en lite äldre åldersgrupp som sträcker sig upp till 63 år och med en koncentration runt dryga 40 års ålder. I mitten av 70-talet kom de första Bamse-filmerna, vilket kan vara anledningen.
 
 

Hela listan

 
Här är fler superhjältar, filmkaraktärer och seriefigurer som givit namn åt flest personer i Sverige (från 16 år).

Superhjältar

Hulken - 2
Stålmannen - 2
Batman - 10
Fantomen - 8
Spider-Man - 4
Iron Man - 3
Wolverine - 3
Blade - 2
Blixten (Flash) - 3
He-man - 2
Atom - 3

Filmkaraktärer

Skywalker - 21
Yoda - 16
Obi-Wan Kenobi - 4
Darth Vader - 3
Chewbacca - 3

Seriefigurer

Bamse - 30
Barbie - 10
Bimbo - 3
Snobben - 2
 
Känner du någon med ett filminspirerat namn, eller har du själv ett? Kommentera nedan.
| 30 april 2019 19:00 |