Film

Skribent

Andreas Samuelson

12 januari 2023 | 17:01

21 filmer för skräckfreaket under 2023

Filmåret 2023 ser bra ut för skräckfansen som kan se fram emot både nya och klassiska figurer samt en blandning av uppföljare, remakes och originaltitlar.
Om du trodde skräckgenren låg på latsidan så trodde du fel. År 2023 ser en comeback av både Ghostface, hajen Meg, Jigsaw, The Nun, exorcisten och andra bekanta figurer. Men du får även andra mördare, demoner, spiken och vampyrer samt ny skräck med stjärnor som Christian Bale, Nicolas Cage och Dave Bautista.
 
 

The Pale Blue Eye - 6 januari

 
Christian Bale leder en imponerande ensemble (inklusive Gillian Anderson, Charlotte Gainsbourg och Robert Duvall) i den här Netflix-rysaren. Handlingen, efter en roman av Louis Bayard, utspelar sig 1830 när en detektiv (Bale) försöker lösa ett mystiskt mord på en militärakademi i New York och får hjälp av ingen mindre än en ung Edgar Allan Poe (Harry Melling, från Harry Potter-filmerna). Regi av Scott Cooper (”Antlers”, ”Black Mass”).
 
 

M3gan - 13 januari

 
Onda dockan Chuckys twitter-bråk med titelkaraktären i Blumhouses kommande skräckis är bland de mest underhållande interaktionerna på sociala medier i år. Men trailern ser lovande ut och den kusliga Megan har redan blivit ett internetfenomen. Storyn, av James Wan och Akela Cooper (”Malignant”), följer en forskare (Allison Williams) som tvingas ta hand om sin unga brorsdotter (Violet McGraw) och tar hem en människoliknande robot som snart får eget liv...
 
 

Knock at the Cabin - 3 februari

 
Ser du efter en oväntad twist så gör du bäst i att spana in den kommande filmen från allas vår M. Night Shyamalan, som med fjolårets ”Old” bevisade att han fortfarande kan leverera de mest absurda premisserna. I den nya kombinationen av sci-fi och skräck spelar Dave Bautista, Rupert Grint (Ron Weasley själv) och Jonathan Groff huvudrollerna i vad som beskrivs som en apokalyptisk heminvasion.
 
 

Scream 6 - 10 mars

 
Meta-slasher-genrens ultimata franchise får ännu en installation med rekordmånga överlevande tillbaka, inklusive Courteney Cox som Gale Weathers i täten samt Hayden Panettiere från del 4. Men vilka överlever denna gång när Ghostface & co intar New York? Återigen regisserar Matt Bettinelli-Olpin och Tyler Gillett, duon bakom ”Ready or Not”.
 
 

Renfield - 5 april

 
Nicolas Cage i vampyrfilm - behöver vi säga mer? Oscarsvinnaren fortsätter underhålla oss med udda skräckprojekt och regissören Chris McKays (”Lego Batman Movie”) vinkling av Bram Stokers klassiska ”Dracula” lär knappast vara ett undantag. Nicholas Hoult ska spela titelrollen, den berömda grevens (gissa vem?) sidekick som i denna version förälskar sig i en trafikpolis och överger sin blodtörstiga mästare.
 
 

The Pope’s Exorcist - 7 april

 
Russell Crowe tar steget in i skräckgenren när han porträtterar fader Gabriele Amorth, en verklig präst som var Vatikanens chefsexorcist och utförde över 100.000 exorcismer. Hur många vi faktiskt får se i filmen återstår att se men Crowe får i vilket fall sällskap av veteranen Franco Nero (som påven) och Alex Essoe (”The Haunting of Bly Manor”, ”Midnight Mass”) medan Julius Avery (”Samaritan”, ”Overlord”) regisserar.
 
 

Evil Dead Rise - 21 April

 
Sam Raimi (som producent) återupplivar sin kultförklarade, blodiga demon-franchise och flyttar den från ensliga skogar till förorten. Denna gång är det två systrar (Alyssa Sutherland, Lily Sullivan) vars återförening snart präglas av att deras familjemedlemmar genomgår skrämmande förändringar... irländska Lee Cronin (underskattade ”The Hole in the Ground”) har tagit över regi och manus, och vi hoppas såklart på en skön mix av blod och humor.
 
 

Salem’s Lot - 21 April

 
Vad är ett skräckår utan Stephen King? Denna gång får vi för första gången en långfilmsversion av hans vampyrroman som tidigare blivit miniserie både 1979 och 2004. Handlingen följer en författare (Lewis Pullman) som återvänder till sin hemstad för att upptäcka att den tagits över av blodsugare. Är den lika kuslig som 1970-talsversionen så kan vi räkna med kalla kårar från ”Annabelle Comes Home”-regissören Gary Dauberman.
 
 

Insidious: Fear of the Dark - 7 juli

 
Familjen Lambert från de två första ”Insidious”-filmerna är tillbaka och det innebär med all sannolikhet comeback även för de läskiga spökena. Patrick Wilson (som även regidebuterar) och Rose Byrne återvänder som föräldrarna, likaså Ty Simpkins som sonen Dalton som tio år efter originalfilmens händelser börjar på college där nya ruskigheter troligen lär ta plats.
 
 

The Meg 2: The Trench - 4 augusti

 
Jättehajen är tillbaka när kassasuccén från 2018 får en tvåa. Även Jason Statham djuphavsdykaren och hjälten Jonas återvänder med ett nytt team, inklusive Sienna Guillory (”Resident Evil”-filmerna) och Cliff Curtis (”Fear the Walking Dead”). Inte mycket är känt om storyn förutom att den bygger på romanen ”The Trench” och brittiska Ben Wheatley (”Kill List”, ”Rebecca”) har tagit över som regissör.
 
 

Haunted Mansion - 11 augusti

 
2003 års filmatisering av Disneys nöjesattraktion med Eddie Murphy gjorde inte många glada så man hoppas nu på att göra varumärket rätt med denna nya, stjärnspäckade version. Denna gång är det en ensamstående mamma (Rosario Dawson) som för en exorcism av onda andar anlitar en grupp experter inklusive ett medium (Tiffany Hadish), en präst (Owen Wilson), en historiker (Danny DeVito). Även Winona Ryder, Jamie Lee Curtis och LaKeith Stanfield medan Justin Simien (”Dear White People”) regisserar.
 
 

Last Voyage of the Demeter - 11 augusti

 
Årets andra, mer allvarligare filmversion av ”Dracula” baserat på kapitelet ”The Captain's Log” från Bram Stokers klassiker. Utspelas på titelskeppet som den blodtörstige greven i en kista belägrar och därmed utsätter dess passagerare för livsfara. En ny, annorlunda vinkel som knappast blir mindre intressant av att norska André Øvredal (”Trolljägaren”, "Scary Stories to Tell in the Dark”) regisserar.
 
 

Karusell - oktober

 
Efter succén med svenska rysaren ”Feed” så satsar man nu på mer blågul film i genren. Denna utspelas på självaste Liseberg där några vänners privata smygpremiär av parkens Halloween blir en mardröm när de inser att de inte är ensamma. Oscarsnominerade Simon Sandquist (”Den osynlige”) regisserar med Wilma Lidén (”Zebrarummet”), Omar Rudberg (”Young Royals”) och Emil Algpeus (”Clark”) i rollerna.
 
 

 The Nun 2 - 8 september

 
”The Conjuring”-universum fortsätter sätta skräck i biograferna och den här gången får vi en fortsättning på den kusliga Valak-nunnan som först dök upp i ”The Conjuring 2”. Vad vi vet om storyn är att efter mordet på en präst så tvingas syster Irene (Taissa Farmiga) från del ett återigen konfrontera onda krafter. Även Anna Popplewell (Narnia-filmerna) och Storm Reid (”Euphoria”) medverkar.
 
 

Exorcisten - (prel. 13 oktober)

 
Efter en helt ny Halloween-trilogi så lägger David Gordon Green handskarna på en ny skräckklassiker. William Friedkins milstolpe från 1973 får en direkt uppföljare där Ellen Burstyn från originalet återvänder som Chris MacNeil. Denna gång får hon hjälpa en pappa (Leslie Odom Jr., ”Hamilton”) vars barn blivit besatt av en demon.
 
 

Saw 10 - 27 oktober

 
Tortyrporrens poster-franchise har inga planer på pension och denna gång får vi se en återkomst av Jigsaw själv då Tobin Bell är klar för filmseriens tionde del. Handling och karaktärer är fortfarande hemliga men då regissören Kevin Greutert (del 6 och 7 i serien) är tillbaka så kan vi garanterat vänta oss gott om blod och våldsamma dödsfällor.
 
 

The Boogeyman (inget premiärdatum)

 
Ännu en Stephen King-filmatisering, efter hans novell ”Monstret i garderoben” (1973) om hur huvudpersonen berättar om sina möten med titelfiguren hos en psykiatriker. I filmen är det psykologens döttrar som hemsöks efter faderns konfrontation med en våldsam patient. Rob Savage (”Host”) regisserar med Chris Messina, Vivien Lyra Blair (”Bird Box”), David Dastmalchian (”Ant-Man”) och Sophie Thatcher (”Yellowjackets”) i rollerna.
 
 

Dark Harvest (inget premiärdatum)

 
Filmen baserad på Norman Partridges roman blev färdig redan 2021 men premiären skjutits på av anledningar som Covid och Amazons uppköp av MGM. Nu ser det ut som om vi äntligen får se rysaren om småstaden som varje höst hemsöks av ett övernaturligt väsen, Sawtooth Jack, som får motstånd i form av ett våldsamt pojkgäng. David Slade (”30 Days of Night”) regisserar.
 
 

Hellraiser (inget svensk premiärdatum)

 
Ännu en reboot av en klassisk skräck-franchise, denna gång tryggt i händerna på originalets skapare Clive Barker som agerat producent. David Bruckner (”The Ritual”) regisserar och Jamie Clayton (”Sense8”) har tagit över som läskiga Pinhead. Den här gången är det en kvinna (Odessa A’zion) som kämpar med missbruk men får andra problem när hon öppnar den ökända pusselboxen.
 
 

Pearl (inget svensk premiärdatum)

 
Prequel till Ti Wests populära slasher ”X” som vi hoppas får en svensk release till året. Nya skräckstjärnan Mia Goth spelar återigen titelrollen, denna som ung kvinna med dans- och skådespelardrömmar på 1910-talet. Med tanke på att West återigen regisserat och skrivit manus med Goth så bådar det gott med tanke på förlagans kvalitet.
 
 

The Strangers (inget premiärdatum)

 
Invaderade hem är alltid populärt inom skräck och de maskerade mördarna från 2008 års rysare får nu en reboot. Finska skräckveteranen Renny Harlin regisserar och Madelaine Petsch (”Riverdale”) och Froy Gutierrez (”Hocus Pocus 2”) spelar huvudrollerna som ett par vars bilresa för att jobba på sitt förhållande kompliceras av tre psykopater.
 
Vilka skräckfilmer ser du fram emot 2023?
| 12 januari 2023 17:01 |