Film

Skribent

Andreas Samuelson

3 december 2023 | 17:00

2024 blir Bill Skarsgårds stora år - så många filmer är han med i

Vår svenska stolhet Bill Skarsgård blir bara bara större och större i Hollywood och nästa år blir en av hans största någonsin med flera spännande projekt.
Mycket har hänt sedan Bill Skarsgårds debut i ”Järngänget” (2000) och till och med efter svenska genombrottsåret 2010, med ”I rymden finns inga känslor” och ”Himlen är oskyldigt blå”. Idag har han liksom pappa Stellan och storebror Alexander etablerat sig om ett pålitligt namn i Hollywood.
 
Efter minnesvärda roller i filmer som ”Atomic Blonde”, ”Deadpool 2”, ”Barbarian”, årets ”John Wick: Chapter 4” och inte minst som Pennywise i ”Det”-filmerna så är han numera ett namn att räkna med i amerikansk mainstream-film. Och nästa år är inte minst en bekräftelse av detta. Här är filmerna vi har att se fram emot med Skarsgård:
 

1. Boy Kills World

 
Actionrullen med Skarsgård i supertränad form hade premiär tidigare i år på Torontos filmfestival och såväl skådespelaren som filmen fick goda betyg. Bill spelar en dövstum man som flyr till djungeln när hans familj mördas och tränas upp av en mystisk mentor för att utöva hämnd. Inget svensk premiärdatum ännu men något att se fram emot.
 
Se trailern här:
 
 

2. The Crow

 
Rebooten av serietidningen och kultfilmen från 1994 har varit på G sedan 2008 med en rad olika påtänkta skådespelare men det blev till slut Skarsgård som knep titelrollen. I Rupert Sanders (”Snow White and the Huntsman”) regi spelar han mannen som uppstår för att hämnas de som dödat hans fästmö. Producenten har Sam Pressman har beskrivit filmen som en storslagen ”anti-Marvel-film”. Inget officiellt premiärdatum än så länge.
 

3. Emperor

 
Det här episka, historiska äventyret har varit i produktion länge - det var sista filmen för Rutger Hauer som avled 2019. Kanske är 2023 när den äntligen når publiken. Handlingen utspelas på 1500-talet då en ung kvinna (Sophie Cookson) ska hämnas på romerska kejsaren Karl V (Adrien Brody) som dödat hennes familj. Skarsgård har en biroll som kung Filip II av Spanien.
 

4. Lords of War

 
Nicolas Cage återvänder i rollen som vapenhandlaren Yuri Orlov från 2005 års ”Lord of War” och Skarsgård spelar denna gång hans son. Yuri upptäcker inte bara att han har en son utan att denne försöker sätta ihop en armé av legosoldater för kriget i Mellanöstern. Även Andrew Niccol, som regisserade originalet, är tillbaka.
 

5. Nosferatu

 
Förväntningarna är stora på den andra remaken av filmhistoriens första, stora skräckklassiker. Robert Eggers (”The Witch”, ”The Lighthouse”) regisserar och Skarsgård spelar den blodtörstige greve Orlok (praktiskt taget Dracula med annat namn men fulare tryne). Med Eggers och en imponerande rollista kan detta bli en nytändning av vampyrgenren - men vi får vänta till 25 december nästa år då den har biopremiär.
 
Vilken Bill Skarsgård-film ser du mest fram emot?
| 3 december 2023 17:00 |