Film

Skribent

MovieZine

25 december 2016 | 18:00

2017 års svenska julfilm är en sci-fi-komedi i en enda tagning

Den 1 januari börjar förproduktionen av ”Finns här några snälla barn?”.
Julafton i Vellinge. En zombieepidemi bryter ut och förvandlar alla vuxna till levande döda. Fyra osannolika kids bara nittio minuter på sig att rädda deras föräldrar, julen och kanske resten av världen.

Inspelningen sker tidigt 2017. ”Finns här några snälla barn” beskrivs som en klassisk svensk sci-fi-julfilms-komedi som utspelar sig i en enda tagning. Eller som regissören André Hedetoft (snart aktuell med den hyllade långfilmsdebuten "Bieffekterna") själv vill kalla den, ”Astrid Lindgren med zombies”.

Redan förra hösten fick vi se några av de första konceptbilderna. Sedan idén kläcktes har Hedetofts manus både växt och krympt, berättar han för MovieZine.

- När jag skrev andra utkastet av manuset så hade jag en massa roliga idéer på hur vi skulle kunna göra filmen ännu häftigare, större, galnare. Jag är övertygad om att det hade blivit en helt fantastisk film. Men den hade då helt plötsligt växt till den gräns att den aldrig skulle blivit gjord.

Istället blev nyckeln för honom en liten hopskrynklad lapp på skrivbordet.

- Lappen var det allra första jag skrev när jag började med filmen: "Var med kidsen. Precis hela tiden". Då insåg jag att det var precis tvärtom jag behövde göra. Filmen skulle inte bli större bara för att vara så. Den skulle bli mer personlig, mer fokuserad. Då föll alla bitarna på plats.

”Finns här några snälla barn” utspelar sig under 90 minuter i vad som känns som en enda tagning. Publiken får följa de fyra barnen i realtid när de försöker överleva och rädda julen.För att lyckas med det annorlunda projektet har André Hedetoft skrivit ner tio regler för honom själv och teamet att följa. Han kallar dem...

10 rules for a kick-ass adventure making ”Finns här några snälla barn” in 2017:


1. Goosebumps don't lie. Gå på magkänslan. Alla gånger.

2. Keep it really really really simple stupid. Enkel handling. Komplexa karaktärer.

3. One Take. Var med kidsen. Precis hela tiden.

4. Less is more. Alien/Jaws style. Fantasin är alltid mäktigare än vad vi än kan skapa.

5. Repa mycket och låt det finnas utrymme för kidsen att verkligen påverka manuset.

6. Allt praktiskt. Inga avancerade VFX. Kostymer man har på sig. Props som går att hålla i. Zombies av kött och blod och latex. Och framförallt. Inte en enda droppe digitalt blod.

7. Ett 8-bit inspirerat score som vi gör innan och kan spela upp på rehearsals och set när vi spelar in filmen.

8. Klipp färdigt filmen medan vi spelar in.

9. Gör den med så enkla medel som det bara går. Då har vi större kreativ frihet. Då vågar vi ta riskerna som behövs för att gå på magkänslan.

10. Spara alltid en sista regel till senare. Du vet aldrig när du behöver den.Produktionen börjar redan på nyårsdagen, och den som är nyfiken kommer kunna följa med på hela det galna äventyret under 2017 genom en serie med 52 video-dagböcker som kommer ut varje vecka. Från manus, till special effects-tester, till den utmanande inspelningen med långa tagningar, till 8-bitars musiken som skrivs i Los Angeles och annat kul på resans gång. Följ filmen på Facebook för mer info.

Julen 2017 är det tänkt att ”Finns här några snälla barn” ska vara klar för premiär.
| 25 december 2016 18:00 |