Film

Skribent

Alexander Dunerfors

20 juni 2012 | 19:01

20 saker vi hittills vet om "Snabba Cash II"

40.000 Facebookfans kan inte ha fel. Den är årets mest efterlängtade svenska film, och nu är det bara veckor kvar tills vi får se hur livet går vidare för JW, Mrado, Jorge och de andra småbusarna ur Jens Lapidus hårda kriminalromaner.

Vi orkar då inte riktigt vänta så länge utan har efter flera intervjuer och inspelningsbesök sammanställt en guide till "Snabba Cash II", med allt det som hittills är känt om uppföljaren. Varning för spoilers...

1. Tre år senare

Tre år har gått sedan handlingen i "Snabba Cash". Mrado och JW har suttit i fängelse medan Jorge gömt sig i Sydamerika.

2. Tufft i finkan för JW

Historien börjar med att man får följa JW i fängelset, innan allt drar igång på riktigt på hans första permission. Brat-wannaben har inte haft ett lätt liv bakom lås och bom, berättar Joel Kinnaman för MovieZine.

- Han är en person som inte kommer från den kriminella världen, så han känner ju inga. Då är det extra svårt för en sådan person att hamna i fängelse, och gå igenom det som man går igenom. Han har en lång volta där, plus att han har en besvärlig relation med några av de andra intagna.

3. Mrado sitter i rullstol

Händelserna i slutet av den förra filmen lämnade Mrado (Dragomir Mrsic) förlamad i benen och därmed rullstolsbunden. För skådespelaren Dragomir Mrsic innebär det en ny utmaning. Men inte färre actionscener direkt:

- Var inte orolig, jag klipper några, säger han till MovieZine.

4. Mrados dotter är tillbaka

Mrado har mycket ångest för allt som har hänt, berättar Mrsic, och han försöker att ställa saker tillrätta.

- Nu har han fått en lite djupare insikt hur mycket hon betyder för honom. Det som driver honom är väl främst dottern, och att han tycker att han har nånting oklart med JW också.

5. Babak Najafi improviserar

Du kanske inte såg "Sebbe" för ett par år sen, det Guldbaggevinnande men förbisedda dramat som fångade Snabba Cash-producenternas intresse. Men skådespelarna har bara gott att säga om Najafi, som tar över regiuppdraget efter Daniel Espinosa.

- Han kommer från dokumentärfilmshållet, så det har varit väldigt mycket friare... Vi har improviserat väldigt mycket. Scener som är två repliker i manus blir åtta minuters epos. (...) Jag har haft några av mina största kickar på länge som skådis, säger Kinnaman.

6. De fuckar upp rätt bra på egen hand, thank you very much

Med "Snabba Cash II" går man ifrån Jens Lapidus uppföljare "Aldrig fucka upp", för som läsarna vet följer boken i stort sett helt nya karaktärer. Planen var, enligt producenten Fredrik Wikström, att skapa en fristående film som lånar element ur Lapidus trilogi. Men den tredje och avslutande filmen ska dock ligga väldigt nära den tredje boken, "Livet Deluxe".

7. Jorge utvecklas

Jorges plan är att göra en snabb koksdeal, men planerna går våldsamt fel. Nu måste Jorge fly, tillsammans med den som räddade hans liv - Nadja, 17 år, enligt filmens officiella synopsis.

- Han har gått igenom mycket tuffa grejer i sitt liv, han gjorde en hård resa i ettan vilket gör att när han väl kommer tillbaks till Sverige, är han mindre benägen att lita på människor (...) Han bibehåller många av sina kvalitéer, han är rätt empatiskt lagd i grunden, men han har blivit mer cynisk och lite mer iskall, avslöjar Matias Varela.

8. Inte alla överlever

Av våra intervjuer att döma håller skådespelarna på hemligheter, och flera antyder att vi kan få vänja oss vid en snävare rollista i "Snabba Cash III".

- Det är möjligt att det blir lite förändringar. Folk avlider ju, och sådär, säger Varela.

Samtidigt är det klart att Matias Varelas Jorge och Joel Kinnamans JW kommer tillbaka för den tredje filmen. Flera av de inblandade understryker att det är JW:s och Jorges relation som står i centrum i trilogin, vilket får oss att undra om inte Mrado eller åtminstone Mahmoud bör se upp med vilka de umgås med.

9. Nya kvinnliga karaktärer

Gangsterbossen Radovans dotter Natalie blir en stor karaktär i den tredje filmen. I "Snabba Cash II" får vi stifta bekantskap med Nadja, spelad av Madeleine Martin. Nedan berättar hon lite om vad hon har fått stå ut med under inspelningen:

10. Vad händer med JW:s syster?

De bortklippta delarna med JW:s försvunna syster, en liten men viktig del av Jens Lapidus första bok, kan komma tillbaka på ett eller annat sätt enligt Kinnaman.

- Men inte som en stor del i handlingen. Inte i den andra filmen. Kanske i den tredje...

11. Ingen cliffhanger

Även fast det är klart för en tredje film i serien, ska alla delar kunna stå på egna ben.

Det ska inte vara cliffhangers eller så. Man kommer in när man kommer in, och så avslutas det när det avslutas, säger regissören Babak Najafi.

12. Se mer av Fares Fares

Karaktären Mahmuud Al Askori får mer utrymme. När två prostituerade lyckas fly ur juggebossen Radovan stall får Mahmoudett ultimatum; fixa 300.000 i cash innan helgens slut. Här berättar Fares Fares mer om sin karaktär i tvåan:

13. Bröllop

Trailern har visat oss skymtar av ett bröllop. Det är dock ingen av huvudpersonerna som går nedför altaret utan Mahmouds älskade syster. Japp, samma helg som han har 300.000 att fixa fram.

14. Begränsad tid

Till skillnad från ettan utspelar sig "Snabba Cash II" under en begränsad tid, på ett par intensiva dygn.

15. En spektakulär bilkrasch

Jorge och en kompanjon hamnar i en "otroligt realistiskt filmad bilolycka", enligt en av de lyckliga som fått närvara på testvisningen. Det låter ju onekligen lovande.

16. Premiär i sommar

Tro det eller ej, men det är knappt två månader kvar innan emotsedda "Snabba Cash II" får biopremiär. Den 17 augusti går filmen upp över hela Sverige, men redan veckan innan får den smygpremiär på musikfestivalen Way Out West i Göteborg.

17. Såld till ett tiotal länder

Första "Snabba Cash" såldes till över trettio länder, bland annat väntar den omskrivna USA-premiären om bara några veckor. Även "Snabba Cash II" har, långt innan sin premiär, sålts in till över tio länder. Redan den 5 oktober går den till exempel upp i Norge.

18. Filmen är kort

Kort men intensiv, får vi hoppas. Enligt uppgifter till MovieZine är speltiden för "Snabba Cash II" bara 97 minuter, mot föregångarens 120 minuter.

19. "Snabba Cash III" spelas in i höst

Inför den tredje och avslutande delen tar karaktärerna ett kliv ytterligare några år fram i tiden. I verkligheten behöver vi dock bara vänta till hösten 2013, då premiären planeras. "Snabba Cash III" kommer regisseras av Jens Jonsson och spelas med sannolikhet in redan denna höst.

- I trean får man se vilka män de här pojkarna har blivit och hur de lever sina liv (...) En hel värld ska summeras och avsluta den på ett värdigt sätt och jag tror att Jens är helt rätt man för det jobbet, säger Matias Varela till MovieZine.se.

20. Bättre än ettan?

Enligt våra spioner på testvisningen är filmen vassare än första "Snabba Cash", som gick upp på bio för 2,5 år sen. Producenten Fredrik Wikström håller med:

- En stor andel av de som sett den tycker faktiskt att den är bättre än ettan. Både jag och regissören Babak Najafi är mycket nöjda med filmen och vi ser fram emot att låta den möta publiken på riktigt i augusti.

Kan hända att denna summering väcker mer frågor än vad den ger svar. Vi får helt enkelt snällt vänta till den 17 augusti innan vi får se hur allt hänger ihop i den mörka Stockholmsnatten, och hur regissören Babak Najafi tar sig an Jens Lapidus grymma gangstersaga.

Vill du ha mer?

Läs intervjun på inspelningen med Joel Kinnaman och filmens producent

En andra intervju på inspelningen, med Matias Varela och Dragomir Mrsic

En ny, längre intervju med Matias Varela som också rör "Snabba Cash III"

Filmsidan på MovieZine med bl.a. trailers och bakomfilmer

Bildgalleri för "Snabba Cash II" med ett tjugotal bilder från filmen

| 20 juni 2012 19:01 |