Film

Skribent

Peter Lithell

30 mars 2015 | 18:00

18 skumma saker folk bara gör på film

Föreställ er följande scenario: Ni kollar på en film och det där ögonblicket kommer då ni tänker: ingen vettig människa gör sådär i verkliga livet. Just de stunderna skall vi undersöka lite närmre i denna artikel.
Att folk kan bete sig lite irrationellt under pågående blitzkrieg eller när de blir jagade av zombies är en sak. Under sådana omständigheter kommer manusförfattare undan med rätt mycket. Filmkaraktärer har dock en tendens att bete sig rätt märkligt även under mer lågmälda och vardagliga situationer. Små saker som om och om igen sker på vita duken trots att ingen normalbegåvad människa skulle bete sig så. Det är nu dags att reda ut några av dessa skumma beteenden. Tag gärna med er följande fråga när ni läser: Hur skulle det fungera om vi lever vår vardag så som Hollywoods skribenter uppfattar socialt samspel? Testa gärna under en vecka och rapportera sedan resultatet. Huga. 

1. Att lägga på efter ett telefonsamtal utan att säga hej då

Det måste finnas någon tyst överenskommelse mellan filmkaraktärer som pratar i telefon. En överenskommelse om att endera parten när som helst kan avsluta samtalet utan att säga hej då. Har du sagt ditt? Lägg på luren för vem fan har tid med två små ord som bekräftar att konversationen är över? Klick på dig motherfucker, här är det jag som bestämmer. Ohyggligt irriterande och något som skulle skapa rejäl förvirring i verkligheten om folk behagade avsluta varje samtal utan förvarning.2. Folk som samtalar står bara några centimeter ifrån varandra

Det behöver inte handla om ett laddat samtal mellan hjälte och skurk; även på fikarasten verkar folk på film bortse från det där med “min zon”. Att föra ett vettigt samtal när bara ett par centimeter skiljer ditt och motpartens ansikte känns sådär med tanke på att de flesta inte orkar hålla ögonkontakt mer än några sekunder. Obekvämt? You bet. 

3. Att knacka på någons dörr för att därefter gå in i huset när ingen öppnar

En gammal goding. “Knack, knack, någon hemma?” Tio sekunder senare när ingen öppnat: “Oj dörren var olåst, jag stiger väl på då.” Låt oss snabbt konstatera att INGEN gör så. Det finns inget likhetstecken mellan en olåst dörr och “stig på främling”. Det finns dock ett stort likhetstecken mellan inbrott och en kula i pannan, i alla fall om du bor i USA. 

4. Att under flera minuter snacka skit om någon som står precis bakom dig

“Han/hon står precis bakom mig va?” Japp, det stämmer. Tur för dig att det bara är på film. 


5. Folk som inte äter upp sin mat...

Ett provocerande störigt beteende på vita duken. Folk beställer in en redig måltid, gärna svindyr, för att sedan lämna maten orörd eller på sin höjd halväten när de dramatiskt och hastigt gör sin sorti. Och när vi ändå är inne på ämnet...

6. ...men som dricker magiska drycker som inte finns

Filmkaraktärer verkar ha en stark fäbless för kaffe som inte finns. Så fort någon beställer kaffe i pappersmugg är det uppenbart att ingen vätska finns i nämnda mugg. Jag förväntar mig inte att skådisar skall halsa fem liter kaffe om det krävs många omtagningar men snälla; försök i alla fall få det att se ut som om muggen du dricker ifrån väger något.  7. Någon springer in i rummet skrikandes “ Slå på nyheterna, de pratar om dig”!

Dramatisk effekt vs verkligheten: 1-0. Ofta startar också nyhetsinslaget precis när personen det hela berör slår på TV:n. Detta måste innebära att den uppjagade individen som springer in i rummet antingen är producent på nyheterna alternativt synsk. 

8. Att hoppa in i en taxi och säga “följ efter den där bilen!”

Svarar taxiföraren med “oki doki” istället för “varför, är du dum i huvet?” är det troligt att du befinner dig i en film. 

9. Dricka mjölk direkt ur kartongen för att upptäcka att den är härsken

Guldstjärna om du gör detta ståendes i kallingarna med en go bakfylla. Den enda korrekta responsen är att spruta ut mjölken i en kaskad över hela köket. Du har förmodligen själv köpt mjölken du hittar i din kyl och finns det några oklarheter kring när den inhandlades sveper du knappast skiten. Förresten, när jag tänker efter: Vem fan dricker ens mjölk?


10. Att vrida på vattnet EFTER att ha ställt sig i duschen

Såvida man inte installerat en vattenblandare deluxe som på en nanosekund reglerar vattentemperaturen är detta ingen bra ide. Seriöst, vem gör så? 

11. Att upprepade och långa stunder titta bort från vägen när du kör bil

Bilteknologin måste ha kommit långt när bilar automatiskt låser sig fast i vägen under färd. Att under bilturer föra mastiga samtal med långa stunder av ögonkontakt må vara kul men mindre praktiskt för dig som förare. Detta är dock inget som bekymrar Hollywood där skådisarna utan problem tar ögonen från vägen fem-tio sekunder för att fokusera på sin medresenär. Testa helst inte detta i verkligheten då du inom kort kommer att vara ett med din bil på ett helt annat sätt än vad som var tänkt. 12. Att alltid handla samma förpaketerade matkasse

Utbudet hos Hollywoods matbutiker ser magert ut. Alla som kommer hem från mataffären gör detta med en brun papperspåse. Påsen skall vara modell small, inte ha några handtag och innehålla tillräckligt med mat för att nära en anorektisk hamster. Obligatoriskt är att en bit färsk bröd och någon slags blast sticker ut. 

13. Gå in på en för dig okänd bar och beställa “en öl”

I filmens värld finns tydligen inga alternativ eller så är alla bartenders väldigt bra på att läsa av dina ölpreferenser. “Give me a beer” kan betyda antingen en flasköl eller en fatöl beroende på film. That´s it. Barerna tillhandahåller bara ett märke och så är det bra med det. Detta kanske funkar i den senaste (och sannolikt även kommande) Bond där den überbrittiska spionen och tillika finsmakaren såklart dricker… Heineken? 14. Att göra ett väääääldigt långt utlägg som sträcker sig över tid och rum

En karaktär börjar förklara någonting på ett ställe och avslutar utlägget i någon helt annan miljö i nästa scen. Ofta sker miljöombytet också mitt i en mening. Effektfullt på film men värdelöst i vardagen. Jag testade själv och samtalet om vilket fint väder vi har tog åtta timmar. 

15. En enda person som ställer sig upp för en “slow clap”

Ni vet... Den där scenen när filmens underdog mot alla odds har lyckats vända åskådarna som från början hatade honom/henne (hen does not exist in this dojo). En person ställer sig upp och börjar sakta, sakta applådera varpå alltfler hänger på. Någon som har varit med om detta? I så fall: grattis. 


16. Alla jobberbjudanden sker genom att lönen skrivs på en servett som skjuts över bordet

Jag bytte själv jobb nyligen men tyvärr skedde löneförhandlingen inte på en bar utan på ett kontor. Jag sa vad jag ville ha och chefen sa nej. Det var inte läge för någon servett-manöver. Såvida du inte söker jobb på Sterling Cooper Draper Pryce för cirka femtio år sedan lär du heller inte hamna i den situationen. 

17. Alla sköljer ansiktet med vatten för att lugna ner sig

Efter en intensiv scen finns det tydligen inget som lättar på trycket lika bra som att gå in i badrummet ock skvätta lite vatten i ansiktet. Görs med fördel vid pausen i en rättegång eller efter ett förhör på polisstationen men funkar i de flesta situationer. Har själv aldrig känt behovet men vad vet jag? Och avslutningsvis, när vi ändå är inne på toaletten varför inte passa på att… 18. Ta lugnande tabletter framför spegeln i badrummet

Viktigt att tänka på: Det skall framgå att receptlappen på burken står i ditt namn. Kasta i dig några piller och stäng dramatiskt dörren till badrumsskåpet. Stirra grubblande på din spegelbild och betrakta bittert ditt förfall som människa. Har personligen inte testat detta heller men det kanske vore något? 

Vilka andra filmiska påhitt stör ni er mest på?
| 30 mars 2015 18:00 |