Film

Skribent

MovieZine

22 december 2023 | 11:00

18 nya filmer uppe på SVT Play - det här brutala mästerverket bör ingen missa

Den här veckan bjuder SVT Play bland mycket annat på två riktiga Hollywood-klassiker, som verkligen visar varför 70-talet var en filmisk guldålder.
"Deer Hunter" borde inte behöva någon närmare presentation, men jag gör ändå ett försök. Filmen handlar om tre amerikanska stålarbetare, tre väldigt vanliga vänner, och skildrar deras liv i relation till Vietnamkriger som de alla skickas iväg till.
 
Filmen består av en ensemble som verkligen heter duga. De tre stålarbetarna spelas av Robert De NiroChristopher Walken och John Savage, men vi ser även Meryl Streep och dessutom John Cazale i sin sista av fem orimligt starka filmroller.
 
"Brutal, besvärande och besinningslöst berörande... Detta är en av de mest gripande skildringarna som gjorts av Vietnamkriget, fast kanske framförallt av dess efterdyningar" kan du läsa i vår recension där "Deer Hunter" fick toppbetyg.
 
Den andra klassikern är "Avlyssningen". Inte nödvändigtvis en av Francis Ford Coppolas mest kända filmer, men ändå en av hans bästa. Här spelar Gene Hackman en övervakningsexpert som ställs inför ett moraliskt dilemma när en inspelning avslöjar verkar avslöja något betydligt mer allvarligt än den otrohetsaffär han väntade sig.
 
Även här dyker John Cazale upp, för övrigt samma år som Coppola regisserade honom i "Gudfadern del II".
 
Och för den som vill ha något mer lättsamt kanske första "Snuten i Hollywood" kan passa, speciellt nu när fjärde filmen "Snuten i Hollywood: Axel F" är på ingång.
 

Här är hela listan:

 
Avlyssningen
Bullets
Charter
Crazy Heart
De osynliga
Deer Hunter
Gledelig jul
Innan vintern kommer
Livet är underbart
 
Ninjababy
Proxima
Shirley
Skottet
Snuten i Hollywood
Snälla kriminella
Svinalängorna
The Fighter
Yalda - Förlåtelsens natt
| 22 december 2023 11:00 |