SPONSRAT

Skribent

Sarah Åkerman

28 juli 2018 | 15:00

15 saker du inte visste om "Mission: Impossible"-filmerna

Det finns så mycket att lära sig om dessa filmer, men det viktigaste vi kan lära oss är att Tom Cruise är en väldigt, väldigt häftig kille.
"Mission: Impossible"-filmerna är roliga, actionpackade filmer som förbluffar publiken gång på gång med sjuka stunt-scener som får stjärnan Tom Cruise att visa varför han är Hollywoods konung. Även för de mest inbitna fansen så tror jag denna lista kommer bli intressant, men du får skynda dig, dessa 15 saker om "Mission: Impossible"-filmerna kommer att explodera om 5 sekunder!
 
1. Tom Cruise fick klättra.
 
 
Cruise bestämde sig för att klättra upp för Burj Khalifa-byggnaden istället för att använda en greenscreen för detta galna stunt. Lat kan man inte kalla honon i alla fall!
 
2. Dermot Mulroney spelade cello i orkestern.
 
 
Dermot Mulroney som är mer känd som skådespelare är faktiskt också en cellist. Han var med i orkestern och spelade in musik till flera "Mission: Impossible"-filmer.
 
3. Det var nära ögat. 
 
 
Cruise insisterade att kniven i denna scen skulle vara riktigt. Han ville även att kniven skulle stoppa en halv centimeter ifrån ögat. Risky business!
 
4. Han föll med huvudet före.
 
 
I denna klassiska scen hade Cruise problem med att han föll med huvudet före och hans ansiktet slog i golvet om och om igen tills han fick nog. Han gick bort till en stuntman, lånade lite småpengar och la dem i hans skor. Cruise kunde därefter hålla perfekt balans i scenen, briljant idé!
 
5. Hjälp från överraskande håll.
 
 
Vi alla ber om hjälp ibland, vi frågar vår mamma eller våra vänner om de kan hjälpa oss. J.J Abrams frågade istället Steven Spielberg om hjälp. Spielberg kom med idén att spionerna kunde få hemlig information genom att använda engångskameror i "Mission: Impossible III".
 
6. Inte dåligt för att vara hans första jobb.
 
 
Vissa av oss börjar våra karriärer som diskare eller servitriser. J.J. Abrams började istället sin karriär som regissör med att spela in "Mission: Impossible III". Filmen hade en budget på 150 miljoner dollar. Inte dåligt som första gig!
 
7. Sista Betamax-filmen.
 
 
Den första "Mission: Impossible"-filmen var faktiskt också den sista Betamax-filmen som har producerats av en stor filmstudio.
 
8. Wolverine har mycket att tacka för.
 
 
Hugh Jackman hade inte fått rollen som Wolverine i "X-Men" om det inte var för att Dougray Scott, som egentligen var menad som Wolverine, var tvungen att fortsätta spela in "Mission: Impossible" istället. Scott hade även en bruten hand vilket försvårade situationen för honom, tur i oturen för Jackman i alla fall.
 
9. Bikinis och nunnor.
 
 
Två saker som inte brukar finnas i samma mening: Bikini-modeller och nunnor. Vad har de gemensamt? Att de båda blev en manöver för att "Mission: Impossible"-gänget skulle få filma ifred när de var i Rom. De ringde in skådespelare som låtsades spela in scener till filmen så att fans skulle låta dem va när de spelade in och det fungerade. Vilket man kan förstå, för vem vill inte titta på en blandning mellan bikini-modeller och gamla nunnor?
 
10. Av alla saker man kan bryta revbenen av…
 
 
Tom Cruise är känd för att göra sina galna stunts helt själv i "Mission: Impossible"-filmerna. Men det var av en helt annan anledning som Cruise skadade sig denna gång. Han vände sig nämligen om för snabbt och bröt flera revben i farten.
 
11. Polisen trodde det var bombhot.
 
 
När Paramount hade den briljanta idén att man skulle lägga ut 4500 stycken högtalare som spelar temat för "Mission: Impossible III", så hade nog inte Paramount räknat med att högtalarna såg väldigt skumma ut och att många skulle tro att det var bomber som var utplacerade. Polisens bombexperter blev inkallade flera gånger för att förstöra dessa ”bomber” och ett sjukhus blev till och med avstängt på grund av det.
 
12. Metallica skrev låten.
 
 
"Mission: Impossible II" var den första filmen som Metallica skrev en låt för.
 
13. Tack, men nej tack.
 
 
Paramount bad Reza Badiyi, som var regissör till tv-serien "Mission: Impossible", att vara med som konsult till de nya filmerna. Men när Badiyi kom till inspelningen av "Mission: Impossible" så tackade regissören Brian De Palma så mycket för hjälpen men sa även att han helt enkelt inte behövde Badiyis hjälp. Anledningen berättade han var för att filmerna skulle vara helt annorlunda från tv-serien och att det bara skulle bli stelt för båda regissörerna om de skulle försöka samarbeta. Badiyi höll med och gick därifrån.
 
14. Händer kanske helt enkelt inte är hans grej?
 
 
J.J. Abrams måste verkligen ogilla se när personer rör vid varandra. I alla fall är det vad jag tror eftersom både Tom Cruise och Billy Crudup fick använda sina egna händer när de skulle slå varandra. Cruise fick även trycka in en pistol i näsan på sig själv när det egentligen var en annan skådespelares jobb.
 
15. Regissören fick hålla för ögonen.
 
 
Som vanligt när man ber Cruise att inte göra något så gör han det mot all förmodan. När han klättrar på en bergkant i inledningsscenen till "Mission: Impossible II" så är det verkligen honom som du ser som klättra på en bergkant. Regissören John Woo ville använda sig av greenscreen men Cruise insisterade att de skulle filma scenen på riktigt istället.
 
Den sjätte filmen i serien - "Mission: Impossible - Fallout" - får svensk biopremiär 3 augusti.
 
 
Vad tycker du om Tom Cruise och hans galna stunts?
| 28 juli 2018 15:00 |