Film

Skribent

Katarina Emgård

3 juli 2015 | 00:00

15 kul fakta om Tom Cruise

Allas vår Tom fyller 53 år idag och det ska vi såklart fira!
Vare sig du föredrar att minnas honom som skogsmulleprins i ”Legend – Mörkrets härskare”, fartdåre med bländvitt leende i ”Top Gun”, som förförisk blodsugare i ”En vampyrs bekännelse” eller som hårdkokt actionhjälte i ”Edge of Tomorrow” så har denna man hållit hyfsat hög kvalité på sina filmval genom åren, åtminstone Blockbustermässigt. Så pass att jag blev positivt överraskad vid en närmre granskning. Förvisso är där några bottennapp, men gillar man action är han ändå ett ganska säkert kort.

Men trots sitt bidrag till raketförsäljningen av Ray Bans känns det som att han idag är minst lika känd för soffincidenten i ”Oprah” som för dansscenen i ”Föräldrafritt”. Mycket såklart på grund av sin koppling till scientologikyrkan, vilket troligtvis också har gett upphov till sajten Tom Cruise Is Nuts.

Tyvärr lyckades jag inte luska ut huruvida ryktet stämmer att han bär högklackat på jobbet, men här är lite annan kul fakta om den korta snubben som fick en hel generation tonårskillar att vilja ta värvning.

1. Den 10 oktober 2006 instiftade Japan en officiell ”Tom Cruise”-dag. Detta eftersom han är den Hollywoodstjärna som besökt landet flest antal gånger. 

2. Man skulle kunna tro att valfri skådespelare från Mellanöstern eller Indien stod som modell för Aladdin i Disneys film om den unge prinskåte pojkspjuvern. Men icke, man baserade istället hans utseende och rörelsemönster på Tom Cruise.3. Trots sina idag starka kopplingar till Scientologikyrkan är Tom Cruise från början uppfostrad i den katolska läran. I ung ålder ville han dessutom bli präst. Det gick så långt att han studerade teologi i Frankrike i ett halvår innan han blev utslängd för att ha stulit vin.   

4. Hans pappa är ingenjör och hans mamma speciallärare. De flyttade runt så mycket när han var liten att han hann med 15 olika skolor på 12 år. Tom Cruise säger sig även ha en dålig relation till sin far som var en redlig översittartyp.

5. ”Top Gun” kunde sett helt annorlunda ut. Andra skådespelare som var tilltänkta rollen som Maverick förutom Tom Cruise var bland annat Sean Penn, Tom Hanks och Nicolas Cage.

6. Tom Cruise är inte bara actionhjälte på film. Efter att ha bevittnat en ”hit and run”-incident hjälpte Tom offret till närmsta sjukhus där han även slutade upp med att betala hennes räkning på 7000 dollar. Han lär även ha räddat ett par barn från att bli nertrampade på en galapremiär, en brud från att bli rånad på Londons gator och fem personer ur en brinnande segelbåt ute till havs.7. År 1994 tog Tom Cruise flygcertifikat på riktigt. Det var en gåva från regissören Sydney Pollack som han jobbat med under inspelningen av ”Firman”. Han äger en P-51 Mustang från andra världskriget. Killen gillar att köra fort både i luften och på land. Han innehar även ett legendariskt "Top Gear" test track time, men så köpte han också sin första motorcykel redan som 12-åring. 

8. För alla er som gillar samlarprylar är det tyvärr dåliga nyheter. Tom Cruise har konsekvent vägrat att ställa upp med sin nuna på actionfigurer. Det finns heller inga tv-spel eller andra leksaker associerade till honom.

9. Innan han slog igenom som skådis har han också jobbat som servitör, portvakt och städare.  

10. Anne Rice var inte särskilt förtjust i castingen av Tom Cruise som vampyren Lestat. Hon ska ha klagat högt och brett över det usla valet, men direkt efter att ha sett filmen bittert ångrat sig. Därefter gick hon offentligt ut och bad Tom om ursäkt. Detta gjordes såklart med pompa och ståt: inget mindre än ett par helsidesannonser i tidningen Variety blev det å Toms vägnar. 

11. Han är den första skådisen som medverkat i fem filmer i rad som cashat in hutlöst med pengar, närmre bestämt upp emot 100 miljoner dollar. Filmerna var: ”På heder och samvete”, “Firman”, “En vampyrs bekännelse”, ”Mission: Impossible” och ”Jerry Maguire”.


12. Han har varit gift tre gånger, i ordning med: Mimi Rogers, Nicole Kidman och Katie Holmes. Tom Cruise levde även upp till sina egna filmklyschor då han friade till Katie i Eiffeltornet. Dessutom var hans best man på bröllopet ingen mindre än David Miscavige, ledaren för Scientologikyrkan.

13. Under hela 2002 bar han tandställningen för att fixa till sina tänder. Han ska ha skämts så mycket över dem i yngre år att han inte ens ville ställa upp på reklamfoto för filmen ”The Outsiders”, detta enligt den utomordentliga källan - Patrick Swayzes självbiografi. 

14. Han gör flertalet av sina stunts själv. Men förutom att han älskar all typ av fartfylld sport tittar han också på film varje dag. I sin första lägenhet i New York hade han tydligen inga gardiner, då han spenderat alla sina pengar på den fetaste TV-utrustningen som 80/90-talet hade att erbjuda. 

15. Tom Cruise kunde slutat upp både som ”Iron Man”, ”Edward Scissorhands” och i ”A Beautiful Mind”. Jag undrar hur det skulle sett ut.Istället för att gratulera honom med ”Jag må han leva” tänker jag ägna detta klipp åt mannen med glansen istället:


Vilka är era favoritfilmer med Tom Cruise? Kommentera nedan.
| 3 juli 2015 00:00 |