Film

Skribent

MovieZine

30 juli 2015 | 11:00

15 kortfilmer om killar som gillar killar

Flera av dem kan du se gratis under Pride-veckan!
Svenske regissören David Färdmar fick mycket uppmärksamhet för sin kortfilm ”Love” från 2008, en stark berättelse som prisats på festivaler världen över. 

När vi bad honom om tips på andra sevärda kortfilmer med gaytema plockade han fram en mastig lista på hela 15 stycken. Passa på nu under Pride-veckan att upptäcka några av kortfilmsvärldens finaste och viktigaste historier!

En del av filmerna har getts ut på kortfilmssamlingar som "Boys on Film", andra finns att se gratis på webben. Några av dem är vi stolta över att kunna visa exklusivt för MovieZines läsare nu under Pride-veckan. Stort tack till filmskaparna för den möjligheten!


I Don’t Want To Go Back Alone


(Brasilien, 2010, 17 min) 
Regi: Daniel Ribeiro 

När den nye eleven Gabriel börjar i skolan förändras hela den synskadade Leonardos 15-åriga liv. Leonardo får nu tampas med sin svartsjuka tjejkompis Giovana, samtidigt som han även måste reda ut sina egna känslor inför sin nye vän, Gabriel. En väldigt rörande, ovanlig och vackert berättad historia som några år senare utvecklades till långfilmen ”Varje gång jag ser dig” som dessutom valdes ut till Brasiliens Oscarsbidrag 2014. 
Lucky Blue 


(Sverige, 2007, 28 min)
Regi: Håkon Liu 

Det är sommar och Olle arbetar på sin pappas camping. Som vanligt kommer Barbro dit med sin karaokeutrustning, och den här gången även med sin brorson Kevin. Tillsammans utforskar de två unga männen försiktigt sina identiteter och kärleken. En till ytan lite söt och romantisk historia men under ytan finns mörkret och svärtan som både unga och vuxna kan känna igen sig i när kärleken slår till på allvar för allra första gången och man måste hitta modet att till slut våga kasta sig ut. Trevor 


(USA, 1994, 23 min)
Regi: Peggy Rajski 

Trevor närmar sig puberteten och börjar inse att han förmodligen är gay. När han möts av hån och fördomsfulla kommentarer både från klasskamrater och sin familj gör han ett försök att begå självmord. Ett tungt ämne som behandlas med varsam hand av regissören som trots allt lyckas få in väldigt mycket humor, värme och hopp i berättelsen, med en strålande Brett Barsky i huvudrollen och allt till tonerna av Diana Ross ”I'm coming out”. Vann en Oscar för Bästa Kortfilm 1994.
 


Mirrors 


(Kanada, 2007, 14 min) 
Regi: Etienne Desrosiers 

Julian är en melankolisk tonårskille som försöker komma underfund med sin sexuella läggning. På semestern i sommarstugan vid sjön betraktar han sin familj, vänner och några grannar som alla ger sig hän åt heta möten. Med vackert foto, sparsam dialog, mycket undertexter och en ung, alltid lika magnetisk, Xavier Dolan i huvudrollen blir jag drabbad, trots den något tunna historien. Hundvakten


(2014, Sverige, 14 min)
Regi: Caroline Ingvarsson 

Ett humoristiskt och rörande porträtt av en man vars huvudsakliga uppgift är att passa en hund. Han lever i och med sina minnen som handlar om längtan, drömmar och om en svindlande passion i ungdomen som aldrig ledde till något mer än hjärtesorg. Filmen drabbar mig lika hårt varje gång jag ser den och jag både skrattar och fäller en tår av den här helt ljuvligt berättade lilla historia om Lars- Gunnar och hunden han passar.


       

Steam


(USA/Israel, 2009, 15 min)
Regi: Eldar Rapaport 

En kamp mellan ångest, reflektion och rädsla uppstår när två främlingar försöker förstå vad som pågår när de fastnat i en ångbastu tillsammans. Värmen ökar, de måste komma därifrån, men plötsligt kan de inte hitta någon dörr ut .. Vad är det här för plats egentligen, och hur hamnade de här? Intressant, spännande och en riktig tankenöt för tittaren att knäcka när den mycket oväntade twisten mot slutet kommer. Vinnaren av Iris Prize Festival 2009. It’s Not A Cowboy Movie


(2012, Frankrike, 12 min) 
Regi: Benjamin Parent 

På rasten, både inne på killtoaletten och tjejtoaletten, börjar två vänner prata med varandra om filmen de såg kvällen innan på TV: ”Brokeback Mountain”. En väldigt humoristisk, varm och uppfriskande historia om något så enkelt som fyra franska tonåringar på skoltoaletten som pratar om en filmen de sett, men där ändå mycket annat blir sagt mellan raderna och om samtiden. Teens Like Phil


(2012, USA, 21 min) 
Regi: Dominic Haxton & David Rosler 

Inspirerad av ökningen av verklighetsbaserade tragedier med mobbning och självmord på högstadieskolor i USA berättas här historien om den homosexuella killen Phil och hans före detta bästa vän, Adam, som nu blivit hans värsta mobbare. Till skillnad från Trevor, så är denna filmen ännu tyngre, mörkare och berättad i en mer realistisk ton både filmiskt och skådespelarmässigt, vilket gör att den även träffar något hårdare, men också här finns hoppet mot slutet. 
Lavender Hill: A Love Story


(2013, USA, 23 min) 
Regi: Austin Bunn 

Dokumentärfilmen avslöjar en rik och komplex historia om när några unga författare, artister, studenter och politiska aktivister i början av 70-talet gjorde ett experiment och köpte mark och byggde upp ett slags eget HBTQ-samhälle i West Danby utanför New York. Filmen blandar gamla exklusiva 8 millimetersfilmer och även nyfilmat material med några utav medlemmarna som nu återvänt till Lavender Hill för att minnas tillbaka till deras glansdagar på 70-talet. Skratt, gråt och en massa andra känslor i ett härligt virrvarr bubblar upp under denna fantastiskt fina, intressanta och humoristiskt berättade dokumentärfilmen om en tid som flytt men finns kvar i deras hjärtan. Spooners 


(USA, 2013, 14 min)
Regi: Bryan Horch 

Efter att äntligen ha lyckats övertalat sin man om att göra sig av med deras gamla futon säng blir Nelson tvungen att komma ut i ett spektakulärt sätt då han är på Drowzy's Mattress World för att inhandla deras nya säng. Med de två grymt roliga huvudrollsinnehavarna Walter Replogle och Ben Lerman som säng-köpar-paret och även en drös av humoristiska biroller därtill blir det här en skrattfest från början till slut. Kortfilmen blev en stor filmfestivalsuccé och ledde till en hel web-tv- serie som just nu går att se på Youtube.Winter Morning


(Färöarna, 2014, 18 min) 
Regi: Sakaris Stórá 

Som en bonus på listan: en fin lesbisk historia från Färöarna. Vänskapen mellan de två bästa tjejkompisarna Maria och Birita har nu lett dem till en avgörande vändpunkt i deras tonårsliv där allt når sitt klimax på en fest hemma hos en av deras vänner. Filmen behandlar kärlek, vänskap och identitet, universell problematik när tonåringar brottas med stigman, men lyckas ändå skapa en helt egen ton som kan ha att göra med att filmen är inspelad på Färöarna vilket ger den dess unika atmosfär. 

Tillgänglig limiterad tid på Vimeo (lösenord: spilla240)Bendik and The Monster


(Norge, 2014, 10 min) 
Regi: Frank Mosvold

En animerad berättelse om ett monster, som drömmer om att bli en kabarésångare och även den unge pojken Bendik. Bendik hjälper Monstret att följa sina drömmar, medan Monstret hjälper Bendik med hans förhållande till sin mamma och hennes nye pojkvän. Det är en film om att hitta sig själv och att utmana andras förutfattade förväntningar av sin egen könsidentitet som berättas med värme, en stor portion humor och gjord med en fantastisk grafik. 
Gayby


(USA, 2010, 12 min) 
Regi: Jonathan Lisecki 

En homosexuell man och en heterosexuell kvinna bestämmer sig för att skaffa barn tillsammans, på det gamla hederliga sättet… Fantastisk rolig film om ett alltid lika aktuellt ämne bland homosexuella som vill bli föräldrar, hur ska man gå tillväga? Huvudrollerna gestaltas briljant av Matthew Wilkas och den hysteriskt roliga Jenn Harris, en riktig komedienn. Kortfilmen växte på två år till sig och kom sedan ut som en långfilm.Caged 


(Holland, 2013, 14 min)
Regi: Dylan Tonk & Lazlo Tonk 

David och Neils tillbringar större delen av sin tid åt att träna tillsammans på den lokala idrottsplatsen. Samtidigt trakasserar deras vänner en ny kille i samhället för att han är gay. Nu sätts David och Neils nära vänskap på prov då Neils avslöjar sin allra största hemlighet för David. En välskriven och välspelad komma-ut-historia i sportmiljö med ett vackert och intressant foto och fina rollprestationer från några utav de unga skådespelarna. 


Large 7ac37e76993c18f040deafcf75579f55 onsuffocation

On Suffocation


(Sverige, 2013, 7 min) 
Regi: Jenifer Malmqvist 

Två homosexuella män i Mellanöstern är på väg att bli avrättade på grund av deras sexuella läggning. Sju minuter utan dialog. En otäck och väldigt angelägen film om när ett system blir viktigare än en människas liv. Det mest otäcka med filmen är att den skulle kunna vara helt sann. Det är knappt att jag vill eller vågar ta ett enda andetag under dessa gastkramande sju minuterna som lämnar mig med en stor tung sorg i hjärtat efter sista rutan rullat klart. Vann mycket välförtjänt Guldbaggen för Bästa Kortfilm 2013. 
Bonustips från regissören och producenten:

Love 


(Sverige, 2008, 20 min) 
Regi: David Färdmar

På en gata i den ljuva sommarnatten träffar den 22-årige Love och den några år äldre Sebastian på varandra av en slump. De bär på samma hemlighet och deras möte visar sig få oanade konsekvenser för dem båda, när kärleksfull lek blir till våldsamt allvar ... Med Adam Lundgren, Jonas Rimeika och Alicia Vikander i rollerna. 

Tillgänglig limiterad tid på Vimeo (lösenord: LOVEPRIDE2015)Ett sista farväl 


(Sverige, 2013, 13 min) 
Regi: Casper Andreas, Producent: David Färdmar 

Ett stilla men omskakande porträtt av en åldrande författares sorg över sin långvarige partners död. Hemsökt av syner av sin förlorade make, och i strid med sin dotter som försöker återknyta banden dem emellan, måste han möta den omöjliga uppgiften att gå vidare och finna frid efter en förödande förlust. Filmfestivalsuccén med Tomas von Brömssen, Iwar Wiklander och Liv Mjönes i rollerna.

David Färdmar
| 30 juli 2015 11:00 |