Film

Skribent

Matilda Klinga

29 november 2016 | 18:10

13 saker som du kanske inte visste om ”Love Actually”

Oavsett vad tycker om filmen så har du säkert sett  "Love Actually" någon gång. Julen är snart här så vi kan med stor säkerhet räkna med att den visas på TV snart igen. Här följer lite fakta som du kanske inte visste om filmen.
"Love Actually" går på TV varje jul och har blivit en riktig julklassiker. Det går inte att låta bli att se den varje år, och om man inte ser hela så lyckas man i alla fall alltid snappa upp delar av den. "Love Actually" utspelar sig i London och följer 8 par och hur deras liv utvecklas under en månad fram tills jul. 

Visste du exempelvis att Emma Thompson var för smal för sin roll och hur många gånger ordet "actually" faktiskt sägs i filmen? Här följer en lista med 13 punkter med sådant som du kanske inte redan visste. 

1. För att undvika stora folksamlingar spelades flera scener in på natten. Eftersom julhandeln är så hektisk är det svårt att filma när varuhuset har öppet. Det bekräftar Emma Freud som var med på inspelningarna och jobbade med manuset. Hon skriver: ”Vad bra, här kommer Rowan och filmas vid midnatt på Selfridges,”




2. I "Love Actually" spelar Emma Thompson och Hugh Grant syskon men i ”Förnuft och känsla” från 1995 spelade de ett kärlekspar. 

3. Olivia Olson som spelar Sams förälskelse Joanna sjöng faktiskt för bra. I filmen sjunger hon Mariah Careys ”All I want for christmas is you” och regissören mixade om låten så rösten lät mer som barn brukar sjunga. 

4. När Hugh Grants karaktär David har träffat USA:s president talar han om det bästa med Storbritannien och nämner då Harry Potter. Grant var tänkt att spela Gyllenroy Lockman i ”Harry potter och hemligheternas kammare” men fick tacka nej på grund av andra åtaganden. Däremot är Alan Rickman och Emma Thompson från "Harry Potter"-filmerna med i ”Love Actually”. 



5. Ordet ”actually” sägs 22 gånger i filmen av olika karaktärer.  

6. Emma Freud tweetade också om att January Jones skrev en del av sina egna repliker till filmen. ”January Jones skrev hälften av alla sina repliker. Hon var så rolig när hon filmade den scenen:” 





7. Richard Curtis sökte länge efter en skådespelerska som kunde spela Sarah. Han upprepade hela tiden att han sökte efter en brittisk motsvarighet till Laura Linney, men han hittade ingen som han tyckte passade. Till slut fick Linney rollen som Sarah.

8. Emma Thompson var för smal för sin roll så hon var tvungen att ha på sig en så kallad "fat-suit". Alltså en dräkt som skulle få henne att se större ut. 



9. Scenerna på flygplatsen i början och slutet på filmen är inspelade på Heathrow flygplats i London. Kamerateamet filmade i en hel vecka, och så fort de såg någonting spännande så spelade de in. Sedan var de tvungna att fråga människorna om lov att få använda materialet. 

10. Filmens regissör Richard Curtis har alltid med en karaktär vid namn Bernard i sina filmer och det är aldrig en särskilt trevlig karaktär. När Curtis gick på College blev han lämnad av sin flickvän för en man som hette just Bernard. I ”Love Actually” är Bernard den jobbiga sonen till Emma Thompsons och Alans Rickmans karaktärer. Curtis måste ha känt sig riktigt sårad eftersom Bernard alltid dyker upp som en jobbig typ. 

11. Den japanska filmen ”It all began when I met you” från 2013 är inspirerad av ”Love Actually”. Filmen vävs ihop av sex separata historier om tio personer på Tokyos centralstation precis innan jul. Det är inte bara handlingen som påminner om "Love Actually", utan filmaffischen är också väldigt lik.



12. Efter "Love Actually" är det flera skådespelare som har fått stora roller både på bio och TV. January Jones är bland annat känd som Betty från tv-serien "Mad men" och "X-Men: First Class". Rodrigo Santoro kan du se i "300" om du nu känner igen honom, han är även med i tv-serien "Westworld". Chiwetel Ejiofor som spelar Peter medverkade i den Oscarsbelönade filmen "12 years a slave".

Thomas Brodie-Sangster som spelade pojken Sam kan vi idag se i "The Maze Runner"-filmerna där han spelar Newt. Han var också med i tv-serien "Game of Thrones" och har inte förändrats så mycket sedan 2003.
  


13. När Mark förklarar sin kärlek för Juliet så håller han upp skyltar som han har skrivit för hand. Under inspelningen användes flera olika skyltar, till exempel där ordet "perfect" var mer i fokus. Minns du vilken som användes?



Vilken sida av "Love Actually"-tittarna står du på, älska-sidan eller hata-sidan? Kommentera gärna nedan!
| 29 november 2016 18:10 |