Film

Skribent

Andreas Samuelson

26 oktober 2019 | 15:00

13 bästa skräckfilmsfynden på Netflix

Skräckfilmsmaraton är alltid ett måste under årets rysligaste högtid Halloween och här är några udda Netflix du kan ha missat – eller bör se igen.
Antal förfester på Halloween somvi spenderat med Freddy, Jason, Carre och Chucky är oändliga. Även moderna skräckikoner som Jigsaw och Babadook har nästlat sig in i våra traditioner. En bra skräckis är lika viktigt som pumpor på allhelgona så vad återstår när vi sett våra älskade klassiker en gång för mycket? Lyckligtvis har Netflix ett generöst utbud med flera mindre kända pärlor värda att upptäcka. Här är 13 av de bästa.
 
 

1. Aterrados

 
Ovanligt intensiv och skrämmande rysare som utspelas i ett förortsområde i Gran Buenos Aires. En polis försöker tillsammans med några utredare av paranormala fenomen förstå vad som försiggår i några närliggande hus.
 
 

2. The Babysitter

 
Fartfylld, våldsam och underhållande skräckkomedi om pojke som har sitt livs helg med den sexiga barnvakten (Samara Weaving) han är förälskad i – tills han upptäcker att hon är med i en satanistisk sekt. Härligt opretentiös hyllning till genren för fansen.
 
 

3. Cargo

 
Världen har tagits över av ett zombievirus som smittar inom 48 timmar. En pappa (Martin Freeman) med bebis kämpar för att överleva i den australienska vildmarken och får hjälp av en aboriginsk flicka. Ett färskt bidrag till den apokalyptiska zombiegenren och nyttjar de autentiska miljöerna väl.
 
 

4. Creep 1 + 2

 
En utmärkt Double Feature! Duon Mark Duplass och Patrick Brices (även huvudroller) två mockumentär-thrillers handlar om en psykotisk seriemördare som gör sig bekant med oskyldiga dokumentärfilmare. Otäck med förlösande svart humor och perfekt att se innan trean släpps!
 
 

6. The Invitation

 
Psykologisk thriller om en middag vars värdars tillkännagivande att de är med i en sekt får en av gästerna att ana oråd. En riktig nagelbitare som med små medel och djup paranoia trappar upp spänningen till en riktigt obehaglig final.
 
 

7. It Comes at Night

 
I en postapokalyptisk värld hotar en dödlig infektion befolkningen och en man har isolerat sig själv och sin familj i en stuga i skogen. När ett yngre par med sitt barn söker hjälp hos dem utvecklas paranoia med dödliga konsekvenser. Subtil, nedtonad rysare prioriterar atmosfär och karaktärsutveckling framför våld och effekter.
 
Large d7348ba4e22c0c94e2d4a41403f98d82 jennifers 20body
 

8. Jennifer’s Body

 
Flopp när den kom, kultfilm idag. Megan Fox gör sitt livs roll som titeltjejen vars möte med satanistiskt rockband resulterar i en förvandling till mansslukande demon. Amanda Seyfried är bästa väninnan och Oscarsvinnaren Diablo Cody (”Juno”) har skrivit det rappa manuset.
 
 

9. Murder Party

 
Ensam stackare hamnar på Halloween-fest anordnad av konststudenter som planerar att mörda honom som del av en installation. Bisarr, rolig och originell svart komedi utnyttjar den låga budgeten väl. Extra kul maskeraddräkter för fans av ”Blade Runner” och ”The Warriors”.
 
 

10. The Ritual

 
Ovanligt otäck rysare som utspelas i svenska skogarna. Fyra vänner reser till Kungsleden i Lappland (egentligen Rumänien) för en avslappnande semester men inser snart att något okänt hotar dem i skogen – som de inte hittar ur. Lyckas både skrämmas och undvika de värsta klyschorna.
 
 

11. Under the Shadow

 
I krigets Iran 1988 hotar inte bara bombattacker en kvinna och hennes unga dotter men även något annat, omänskligt verkar vara ute efter dem i hyreshuset de bor i. Unik, intelligent rysare lyckas kombinera skildring av kvinnors utsatthet i kriget med en traditionell spökhistoria.
 
 

12. Verónica

 
Verklighetsbaserad rysare som skildrar händelserna i en Madrid-baserad familj 1991. En tonårsflicka upptäcker att övernaturliga krafter hotar henne och hennes småsyskon efter att hon lekt Anden i glaset med två väninnor. Här finns en obehaglig nerv som ofta saknas hos amerikanska motsvarigheter.
 
 

13. Wildling

 
Intressant, övernaturlig skildring av en tonårsflickas fysiska utveckling. Unga Powley har spenderat hela sin barndom i  källaren hos en man (Dourif) som varnat henne för ett mystiskt monster utanför. När hon som 16-åring befrias inser hon snart att det kanske är hon som är monstret. Håller inte hela vägen men Powleys starka insats gör den sevärd. Dourif är som alltid bra och Tyler (även producent) spelar en sheriff som tar hand om flickan.
 
 
Vad ser du på Halloween i år?
| 26 oktober 2019 15:00 |