Film

Skribent

Andreas Samuelson

31 december 2019 | 12:00

12 snyftfilmer vi grät till 2019

Ibland är det skönt att lätta på trycket och vad passar då bättre än en god, hederlig snyftare? Här är 12 filmer som fick fart på tårkanalerna 2019.
Ofta faller filmval på komedi, skräck och action då vi vill bli underhållna och äta popcorn i biosalongen. Men ibland är det lika skönt att få gråta ut lite till ett tragiskt eller romantiskt drama. 2019 bjöd på flera sevärda snyftare och här är 12 av de bästa.
 
 

12. Five Feet Apart

 
Självklart ska kidsen ha sin årliga dos av ”Förr eller senare exploderar jag”-romantik. Denna gång verklighetsinspirerat på ett sjukhus där två tonåringar dödligt sjuka av cystisk fibros förälskar sig – men får inte röra varandra. Ladda ordentligt med näsdukar!
 
 

11. Judy

 
Judy Garland är en ikon inom film och musik om någon och förtjänar såklart en ordentlig biopic. Renée Zellweger påminner oss om sin talang när hon ger oss en ensam, trasig dalande stjärna som kämpade för att hålla sig kvar i rampljuset.
 
 

10. Beautiful Boy

 
Ännu ett verklighetsbaserat drama efter far och son David och Nic Sheffs memoarer. Följer en pappa som kämpar med sin tonårssons drogmissbruk. Järnstarka insatser från Steve Carell och Timothée Chalamet i huvudrollerna.
 
 

9. Ben is Back

 
Ett annat drama om förälder med missbrukande barn men i annorlunda tappning. Julia Roberts är mamman som på julafton får besök av sonen Lucas Hedges från avvänjningsklinik. Ett gripande, omskakande och oförutsägbart dygn följer.
 
 

8. Marriage Story

 
Både Adam Driver och Scarlett Johansson sniffar Oscars med sina hjärtekrossande rollprestationer i Noah Baumbachs gripande skilsmässodrama, kanske den bästa av sin sort sedan ”Kramer mot Kramer”.
 
 

7. Tell Me Who I Am

 
Netflix-dokumentär om två nu uppvuxna bröder som konfronterar den enes minnesförlust som tonåring och de mörka familjehemligheter som grävdes upp. Verkliga tragedier är oftast de värsta och det är den här berättelsen ett bevis på.
 
 

6. Avengers: Endgame

 
Den spektakulära avslutningen på Marvels populära filmserie om Avengers-hjältarna bjöd förutom action även på dramatiska dödsscener och tårfyllda farväl som fick även den mest härdade machotittaren att darra på läppen.
 
 

5. Toy Story 4

 
Pixar bevisade återigen att de kan underhålla både barn och vuxna när de återintroducerade Woody och hans vänner. I det här äventyret åker de på campingtur och bland alla tokigheter fanns även rörande budskap om att hitta hem och ta farväl.
 
 

4. Rocketman

 
Taron Egerton ägde varenda bildruta i rollen som musiklegenden Elton John i årets vildaste biopic som bjöd på både musik, dans, droger, sex – och tårar. Speciellt var relationen med Johns föräldrar något som fick det att knyta sig i hjärtat.
 
 

3. If Beale Street Could Talk

 
”Moonlight”-regissören Barry Jenkins andra film var även det ett finstämt, poetiskt drama om komplicerade relationer. Här är det ett ungt par vars passionerade romans får förhinder när den ena hamnar i fängelse oskyldigt anklagad för våldtäkt.
 
 

2. The Nightingale

 
Motsatsen till en feelgood-film finner du i denna smutsiga, brutala men likväl gripande hämndrulle som utspelas 1800-talets Tasmanien. En ung kvinnas jakt på mannen som mördare hennes familj är lika omskakande som den är gripande.
 
 

1. The Hate U Give

 
Rasism och fördomar mot fattiga afro-amerikaner är knappast något nytt men fick nytt, kokande blod i det här hjärteskärande dramat. Här ser vi konsekvenserna av polisbrutalitet genom ögonen på en frustrerad 16-åring.
 
Vilka filmer grät du till under 2019?
| 31 december 2019 12:00 |