SPONSRAT

Skribent

MovieZine

27 januari 2016 | 18:00

12 saker du (kanske) inte visste om Beck-filmerna

Läs om Hollywood-filmatiseringen från 1970-talet, Mikael Persbrandts glömda Beck-debut, och den påfrestande grannen som fanns på riktigt.
Sveriges mest sedda deckarserie är inne på sitt 20:e år, och lika het som alltid. Senaste filmen med Peter Haber i rollen som Martin Beck, kallad "Beck - Gunvald", slår tittarrekord på C More, samtidigt som slutet på serien närmar sig.

Vi tittar tillbaka på filmsnutens långa historia och ger dig tio spännande fakta som du kanske inte kände till kring Beck.

1. Författarparet Maj Sjöwall och Per Wahlöö

Kommissarie Martin Beck skapades av författarparet Maj Sjöwall och Per Wahlöö redan år 1965. De bestämde sig för att skriva tio kriminalromaner, en om året, och lyckades också. Första boken blev ”Roseanna”, den sista ”Terroristerna” som kom ut 1975.

2. Första filmen

Det dröjde inte länge innan ”Roseanna” filmades. Året var 1967 och Keve Hjelm spelade huvudrollen. Hans Abramson stod för regi och Sven Nykvist skötte fotot. 

3. En Hollywood-version

Nästa filmatisering blev en Hollywood-version av ”Den skrattande polisen”, med premiär 1973. Handlingen hade flyttats från Stockholm till San Francisco, och Walter Matthau (som många kanske minns från ”Griniga gamla gubbar”) spelade kommissarien som fick heta Jake Martin. Gunvald Larsson blev Leo Larsen, spelad av Bruce Dern (senast aktuell i ”The Hateful Eight”). 



Men Beck-romanerna har också inspirerat till en rysk, en ungersk och en belgisk film. Totalt har åtta skådespelare tagit på sig huvudrollen.

4. Den bästa Beckfilmen?

Nästa svenska film blev Bo Widerbergs ”Mannen på taket” från 1976, baserad på boken ”Den vedervärdige mannen från Säffle”. Än idag hyllas den som den bästa Beck-filmen. Carl-Gustaf Lindstedt spelade huvudrollen. Över 3000 statister användes i den dramatiska scenen där en helikopter störtar på Odenplan. 750 000 biobesökare såg filmen som också hyllades av samtliga kritiker. Mannen på taket spelades av Ingvar Hirdwall, långt innan han skulle bjuda Peter Haber på stänkare.



5. Deckarserie med Gösta Ekman

För den äldre generationen än nog Gösta Ekman lika mycket Martin Beck som Peter Haber är för andra. Detta tack vare sex svensk-tyska filmer som släpptes år 1993 och 1994, med Ekman, Rolf Lassgård och Kjell Bergkvist i rollistan. Daniel Alfredson regisserade två, bland annat en nyinspelning av ”Roseanna”. 

I ”Polismördaren” syns Mikael Persbrandt i en biroll som polis!


6. Peter Haber får rollen 1997

År 1997 är det så dags för en ny omgång Beck-filmer, enbart inspirerade av Sjöwall & Wahlöös karaktärer. Många kritiker ogillade att samhällskritiken från romanerna hade gått förlorad, för att anpassa filmerna till en ”råare och kallare” nutid. Gösta Ekman var först tänkt att spela Beck även i de åtta nya filmerna, men rollen gick sedan som bekant till Peter Haber. Mikael Persbrandt var med från början som Gunvald Larsson.

7. Ring inte Gunvald (han ringer dig)

I Kjell Sundvalls ”Beck - Hämndens pris” från 2001 får tittarna höra Gunvald Larssons telefonnummer. Aftonbladet noterade att numret har en verklig mottagare, som fått stå emot med många busringningar kring premiären. Han fick senare 20 biljetter av filmbolaget som kompensation.

8. Grannen fanns på riktigt

Becks granne finns alltid där för att bjuda på en stänkare och lätta upp stämningen. I en av filmerna (”Den japanska shungamålningen”) får vi höra att han heter Valdemar i förnamn. Han finns inte med i Sjöwall & Wahlöös böcker, utan är skapad av en annan författarduo: Rolf och Cilla Börjlind, som skrev manus till ett 20-tal Beckfilmer. Peter Haber har berättat för MovieZine att karaktären bygger på en påfrestande granne som de själva har haft. Det framgår tyvärr inte om han bjöd på stänkare.



Var bor de då? Balkongen där man spelar in Beck och grannens scener hittas på Bergsunds strand 31 i Stockholm.

9. Slutet för Beck… eller?

Redan år 2002, efter 16 Beckfilmer, sägs det att Peter Haber och Mikael Persbrandt spelat rollerna för sista gången. Det ska vi få höra fler gånger under de följande åren: senaste ”Beck - Gunvald” är film nummer 31 i serien.

10. Tyska posters avslöjade dödsfall

Beckfilmerna är omåttligt populära i Tyskland. Men publiken verkar inte lika spoilerkänslig. Den 24:e filmen i serien, Kjell Sundvalls ”I Guds namn”, avslöjar en stor överraskning redan i sin titelöversättning: ”Mordet på Margaretha Öberg”. 



11. Crossover

I filmerna ”Flickan i jordkällaren” (2006) och ”Den japanska shungamålningen” (2007) möter Beck den tyske kommissarien Hans Sperling. Dieter Pfaff spelade Sperling som, likt Beck, haft en populär deckarserie i Tyskland mellan åren 1996-2007.

12. En dubbad tysk


Har du någonsin undrat varför Becks kollega Josef Hillman låter lite annorlunda än de andra? Han spelas av den tyske skådespelaren Hanns Zischler, och rösten görs av svenske Fredrik Ohlsson. Det beror såklart på att Beckfilmerna samproduceras med Tyskland, där alla andra dubbas till tyska - och Zischler får behålla sin röst.

Bonus! Så här låter Gunvald på tyska:


| 27 januari 2016 18:00 |