WTF!

Skribent

Andreas Samuelson

13 april 2015 | 19:30

12 gånger då popstjärnor gjort bort sig på film

Artister som agerar på film är ofta ett varningstecken. Här är några av de värsta som gjort genanta skådespelarförsök.
David Bowie, Barbra Streisand, Cher, Björk, Eminem. Musiker och artister som gett sig på skådespeleri och lyckats är mer undantag som bekräftar regeln. En nykläckt pop- eller rockstjärna som får huvudrollen i valfri film bådar ofta illa, och oräkneliga gånger har vi genomlidit rollprestationer som Gud glömde. 

Här är några av de värsta och pinsammaste insatserna från folk som borde hålla sig till sitt dagjobb.

Christina Aguilera i ”Burlesque”


Blondinen som gick från oskuldsfull Disney-profil till ”Dirty” popikon skulle vid 30 års ålder spela naiv småstadsflicka (!) vars drömmar om att bli stjärna tar henne till en burleskklubb i L.A. Trots att motspelerskan Cher opererat bort majoriteten av sina ansiktsuttryck så såg Aguilera ut som en trevande amatör med påklistrad ”charm” vid sidan om Oscarsvinnaren. En sista och mycket troligen sista ansats till filmkarriär.


Mariah Carey i “Glitter”


Visserligen har waildrottningens första stora huvudroll både sågats ner till fotknölarna och floppat (något hon beskyllde 9/11…) samt bevisat sig som duglig aktris i ”Precious”. Men det är fortfarande en kacklande kalkon vi har att göra med. Ett uppochnedgångsdrama där sångdivan – på allvar – spelar en blyg, fattig flicka från slummen som siktar mot toppen. Ungefär lika trovärdigt som när hon spelade slav i ”The Butler”…


50 Cent i allt


Rappare på film har varit ett ovanligt framgångsrikt koncept – både Ice Cube, Mos Def, Queen Latifah och Common har alla imponerat på vita duken. För Curtis Jackson gick det inte lika bra. Debuten ”Get Rich or Die Tryin’” försökte följa i biografispåren efter Eminems ”8 Mile” men haltade som bäst. Efter det har han bjudit på sitt stela, obekväma spel i en rad filmer, den ena mer snabbglömd än den andra.


Alice Cooper i “Monster Dog”


Skräckrockaren briljerade visserligen som sig själv i ”Wayne’s World” och det var kul att se honom spela Freddy Kruegers farsa i ”Freddy’s Dead: The Final Nightmare”. Men att se honom sjunga en pianoballad med Mae West (!) i en ”Det våras för mormor” var en rysare i sig och hans förvandling till en monsterhund i spanska ”Monster Dog” slår de flesta av hans musikvideos…


Miley Cyrus i ”LOL”


Världens kändaste twerkare filmdebuterade som tioåring i Tim Burtons ”Big Fish”. Efter det gick det bara utåt med filmkarriären med bottennapp som reklamfilmen ”Hannah Montana: The Movie”, slisksnyftaren ”The Last Song” och gästspel i ”2 ½ män” (kommentarer överflödiga). Spiken i kistan kom med mardrömsmelodramat ”LOL” där hon bloggar och gnäller sig igenom outhärdliga kärleksbekymmer. 


Sean Banan, Kikki Danielsson och Dr. Alban i ”Sean Banan i Seanafrika”


Ja, vad ska man säga? Ingen i trion är eller har på länge varit någon slags musikalisk kvalitetsgaranti. Men den här så kallade filmen var en skymf mot vad som någonsin visats på en filmduk. Ordet ”skådespeleri” förtjänar inte ens att nämnas – möjligen kan man gå så långt som att de ”uppenbarar sig och säger repliker”.


Vanilla Ice i “Cool as Ice”


Ännu ett skämt till artist vars i allt annat än positiv bemärkelse spektakulära filmdebut förtjänar en plats på samtliga kalkonlistor. En minst sagt svag remake av Brando-klassikern ”Vild ungdom” komplett med Vanillas engångshits-rap och en neongul motorcykel. Rapparen har senare spelat sig själv i ”Teenage Mutant Ninja Turtles II” och Adam Sandler-komedin ”That’s My Boy”. Precis, det är på den nivån.


Mick Jagger i “Freejack”


Rolling Stones-sångaren fick till det i gangsterdramat ”Performance”. Problemet var att han spelade just Mick Jagger och titelrollen i ”Ned Kelly” samma år visade att det handlade om en lyckosam engångsföreteelse. Jagger låg lågt skådespelarmässigt ett tag och verkade ha lärt sig sin läxa – innan han 22 år senare dök upp som en framtida skurk som stjäl och säljer kroppar i science fiction-floppen med Emilio Estevez.


Jon Bon Jovi i allt


När Bon Jovis karriär började tyna bort så fick sångaren med den berömda lejonmanen för sig att bli skådespelare. Allt skulle avverkas – romantiska komedier, skräckfilm, u-båtsthrillers, sportfilm, ”Ally McBeal”, ”Sex & the City”… Den ena prestationen värre än den andra. Senast spelade han mot Katherine Heigl i ”New Year’s Eve” – om det inte är motivation att åka på en comebackturné så vet jag inte vad.


Madonna i “Älska till döds”


Med handen på hjärtat – hon kom undan med hedern i behåll i ”Evita”, ”Tjejligan” och ”Susan var är du?”. Men sedan… resten. Madonnas rena närvaro verkar som rena döden för en film. Särskilt illa med äkta män inblandade (Sean Penn i ”Shanghai Surprise”, Guy Ritchie i ”Swept Away”). Men bland de värsta är 90-talsthrillern där hon slicker stearin från Willem Dafoes bringa. Sexscenerna var som hämtade ur en porrfilm – och detsamma gällde dialogerna.


Britney Spears i “Crossroads”


Filmens uselhet talar nästan för sig själv. Men det brutala karaokemordet på Joan Jetts ”I Love Rock’N’Roll” är oförlåtligt. Inte ens en småkul cameo i ”Austin Powers in Goldmember” kompenserar. Lyckligtvis har filmrollerna därefter lyst med sin frånvaro.


Justin Timberlake i “In Time”


Den gamla N’Sync-stjärnan kämpar hårt för att etablera sig som filmstjärna. Han har fått från biroller i filmer av creddiga regissörer som Nick Cassavetes, Richard Kelly, David Fincher och bröderna Coen. Men när han skulle testa lyckan som actionhjälte i påkostad sci-fi blev det platt fall och uppenbart att den där krulltottscharmen enbart räcker en viss bit.


Har ni fler skräckexempel? Kommentera nedan.
| 13 april 2015 19:30 |