SPEL

Skribent

Carl Adam Anderberg

30 januari 2017 | 18:00

11 spel vi ser fram emot under 2017

Det kommer vara väldigt spännande att vara speltok i år, och här är spelen du bara inte får missa.

Vi har ett mycket hett spelår framför oss. Nintendo släpper ny konsol, nytt Mario och nytt Zelda är på gång, och uppföljare till några av världens genom tiderna bästa spel kommer förhoppningsvis att släppas under år 2017. Här är 11 titlar du inte bör missa.

Horizon: Zero Dawn - 1:a mars




Guerilla Games gjorde sig ett namn med den kolsvarta "Killzone"-serien, men i deras nya spel har de bestämt sig för att göra världen ljusare med en sisådär tre tusen procent, samt inkludera en hel hoper olika robot-dinosaurier att jaga och strida mot. Fällor, pilbågar, riddjur, och en massa annat kommer ge spelarna frihet att ta sig an fienderna på många olika sätt.

Zelda: Breath of the Wild - 3:e mars 




I jakten på förnyelse har Nintendo öppnat upp spelvärlden Hyrule för utforskning på ett helt annat sätt än tidigare, och Link kan numera inte bara klättra utan dessutom interagera med fysiska objekt på ett nytt sätt. Att alla pratar engelska är ett litet orosmoment, men förhoppningsvis står det inte i vägen för att "Breath of the Wild" blir det bästa Zelda-spelet sedan Nintendo 64-eran. Vi håller tummarna. 

Mass Effect: Andromeda - 23:e mars




600 år efter händelserna i de första tre hyllade "Mass Effect"-spelen får spelaren här ta kontroll över en rymdskeppskapten vid namn Ryder. Andromedagalaxen står framför dina fötter och det är upp till dig var du vill styra kosan och vilka planeter du vill utforska. Utvecklarna BioWare utlovar också en högre grad av personlig påverkan i form av hur du väljer att utforma din karaktärs egenskaper. 

South Park: The Fractured But Whole - 1:a kvartalet 2017




Även om stridssystemet lämnade en hel del i övrigt att önska var "The Stick of Truth" ett gediget "South Park"-spel för fansen med tonvis av referenser för den insatte att ömsom skratta och ömsom rodna åt. Den här gången har Matt Stone och Trey Parker förflyttat handlingen från fantasy-land till ett superhjälte-dito, och blotta tanken på att få äventyra med The Coon och de andra är tillräcklig för att få förväntningarna att skjuta i höjden. Howdy Ho!

Yooka-Laylee - 11:e april




En andlig uppföljare till "Banjo-Kazooie" av gänget bakom originalspelen. Har delvis finansierats via Kickstarter, och för alla oss som gärna ser en återgång till forna tiders 3D-plattformare väntar med största sannolikhet en riktig högtidsstund. Underhållning behöver inte vara svårare än att sätta ett par överdimensionerade ögon på en lustig karaktär och få den att prata med extremt underliga läten.

Prey - 5:e maj




Original-"Prey" var en FPS-pärla med unik design och en hel del fräscha idéer i bagaget. Nu, 11 år senare, får spelet en uppföljare/remake utvecklad av den mycket talangfulla franska utvecklaren Arkane Studios, och om de förmår ta med sig några lärdomar från "Dishonored"-spelen kan det här bli riktigt, riktigt bra.

Red Dead Redemption 2 - 4:e kvartalet 2017




Hands down det spel jag ser allra mest fram emot under året. "Red Dead Redemption" var den ultimata western-simulatorn, och kunde dessutom ståta med en grymt medryckande historia, och när "Grand Theft Auto"-utvecklarna Rockstar nu återigen ger sig i kast med USA:s blodiga historia känns det som att mycket lite kan gå fel. Förresten, vem kan glömma ögonblicket när José González låt "Far Away" började spelas samtidigt som man red in i Mexiko? Ett fullkomligt ljuvligt spelögonblick som uppföljaren förhoppningsvis förmår trumfa.

Super Mario Odyssey - 4:e kvartalet 2017




Trailern som nyligen släpptes delade fansen i två läger, dels de som uppskattade den nya "verklighetstrogna" stilen, och dels de som hellre hade sett ett färgglatt svamprike än en urban storstadsmiljö. Jag tillhör den senare kategorin men är det något jag lärt mig om Nintendo genom åren är att man aldrig ska underskatta deras förmåga att skapa roligt gameplay. Marios nya mössa ser också ut att kunna erbjuda en hel del finurlig funktionalitet.

Days Gone - okänt




Zombies, zombies, zombies. Är vi inte trötta på dem vid det här laget? Jo, kanske, men det gör inte så mycket när de medverkar i så ambitiösa titlar som "Days Gone". En hel värld kommer att ligga framför våra fötter och det blir upp till oss själva hur vi väljer att gå till väga för att överleva postapokalypsen. 

The Last of Us Part II - okänt




Jag spelade igenom hela "The Last of Us", inklusive dess expansionspaket, samt kollade igenom den medföljande making of-dokumentären, i ett enda endorfinspäckat sträck. Det är nog enda gången jag någonsin gjort något liknande men jag kunde helt enkelt inte få nog. 16 timmar senare satt jag där, hålögd och jävlig, men med hjärtat fyllt av känslor för Joel och Ellie, och inför tvåan är förväntningarna på topp. Naughty Dog kan inte göra fel längre verkar det som, vilket såklart bådar otroligt gott inför "The Last of Us Part II". 

Spider-Man - okänt




Ett av mina favoritspel till original-Xbox var förvånande nog filmlicensspelet "Spider-Man 2". Det fanns nämligen inget spel som hade lyckats fånga känslan av att verkligen vara Spindelmannen så pass bra som det spelet gjorde, och jag kunde spendera timmar på att bara svinga mig runt på Manhattan, stoppandes ett brott här eller där när andan föll på. I år återvänder Spider-Man till TV-spelens förlovade land och i ryggen står kapabla Insomniac Games, som tidigare gjort "Ratchet & Clank"- och "Resistance"-spelen. Om de lyckas sätta svingmekaniken på samma sätt som "Spider-Man 2" gjorde kan jag nästan lova att "Spider-Man" lär bli ett av årets mest spelade spel för min del.

Läs också om de 5 bästa spelen från 2016!


Vilka spel ser du mest fram emot under år 2017? Kommentera gärna nedan!
| 30 januari 2017 18:00 |