Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

3 april 2016 | 12:00

11 skådisar som var skrämmande nära att spela i "Game of Thrones"

Jon Snow, Daenerys, Sansa... idag är det svårt att föreställa sig några andra i rollerna, men här är 11 skådespelare som föll på målsnöret under rollsättningen. Hur tänkte dem?!
Med nya avsnitt av "Game of Thrones" runt hörnet är det helt rätt tid att vara väldigt tacksamma för de skådespelare vi fått bekanta oss med i serien. Det kunde nämligen ha sett hemskt annorlunda ut - med betoning på "hemskt". Här är 11 skådisar som nästan spelade rollerna vi känner igen!

1. Jennifer Ehle - Catelyn
Stackars Jennifer Ehle spelade faktiskt Catelyn Stark i det ursprungliga pilotavsnittet, men på grund av hur usel den blev fick 90% av avsnittet spelas in på nytt och då valde man att byta ut vissa skådisar. Ehle blev en av dessa och hennes insats sågs aldrig av någon annan än filmcrewet. Med filmer som "Zero Dark Thirty", "The King's Speech" och "Fifty shades of grey" på CV:et var hon förmodligen en ganska annorlunda Catelyn än den vi känner till nu.

2. Sam Heughan - Renly Baratheon/Loras Tyrell
Här ser ni en som gjort ett ärligt försök - hela sju ärliga försök, faktiskt. Karlen som spelar Jamie Fraser i "Outlander" gjorde som de flesta andra brittiska skådisar och sökte till "GoT" och det verkar inte ha spelat någon roll för skådisen vilket hem han hamnade i, då han läste för sju olika roller. Två av dessa ska ha varit Renly Baratheon och Loras Tyrell och kom alltid till slutaudition, men med ständig förlust. Herregud, bara ge honom en roll och döda honom i nästa avsnitt - grabben skulle ju uppenbarligen dö för en roll!

3. Jamie Campbell Bower - Ser Waymar Royce
Ansiktet som har synts i de flesta stora franchiser nu (Gellert Grindelwald i "Harry Potter", Caius i "Twilight", Jace i "The Mortal Instruments") hade även en liten roll i piloten till "GoT" som Ser Waymar Royce, där han ledde en grupp bortom The Wall i öppningsscenen till serien. När piloten skulle filmas som ett anständigt avsnitt var Jamie inte tillgänglig längre och ersattes av Rob Ostelere.

4. Izzy Meikle Small - Sansa
Efter sisådär tre säsonger av passivitet vill man ju nästan påstå att Sansa skulle kunna ha spelats av vilken statist som helst, men så ska hon ju också få sin revansch nu i kommande säsong 6. Ursprungligen kunde vi dock ha fått oss en helt annan Sansa: nämligen tjejen som sedan gjort karriär på att gestalta mer kända skådisars yngre versioner (Carey Mulligan i "Never let me go" och Charlize Theron i "Snow White and the Huntsman" - bredvid gemensamme "nästan-GoT-skådisen" Claflin!). Trots att hon tog sig hela vägen till "finalen" och förlorade mot Sophie Turner, hänger hon inte läpp för det. Varför inte? Jo, för att "behöver inte Sansa visa en massa naket i serien? Jag tror inte att mina föräldrar hade uppskattat det."

5. Perdita Weeks - Roslin Frey
Rollen som Roslin Frey må vara liten, men betydde en stund i rampljuset i det minnesvärda avsnittet "The Red Wedding". Perdita Weeks landade rollen till en början, men innan inspelningarna hann börja hade hon tackat nej till förmån för en annan produktion. Denna produktion ställdes in, så när Weeks ringde tillbaka till agenten och bönade och bad om att få vara Roslin Frey trots allt, hade rollen redan tagits. Perdita Weeks är känd som Mary Boleyn i serien "Tudors", där hon spelade syster till Nathalie Dormers (Margaery Tyrell i "GoT") roll Anne. Alla känner alla.

6. Danny Dyer - Pip
För oss svenskar är han ett okänt namn, men i England är han allas Mick Carter i såpoperan "EastEnders", som har gått på TV i trettio år och gjort mer än femtusen avsnitt. Dyer har vunnit priset Most Popular Serial Drama Performance Award på Englands motsvarighet till Kristallengalan. Han ska ha sökt till "GoT" tre gånger, för rollen som Jon Snows kompis Pip, men fått ett nej varje gång.

7. Dominic West - Mance Rayder
Mannen som spelade i HBOs succé "The Wire" som Jimmy McNulty hade chansen på en ganska stor roll i "GoT". Om han faktiskt provspelade eller bara fick erbjudandet från ingenstans är oklart, men Dominic West var så blasé inställd till erbjudandet att han tackade nej och inte ens minns vilken roll det rörde sig om. Enligt HuffingtonPost ska det dock ha varit rollen som Mance Rayder, ledare för The Wildlings. West själv skyller på familjen var viktigare och att han inte ville vara borta ifrån dem på Island i sex månader för inspelningar, men familjen verkar inte lika bekymrade över det. När han talade om för släkten att han tackat nej till serien, ska systersonen och hans farsa ha utbrustit "men det är ju den enda bra serien som går just nu!". West medger att han mådde dåligt över det i efterhand, men idag spelar han i Showtimes hyllade "The Affair".

8. Tamzin Merchant - Daenerys
Idag är det svårt att föreställa sig Daenerys som någon annan än Emilia Clarke, men i den ursprungliga piloten till serien spelades Khaleesi av Tamzin Merchant - mest känd från 2005 års "Stolthet och fördom" samt "Tudors", ihop med Nathalie Dormer (Margaery Tyrell) och Perdita Weeks (nästan Roslin Frey). När skaparna insåg hur mycket deras pilotavsnitt sög och behövde spela in i stort sett allt på nytt, var det vissa skådisar som fick ryka också. Tamzin var en av dessa och förlorade rollen till nykomlingen Clarke. Men så var ju också Merchant en gröngöling innan "Stolthet och fördom", så hon kan inte klandra Clarke för hårt.

9. Gillian Anderson - (okänt)
Självaste Scully från "Arkiv X" säger till DailyMail att hon var erbjuden en av de större rollerna i "GoT", men vill inte avslöja vilken. Hennes dotter är ett stort fan av serien och kunde inte fatta hur mamma kunde tacka nej. Kanske, precis som Dominic West, insåg hon inte vikten av att vara med i serien. Mest troligt är att hon skulle ha spelat Cersei eller Melisandre, eller vad tror du?

10. Sam Claflin - Jon Snow/Viserys Targaryen
Claflin var aktuell för både Jon Snow och Viserys Targaryen för ett tag, men fick i slutändan ingendera. Att han inte blev Jon Snow är väl tur det, då han inte ser rätt ut för rollen. Plus, vem kan se någon annan än Kit Harington i rollen idag? Däremot har han det rätta, avlånga och lite ondskefulla utseendet för att vara en övertygande Viserys. Men istället för att sälja sin syster till förövare i Westeros, har Claflin ägnat sig åt "Pirates of the Caribbean: On stranger tides" och "Snow White and the Huntsman". 

11. Iwan Rheon - Jon Snow


Sist men inte minst: den stora skrällen! Mannen som nu är känd för en av de mest hatade karaktärerna i serien efter vad hans Ramsay Bolton/Snow gjorde mot Sansa och Theon i Säsong 5, var nära att spela den ädla teddybjörnen Jon Snow istället. Det stod mellan honom och Kit Harington i slutändan.

Han avslöjade till The Telegraph att när han istället fick manus för rollen som Ramsay, hette rollen bara "Boy" för att det senare skulle uppdagas i serien att det var Ramsay. Rheon säger dock att han kände det på sig.

- Men Ramsay är verkligen den raka motsatsen till Jon Snow, säger Rheon. Jag visste någonstans att det var Ramsay.

Att ta över stafettpinnen som mest hatad sedan King Joffreys tid är inte så illa pinkat ändå och han verkar ju ha överlevt längst av de två. Nu kan han stolt säga att han för evigt kommer att vara ihågkommen för detta:


Vilka rollsättningar är ni gladast över att de inte gick hela vägen?
| 3 april 2016 12:00 |